- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Προσωρινή αναστολή των εργασιών του αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αποφάσισε το δικαστήριο (video)

«Την αναστολή όλων των εργασιών κατασκευής του αιολικού πάρκου στην θέση «Αετοράχη Νυμφαίου Φλώριας» και την απομάκρυνση των μηχανημάτων της εταιρίας που βρίσκονται σταματημένα στο δρόμο, 1 χλμ. πριν την είσοδο του οικισμού», αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο στη Φλώρινα, που εξέτασε την αίτηση προσωρινής αναστολής των εργασιών που κατέθεσαν οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», ο Σύλλογος «Απανταχού Νυμφαιοτών» και ο Σύλλογος «Φίλων Νυμφαίου».

Παρέμβαση υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και της προσωρινής παύσης των εργασιών της εταιρίας στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο, άσκησε με παρέμβασή του και ο Δήμος Αμυνταίου, που με δικό του νομικό παραστάτη ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων του Νυμφαίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 3 Ιουνίου 2021, όπου θα εξεταστούν τόσο οι ισχυρισμοί των κατοίκων αλλά και της εταιρίας.

Με ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος» (που έχει το Καταφύγιο του έξω από το Νυμφαίο) αλλά και η «Καλλιστώ» («τρέχει» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αρκούδα που αποτελεί υποχρέωση της χώρας και ένα από τα παραδοτέα του έργου LIFE-IP 4 Natura που εκπονεί ο οργάνωση για την διάσωση της άγριας ζωής και της αρκούδας στην Πίνδο), τονίζουν ότι «η αδειοδότηση και έγκριση εγκατάστασης του εν λόγω Αιολικού πάρκου δεν έχει λάβει υπόψη τις συσσωρευτικές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής», ότι το έργο στηρίζεται σε «μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έγινε το 2008» επισημαίνοντας ότι «13 χρόνια μετά είναι απαραίτητη μία νέα επικαιροποιημένη μελέτη που θα είναι εναρμονισμένη με τους νέους όρους, συνθήκες και την περιβαλλοντική νομοθεσία».

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου,οι κάτοικοι που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο μπλόκο έξω από τον οικισμό για να αποτρέψουν την είσοδο των μηχανημάτων στο δάσος, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς, ενώ τα μέλη της επιτροπής τους μίλησαν για «μια πρώτη μικρή νίκη του Νυμφαίου, επί της διάσωσης του δάσους και τη διατήρησης του παρθένου Οικοσυστήματος της περιοχής».

Πηγή κειμένου: ΑΠΕ ΜΠΕ

Κατά την αναμονή της απόφασης δηλώσεις έκαναν οι Γιάννης Μπουτάρης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Γιάννης Λιάσης, Γιάννης Στρατάκης, Βασίλης Καραντζίδης και ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου Αμυνταίου Αθανάσιος Παπαφυλάκης. Αναλυτικά είπαν:

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Ο πιο γνωστός τουριστικός προορισμός της Περιφέρειας, το Νυμφαίο, και η περιοχή των λιμνών της Φλώρινας, αυτήν τη στιγμή απειλείται με καταστροφή με μία διαδικασία η οποία δεν προστατεύει επ’ ουδενί τα συμφέροντα της Περιφέρειας και της περιοχής.

Η Δυτική Μακεδονία, και όχι μόνο το Νυμφαίο, μετά την απόφαση για την απολιγνιτοποίηση οδηγείται στο να αποτελέσει απλά για άλλη μία φορά την «πρίζα» της Ελλάδας. Δίναμε ρεύμα με το λιγνίτη και τώρα θα δίνουμε με τις ΑΠΕ, οι οποίες αλόγιστα αναπτύσσονται σε όλη την Περιφέρεια, σε δάση που αποχαρακτηρίζονται εν μία νυκτί, σε επιφάνειες λιμνών που υποτίθεται ότι θα κάναμε τουριστική ανάπτυξη και τώρα στο καμάρι μας, το Νυμφαίο, που τρέχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα για να αναπτυχθεί τουριστικά.

