- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κρίτων Αρσένης: Σκανδαλώδης παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο Δικαστήριο οδηγεί σε ανατροπή της απόφασης αναστολής εργασιών στο Αιολικό «Αερορράχη – Αετός» κοντά στο Νυμφαίο Φλώρινας

Μετά το αιολικό στην Άνδρο, το ΥΠΕν μέσω του προϊσταμένου της Γενικής Δ/νσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Δημόπουλου, παρενέβη και στη Δίκη για το αιολικό στη θέση Αερορράχη-Αετός, ισχύος 14 MW του Δήμου Αμυνταίου, κατήγγειλε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας κ. Κρίτων Αρσένης κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρη ερώτηση του.

Συγκεκριμένα με το έγγραφο του κ. Δημόπουλου (επισυνάπτεται), το οποίο χρησιμοποίησε η εταιρεία στο Δικαστήριο χθές κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, το ΥΠΕν κρίνει ότι και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και ο Ν. 4014/2011 της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν στο συγκεκριμένο έργο.

Ενώ ο Ν. 4014/2011 προβλέπει στο άρθρο 10, παρ. 5 ότι «για κάθε έργο ή δραστηριότητα, το οποίο βρίσκεται ΕΚΤΟΣ προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura, αλλά όμως είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά την εν λόγω περιοχή, καθ’ εαυτό ή από κοινού με άλλα έργα ή δραστηριότητες, εφαρμόζεται η διαδικασία του παρόντος άρθρου (Δέουσα Εκτίμηση)», το έργο που βρίσκεται 2 χλμ από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) Λίμνες Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, μέσα στο ενδιαίτημα απειλούμενων θηλαστικών όπως η Αρκούδα και ο Λύκος, αλλά και στο διάδρομο διέλευσης των Αργυροπελεκάνων, τελικά αδειοδοτήθηκε το 2013 ΧΩΡΙΣ να γίνει η ‘Δέουσα Εκτίμηση’ και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ).

Ο υφυπουργός κ. Ταγαράς ανέφερε ότι το ‘Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αρκούδα’ θα θεσμοθετηθεί τους επόμενους 2 μήνες. Απαντώντας ο κ. Αρσένης είπε «πως γίνεται να προχωράει ένα έργο σήμερα όταν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης τεκμηριώνει τον κίνδυνο αλλοίωσης, απώλειας και κατακερματισμού του βιοτόπου της καφέ Αρκούδας λόγω της κατασκευής ανεμογεννητριών και συνοδών έργων; Ορίζει δε χάρτες αποκλεισμού μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή της χωροθέτησης του εν λόγω αιολικού».

Ο κ. Ταγαράς απάντησε ότι τα αιολικά κατασκευάζονται για να μην μείνουμε στον λιγνίτη, με τον κ. Αρσένη να ανταπαντά ότι «αν είναι για το καλό του περιβάλλοντος τότε πρέπει να αποτελούν πρότυπες περιβαλλοντικές εφαρμογές και όχι να παραβιάζουν κάθε περιβαλλοντική νομοθεσία».

«Με τους πρόσφατα αδειοδοτημένους ΑΣΠΗΕ στην Εύβοια παραβιάζεται η Φέρουσα Ικανότητα των Δήμων σε ανεμογεννήτριες, στα Κύθηρα έχει δοθεί άδεια από την ΡΑΕ εντός ζωνών αποκλεισμού (κοντά σε οικισμούς, παραδοσιακούς οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους) ενώ στην περίπτωση του Νυμφαίου-Αετού η άδεια εγκατάστασης δεν αναρτήθηκε καν στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ. Ποια άλλη Ευρωπαϊκή νομοθεσία θα παραβιάσει αυτή η κυβέρνηση προς εξυπηρέτηση επενδυτών αιολικών» δήλωσε μετά το πέρας της συζήτησης ο κ. Αρσένης.

Τέλος ενημέρωσε το Σώμα ότι αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα κινητοποίηση των πολιτών στην Αερορράχη απέναντι στις μπουλντόζες που πήραν το πράσινο φως για να συνεχίσουν την καταστροφή του δάσους εξαιτίας του σκανδαλώδους εγγράφου-παρέμβαση του ΥΠΕΝ που νομιμοποίησε στο Δικαστήριο την παραβίαση της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας.