- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πρόβλημα με την είσοδο των εργατών στον πρωτογενή τομέα από όμορες τρίτες χώρες

Επιστολή των Συνεταιριστικών και Αγροτικών Συλλογικών Φορέων Π.Ε Καστοριάς και Π.Ε Φλώρινας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κο Λιβανό, με θέμα «Πρόβλημα με την είσοδο των εργατών στον πρωτογενή τομέα από όμορες τρίτες χώρες».

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την είσοδο των εργατών στο πρωτογενή τομέα από όμορες τρίτες χώρες και να ζητήσουμε άμεση επίλυση αυτού.

Η μετάκληση εργατών στον πρωτογενή τομέα από τρίτες χώρες γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του ν.4251/2014 ( ΦΕΚ Ά 80) και οι οποίες ισχύουν μέχρι 30-09-2021. Οι διατάξεις αυτές είναι: α) ν.4783/21, άρθρο 16( ΦΕΚ Ά 38), β) ν.4798/21, άρθρο 265 ( ΦΕΚ Ά 62) και γ) Εγκύκλιος Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής αρ. 10776/29-04-2021.

Παρόλο που είναι ξεκάθαρο το νομοθετικό πλαίσιο για την είσοδο των εργατών στον πρωτογενή τομέα και καλύπτει τα θέματα υγειονομικής ασφάλειας η είσοδος αυτών στην περιοχή μας είναι ουσιαστικά αδύνατη λόγω της μη λειτουργίας του συνοριακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής που υπάρχει στην περιοχή μας.

Η όδευση των εργατών προς τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς ο οποίος λειτουργεί, είναι αδύνατη και λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που υπάρχει από την περιοχή μας αλλά και εξαιτίας του μεγάλου χρόνου αναμονής που υπάρχει εκεί λόγω φόρτου εργασίας.

Κατόπιν του σοβαρού ζητήματος που έχει προκύψει λόγω έλλειψης εργατών στον πρωτογενή τομέα και της ασφυκτικής πίεσης του χρόνου που υπάρχει για την διεκπεραίωση των εποχικών εργασιών οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και κάποιες από αυτές θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί ‘’ΧΘΕΣ’’ , παρακαλούμε ένα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για το άνοιγμα εισόδου του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής για τους εργάτες πρωτογενή τομέα διότι η ΜΗ διευθέτηση αυτού του προβλήματος θα επιφέρει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες στις εκμεταλλεύσεις του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΣΟΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

Τ.Ο.Ε.Β. ΠΡΕΣΠΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΜΑΚΕΔΝΟΣ¨ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ «Γ.Ε.Ο.Κ»

Τ.Ο.Ε.Β ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ

Τ.Ο.Ε.Β ΚΟΡΗΣΟΥ

Τ.Ο.Ε.Β ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΣ

Τ.Ο.Ε.Β ΒΡΑΧΟΥ