- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σεξουαλικές Ταυτότητες και Κοινωνικά Παίγνια στο Έργο του Μ. Κουμανταρέα, Απόκρυφες κατασκευές και σεξουαλική μυσταγωγία

Μετά τη συλλογή διηγημάτων «Τεχνική Ποινή», κυκλοφόρησε και το πρώτο επιστημονικό βιβλίο του Στέλιου Λιθοξοΐδη (Επιστημ. Επιμ. Καλεράντε Ε.-Εκδ. BlackRows) με τίτλο «Σεξουαλικές Ταυτότητες και Κοινωνικά Παίγνια στο Έργο του Μ. Κουμανταρέα -Απόκρυφες κατασκευές και σεξουαλική μυσταγωγία-.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το παρόν έργο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αποδίδει το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό συγκείμενο των δεκαετιών από το ’60 ως το ’90, στις οποίες δεκαετίες έδρασε συγγραφικά ο Μένης Κουμανταρέας, όσον αφορά τα πεζογραφήματα που έχουν επιλεχθεί να μελετηθούν στην παρούσα εκπόνηση. Ακολουθεί το βιογραφικό του συγγραφέα και στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, αποσαφηνίζονται οι έννοιες των έμφυλων και σεξουαλικών ταυτοτήτων, όπως και η παρουσία τους στην ελληνική κοινωνία. Το τελευταίο μέρος αποτελεί τη μελέτη περίπτωσης. Τον Έλληνα πεζογράφο Μένη Κουμανταρέα. Έχουν επιλεχθεί τα έργα που συνέγραψε από το 1960 ως και το 1990. Πρώτο είναι τα «Μηχανάκια» (1962) και τελευταίο ο «Πλανόδιος Σαλπιγκτής» (1989). Στα έργα του, όπως προοικονομεί και ο τίτλος, ανιχνεύονται οι σεξουαλικές ταυτότητες και τα κοινωνικά παίγνια, υπό το ερευνητικό πρίσμα της δημιουργικής ανάγνωσης.