- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αγορά Βυζαντινών εικόνων Ιησού Χριστού για δώρο

Η σχέση των Ελλήνων με την εκκλησία και την Θρησκεία γενικότερα είναι πολύ γνωστή. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει μία εικόνα ενώ πολλά έχουν ολόκληρα εικονοστάσια. Οι πιο «δημοφιλείς» εικόνες είναι φυσικά αυτές του Χριστού και της Παναγίας και ακολουθούν οι εικόνες των Αγίων τα ονόματα των οποίων φέρουν κάποια μέλη της οικογένειας. Αν λοιπόν υπάρχει μία εικόνα που δεν πρέπει να λείπει από κανένα Χριστιανικό σπίτι, αυτή είναι μία εικόνα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτές και γιατί είναι καλή ιδέα να προσφέρετε μία τέτοια εικόνα σαν δώρο σε κάποιο φίλο σας ή άλλο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Εικόνες του Χριστού

Όλοι μας έχουμε δει εικόνες του Χριστού μας και γνωρίζουμε κάποια πράγματα γι’ αυτές, ας δούμε όμως κάποια βασικά που όλοι πρέπει να γνωρίζουν. Τα πιο γνωστά θέματα που παρατηρούμε στις εικόνες του Κυρίου μας είναι φυσικά η Σταύρωση και η Ανάσταση, για ευνόητους λόγους. Εξέχουσα θέση στα εικονοστάσια των σπιτιών έχει και ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Τέλος, στα σχολεία μας αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους βλέπουμε επίσης την εικόνα του Χριστού στο Όρος των Ελαιών.

Οι εικόνες αυτές είναι τόσο δημοφιλείς γιατί είναι «διάσημες» και γιατί δεν έχουν το «αυστηρό» ύφος των Βυζαντινών εικόνων οπότε ταιριάζουν σε όλους τους χώρους και δεν μοιάζουν παράταιρες. Με άλλα λόγια, δείχνουν την πίστη και την ευσέβεια των κατοίκων του σπιτιού, χωρίς να κάνουν τον χώρο να μοιάζει με εκκλησία, κάτι που δεν είναι κακό φυσικά.

Σπάνιες εικόνες του Χριστού

Πέρα από τις εικόνες που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν και κάποιες που βρίσκονται στον αντίποδα: είναι ιδιαίτερα σπάνιες εικόνες Χριστού και ως εκ τούτου δεν τις βλέπουμε σε πολλά σπίτια ή και καθόλου. Μία πολύ σπάνια εικόνα του Χριστού είναι μία τοιχογραφία σε μοναστήρι στο Κοσσυφοπέδιο στην οποία ο Ιησούς απεικονίζεται να κρατάει σπαθί! Η επιγραφή στην εικόνα ξεκαθαρίζει ότι το σπαθί είναι πνευματικό και ότι με αυτό ο Χριστός αποκόπτει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους. Μία άλλη σπάνια εικόνα μπορεί να δει κανείς στη Μονή Λειμώνος στη Λέσβο. Στην εικόνα αυτή ο Χριστός απεικονίζεται σε πολύ νεαρή ηλικία μαζί με την Παναγία η οποία του μαθαίνει να περπατά. Η εικόνα λέγεται «τα πρώτα βήματα του Χριστού». Τέλος, στην Ιθάκη και συγκεκριμένα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Ξένων μπορεί κανείς να δει την εικόνα «ο Χριστός Ελκούμενος» η οποία απεικονίζει τον Κύριο καθώς παραδίδεται στον όχλο από τον Πόντιο Πιλάτο. Η ιδιαίτερη τεχνοτροπία της εν λόγω εικόνας του Ιησού Χριστού έχει κάνει πολλούς ειδικούς να πιστεύουν ότι πρόκειται για έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του El Greco δηλαδή!

Βυζαντινές εικόνες και Ιησούς Χριστός

Εννοείται πως σε εκκλησίες αλλά και σπίτια θα δείτε και πολλά αντίγραφα από βυζαντινές εικόνες Ιησού Χριστού. Οι εν λόγω εικόνες ξεχωρίζουν από το αυστηρό τους ύφος και συνήθως απεικονίζουν την Σταύρωση και την Ανάσταση. Πολύ γνωστή εικόνα Ιησού Χριστού του Βυζαντίου είναι ο περίφημος Παντοκράτωρ που βρίσκεται στον σημαντικότερο ναό της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία. Όπως είπαμε και παραπάνω, οι βυζαντινές εικόνες του Χριστού μπορεί να μην είναι κατάλληλες για κάποια σπίτια λόγω της «αυστηρής» τεχνοτροπίας τους η οποία συνδέεται άμεσα με τους ναούς μας στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων.

Γιατί να τις επιλέξετε σαν δώρο;

Όπως είπαμε και πριν, δεν νοείται να υπάρχει Ορθόδοξο σπίτι που να μην έχει μία εικόνα του Χριστού μας, γι’ αυτό και οι εν λόγω εικόνες είναι πολύ καλή επιλογή για όσους δεν έχουν μία τέτοια στο σπίτι τους. Επίσης, μία εικόνα του Χριστού είναι ιδανικό δώρο και για κάποιον που ανοίγει μία νέα επιχείρηση ή μαγαζί αφού θα του φέρει τη χάρη και τη προστασία του Κυρίου στον χώρο του. Αν λοιπόν ψάχνετε για ένα δώρο που σίγουρα θα χαροποιήσει έναν φίλο ή γνωστό σας, οι εικόνες Ιησού Χριστού είναι η καλύτερη λύση.