- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Διαμαρτυρία των αγροτών του Αμυνταίου για τις αποζημιώσεις (video, pics)

Με κύρια αιτήματα την δρομολόγηση της προκαταβολής έναντι της αποζημίωσης από τον παγετό και την αλλαγή του πλαισίου για αποζημίωση 100% του χαμένου εισοδήματος, οι αγρότες – μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί αρχικά στο Αμύνταιο και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν οδικώς προς το Διοικητήριο της Φλώρινας, όπου και επέδωσαν σχετική επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλειο Άμπα.

 

Αναλυτικά η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου προς τον Αντιπεριφερειάρχη

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, και διαμαρτυρόμαστε για την άδικη μέχρι στιγμής συμπεριφορά της Κυβέρνησης, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Σπήλιο Λιβανό, αλλά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κύριο Λυκουρέντζο Ανδρέα. Μέχρι στιγμής, ενώ διανύουμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, και ενώ έχουν ξεκινήσει να συγκομίζονται τα πρώτα φρούτα, δεν έχει δοθεί, ουσιαστική απάντηση, στα δυο σημαντικότερα θέματα που προέκυψαν από την ολοσχερή καταστροφή, που προξένησαν οι ανοιξιάτικοι παγετοί στα αγροκτήματα μας. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει δρομολογηθεί η προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης. Επίσης, δεν έχει εξασφαλιστεί, ότι οι αγρότες της περιοχής, θα λάβουν δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις, χωρίς τους περιορισμούς του κανονισμού, που περιορίζουν το 1/3 της απώλειας του χαμένου εισοδήματος, ακόμα και στο 100% της ζημιάς.

Και αντί, ο Υπουργός Γεωργίας, να μεριμνήσει, για το πώς, θα ικανοποιηθούν τα παραπάνω δύο αιτήματα, προσπαθεί, να μας κοροϊδέψει, χρησιμοποιώντας μάλιστα, και τον Πρωθυπουργό, ανακοινώνοντας ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν στο 100%, βάση όμως, του κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αυτό και μόνο, σημαίνει, ότι δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη, το έκτακτο, και το διαφορετικό, της φετινής χρονιάς, και ειδικότερα για την περιοχή μας, η ζημιά είναι στο 100%, αντίθετα με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για την προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης, ανακοινώνει, ότι θα δοθεί, το 40% έναντι της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, όταν οι εκτιμήσεις στον Δήμο Αμυνταίου, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Και όταν, για τα κεράσια και τα μήλα, η αναγγελία, για να δηλώσουν οι αγρότες ζημιές είναι ανοιχτή έως 26/06/2021, γιατί απλά, άργησε ο ΕΛΓΑ, να δώσει λύση, και να εγκρίνει την διαδικασία αυτή.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, ζητάμε, να στηρίξετε τα δίκαια αιτήματα μας, και να δοθεί άμεσα λύση.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστεί.

Με τιμή,
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