- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αυξημένη κινητικότητα αρκούδων σε κοινότητες των δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου

Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων Περιστατικών Προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές της Π.Ε. Φλώρινας

  

Έντονη κινητικότητα αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Π.Ε. Φλώρινας, με τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας να έχει καταγράψει μεγάλο αριθμό προσεγγίσεων αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Κολχικής, Τροπαιούχου, Αμμοχωρίου, Κλεινών, Αλώνων, Δροσοπηγής και Σκοπού του Δήμου Φλώρινας καθώς και σε περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Βαρικού, Αγραπιδιών, Φιλώτα και Αετού του Δήμου Αμυνταίου.

Σε όλα τα περιστατικά κινητοποιήθηκε άμεσα από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) της Π.Ε. Φλώρινας, μέλη της οποίας επισκέφτηκαν όλα τα σημεία προσέγγισης της αρκούδας στις παραπάνω περιοχές, αντλώντας επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία από τους κατοίκους για όλα τα καταγεγραμμένα γεγονότα.

Ως ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός που χρήζει ταχύτατων μέτρων και σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων «περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές» της Π.Ε. Φλώρινας, η οποία συνεδρίασε στις 12-07-2021, προκειμένου από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι τοπικές αρχές να συναποφασίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου.

Στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής πλην των εκπροσώπων του Δήμου Φλώρινας, της Π.Ε. Φλώρινας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Αρκτούρος», έγινε διεξοδική συζήτηση για όλα τα περιστατικά προσέγγισης αρκούδας σε οικισμούς της Π.Ε. Φλώρινας, δίνοντας έμφαση στην Τ.Κ. Βαρικού του Δήμου Αμυνταίου όπου έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας εμφάνισής της.

Απόρροια της σύγκλισης του Οργάνου ήταν η πραγματοποίηση χθες Τετάρτη 14-07-2021 ενός ακόμη επιχειρησιακού σχεδίου παρακολούθησης και απώθησης της αρκούδας από τον Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Π.Ε. Φλώρινας. Επισημαίνεται ότι στις αρχές Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 05-07-2021 διενεργήθηκε το πρώτο επιχειρησιακό σχέδιο παρακολούθησης της αρκούδας στην Τ.Κ. Βαρικού, στο οποίο συμμετείχε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Π.Ε. Φλώρινας και ιδιαιτέρως οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών, να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους τις βραδινές ώρες και σε περίπτωση που αντιληφθούν εμφάνιση αρκούδας να ενημερώσουν αμέσως τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας καλώντας στον αριθμό : 23850-45757 εσωτερικό 0 ή το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Για την πληρέστερη ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών της Π.Ε. Φλώρινας, ακολουθούν οδηγίες και μέτρα προφύλαξης σε περιπτώσεις προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

 Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας: