- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το ετήσιο μνημόσυνο για τον οπλαρχηγό Μακεδονομάχο Καπετάν Βαγγέλη και τους συμπολεμιστές του στα Ασπρόγεια

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Τοπική Κοινότητα ΑΣΠΡΟΓΕΙΩΝ την 16η  Μαΐου 2021 ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ, για την τέλεση του ετήσιου μνημόσυνου του υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντος ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΓΓΕΛΗ και των συμπολεμιστών του.

Με τιμή

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Άνθιμος Μπιτάκης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Κ. ΑΣΠΡΟΓΕΙΩΝ

Σταυρίδης Βασίλειος

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 07:30 π.μ: Θεία λειτουργία στον Ι. Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Τ.Κ. Ασπρογείων

10:15 π.μ: Δοξολογία

11:00 π.μ: α) Επίσημη δέηση στο Άγαλμα του Καπετάν Βαγγέλη, β) Προσκλητήριο των εκτελεσθέντων, γ) Κατάθεση στεφάνων, δ) Σιγή ενός λεπτού – Εθνικός Ύμνος

 

Ο Καπετάν Βαγγέλης

Ο  Καπετάν Βαγγέλης Στρεμπενιώτης (1876 – 1904) γεννήθηκε στο Στρέμπενο (Ασπρόγεια) Φλώρινας και το πραγματικό του όνομα ήταν Ευάγγελος Νάτσης Γεωργίου.

Αργότερα μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου εργαζόταν ως γαλατάς και κτίστης. Αρχικά ήταν μέλος του βουλγαρικού κομιτάτου, γρήγορα όμως διαφώνησε με τις πρακτικές που αυτό ακολουθούσε εναντίον του ελληνικού στοιχείου της περιοχής με αποτέλεσμα να ακολουθήσει δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Έπειτα από αυτό ο γεγονός κατέφυγε στον Γερμανό Καραβαγγέλη ο οποίος τον ενίσχυσε με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα μικρό ένοπλο σώμα με νεαρούς από τα Ασπρόγεια και το Λέχοβο.

Έπειτα ο Γερμανός Καραβαγγέλης τον έφερε σε επαφή με μακεδονομάχους που κατέφθασαν από την Κρήτη. Σχημάτισε δικό του αντάρτικο σώμα και προξένησε οδυνηρές απώλειες στους κομιτατζήδες με σημαντικότερη την εξόντωση του βοεβόδα Κύρτσεφ.

Στις 12/5/1904 επιστρέφοντας από το Μοναστήρι όπου αντιμετώπισε τους κομιτατζήδες, σκοτώθηκε σε ενέδρα στον Αετό.