Υπάρχει εκεί δίπλα και ένας βιότοπος ο οποίος αυτήν τη στιγμή απειλείται και είναι απορίας άξιο γιατί το περιφερειακό συμβούλιο έχει πάρει μία απόφαση, η οποία λέει ότι μέχρι να εγκριθεί το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Περιφέρεια, γιατί πια οι αιτήσεις έχουν φτάσει στα 13 γιγαβάτ, δηλαδή τέσσερις φορές πιο πάνω από τις ανάγκες της χώρας μόνο στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό είναι μία περιβαλλοντική καταστροφή. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μία λευκή επιταγή από την κυβέρνηση σε συμφέροντα που θέλουν να κερδίσουν από το φυσικό απόθεμα αυτής της Περιφέρειας και υπάρχει και μία σιωπηλή ενοχή του Περιφερειάρχη που έπρεπε ήδη να έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ζητήσει ασφαλιστικές κυρώσεις και να σταματήσουν όλα, αφού η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν αρκεί. Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε για άλλη μία φορά ότι αυτό που συμβαίνει είναι έγκλημα και πρέπει να σταματήσει τώρα.

 Γιάννης Λιάσης

Να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δεν είμαστε ενάντια στα αιολικά και στις ΑΠΕ, όμως ως Περιφερειακό Συμβούλιο πήραμε ομόφωνη απόφαση κατά της άναρχης ανάπτυξης αυτών των μορφών ενέργειας. Εκεί που είχαμε μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη ξαφνικά θα γίνουμε μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία προτίθενται να αναπτύξουν 13,5 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά και αιολικά. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό και για αυτό πήραμε ομόφωνη απόφαση να σταματήσουν όλα τα έργα που εξελίσσονται μέχρι να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, ούτως ώστε μετά από διαβούλευση και με το πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και με το δεύτερο να αποφασίσει η τοπική κοινωνία που θα αναπτυχθούν αυτές οι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, επειδή σε όλες τις βουνοκορφές από την Κέλλη μέχρι και το Νυμφαίο αναπτύσσονται αιολικά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει έτσι δεκτή αυτή η άναρχη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και ειδικά των αιολικών. Είμαστε αντίθετοι στην εξέλιξη αυτού του έργου και το περιφερειακό συμβούλιο πήρε απόφαση για το συγκεκριμένο έργο, να σταματήσει η εξέλιξη μέχρι να οριστικοποιηθεί το ειδικό χωροταξικό. Επειδή οι αποφάσεις μας είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα διαφωνούν με αυτό το πλαίσιο που ισχύει και θέλουμε η απόφαση να είναι αποφασιστικού χαρακτήρα και να κινηθούμε και σε άλλες ενέργειες δικαστικές για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της περιοχής.

Ήμασταν ο τόπος του λιγνίτη και δεν θέλουμε να γίνουμε η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ που τα έσοδα θα φεύγουν έξω από την περιφέρεια και οι ΑΠΕ δεν γίνονται υπέρ των κατοίκων της περιοχής. Θέλουμε ένα ειδικό χωροταξικό, μία δίκαιη αντιμετώπιση και μία ίση κατανομή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικά αυτού του μοναδικού περιβάλλοντος του Νυμφαίου.

Γιάννης Μπουτάρης

Εμείς δεν είμαστε εναντίον των ΑΠΕ αρκεί να υπάρχει χωροταξικό σχέδιο. Όταν πας και χαλάς το μισό δάσος, τον μισό βιότοπο της αρκούδας για να περάσουν οι νταλίκες και να φέρουν τα μηχανήματα διαλύεις τον βιότοπο και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε με τίποτα.

Επίσης έχουμε κάνει μία συζήτηση και με τον Δήμαρχο Αμυνταίου για να μπορέσει το Αμύνταιο να γίνει τουριστικό κέντρο, κάτι που θέλει δουλειά, προετοιμασία και στρατηγικό σχέδιο. Οι επισκέπτες που θα έρθουν θα πρέπει να δουν το φυσικό περιβάλλον, τις λίμνες, τους αρχαιολογικούς χώρους και να δοκιμάσουν τοπικά φαγητά. Έχουμε και τρία βραβευμένα εστιατόρια στην περιοχή. Αν μπουν τώρα οι ανεμογεννήτριες έχει τελειώσει η περιοχή.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση κάνει ότι θέλει, κάνει χοντρές παρανομίες αφού βγάζει πρώτα άδεια ξύλευσης και μετά την άδεια εγκατάστασης.

Ιωάννης Στρατάκης

Αρχικά να επισημάνω ένα θέμα το οποίο σημειώθηκε στο δικαστήριο και έγινε και ερώτηση, αν παρεμβαίνει η Περιφέρεια αλλά δυστυχώς η Περιφέρεια ήταν απούσα από τη σημερινή διαδικασία και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα ηθικό και ουσιαστικό, γιατί σε μία περιοχή που απολιγνιτοποιείται και περιμένει πολλά από τον τουρισμό, η Περιφέρεια θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά στους πολίτες.

Οι ΑΠΕ υποτίθεται ότι εξελίσσονται για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της κοινωνίας σε ένα πιο υγιές περιβάλλον και όχι να χρησιμοποιούνται για να καταδυναστεύουν τους κατοίκους, να αλλοιώνουν το περιβάλλον και να ανατρέπουν την αναπτυξιακή πορεία ενός τόπου. Νομίζω ότι έχουμε χρέος να υποστηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, είμαστε κοντά στην προσπάθεια όλης της κοινωνίας, είμαστε μέρος της κοινωνίας και αγωνιζόμαστε μαζί. Πιστεύω ότι αν είμαστε όλοι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Βασίλης Καραντζίδης

Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι δυνάμεις του ΚΚΕ συμπαραστεκόμαστε κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής του Νυμφαίου ενάντια στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή της Αερορράχης. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της λαϊκής συσπείρωσης ήμασταν αυτοί οι οποίοι θέσαμε το ζήτημα προ ημερησίας διατάξεως στο περιφερειακό συμβούλιο και μετά την παρέμβαση μας το περιφερειακό συμβούλιο οδηγήθηκε στην ομόφωνη απόρριψη της διαδικασίας της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Καλούμε τον κόσμο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα γιατί για όλο αυτό που γίνεται, που έχει στηθεί από επιχειρηματικά συμφέροντα πάνω από τις ΑΠΕ και στο σώμα της κοινωνίας και του περιβάλλοντος δεν είναι τόσο απλό και υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων.

Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία δεκαετία δημιούργησαν το πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ενέργειας. Δεν μπορούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Ιδιωτική επιχειρηματικότητα ή ανάπτυξη των ιδιωτικών συμφερόντων και ταυτόχρονα σεβασμός στο περιβάλλον, φθηνή ενέργεια  και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών δεν υπάρχει.

Καλούμε τον κόσμο να παλέψει ώστε να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο κομμάτι της ενέργειας και όλα να ενταχθούν σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας που είναι το μόνο που θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, αλλιώς θα δίνουμε συνεχώς μάχες χωρίς να μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα.

Αθανάσιος Παπαφυλάκης

Ο Δήμος Αμυνταίου, έχοντας έννομο συμφέρον, πέραν των οικολογικών και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, πήρε απόφαση μέσω του δημοτικού συμβουλίου με την οποία συντασσόμαστε με την απόφαση της Περιφέρειας και ζητούμε και εμείς κάθε διακοπή νέας αδειοδότησης των ΑΠΕ αλλά και τη διακοπή κάθε ενεργειών των υφιστάμενων αδειών, οι οποίες είναι αντίθετες στην δημόσια τάξη και στα έννομα συμφέροντα των πολιτών.

Με γνώμονα αυτό ο Δήμος Αμυνταίου άσκησε την παρέμβαση του περιμένοντας την απόφαση για το κοινό όφελος των κατοίκων και της περιοχής.