- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των φασολοπαραγωγών στις ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών

 

Θέμα: Προβλήματα των φασολοπαραγωγών στις ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας

 

Στη Δυτική Μακεδονία, όπου καλλιεργούνται φασόλια σε πολύ μεγάλες εκτάσεις, η επίδραση της παρατεταμένης αυξημένης θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια την έλλειψη καρπών.

Πιο συγκεκριμένα στις αρχές του Ιουλίου και για 15 μέρες περίπου η θερμοκρασία ήταν και παραμένει υψηλή στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας (35-36-37 βαθμούς ˚C) με αποτέλεσμα να υπάρχει 100% ζημιά.

Οι αγρότες είναι σε απόγνωση γιατί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της καταστροφής της παραγωγής και δεν δικαιούνται καμιάς αποζημίωσης εξαιτίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που αποζημιώνει για τα φασόλια, μόνο για ζημιές που προκαλούνται πάνω από 40 βαθμούς ˚C ενώ αποδεδειγμένα η παρατεταμένη θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία κάνει μεγαλύτερη ζημιά.

Κάτι ανάλογο συνέβη την άνοιξη με τα μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, τα οποία ενώ βρισκόταν στη ρόδινη κορυφή, στάδιο όπου δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, το παρατεταμένο ψύχος προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αναπροσαρμοστεί ώστε να καλύπτουν τους καλλιεργητές από τις ζημιές που προκαλούνται λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας