- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πώς να κοιμάστε καλύτερα

Ο ύπνος είναι πολύτιμος. Περνάμε τουλάχιστον το ένα τρίτο της ζωής μας σε ύπνο, κι όμως, πολλοί άνθρωποι «αγωνίζονται» για να κοιμηθούν αρκετά. Το να μάθετε πώς να κοιμάστε καλύτερα θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, να έχετε βελτιωμένη μνήμη, ακόμη και να ζήσετε περισσότερο! Αυτό το άρθρο θα σας δώσει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Γιόγκα πριν τον ύπνο

Μια εξαιρετική ιδέα είναι να κάνετε γιόγκα πριν από τον ύπνο.  Αυτό θα βοηθήσει στην ηρεμία του νου και του σώματος, μειώνοντας τις πιθανότητες να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όλοι έχουμε ξυπνήσει ορισμένες φορές στη μέση της νύχτας, χωρίς να μπορούμε μετά να ξανακοιμηθούμε. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι στριφογυρίζοντας για ώρες που μοιάζουν να είναι ατελείωτες.

Η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα πιο βαθιά, για περισσότερη ώρα. Υπάρχουν μερικά υπέροχα βίντεο για γιόγκα πριν τον ύπνο στο διαδίκτυο τα οποία θα σας δώσουν μια καλή εικόνα για το ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνετε.

Τρώτε ελαφρά πριν τον ύπνο

Αν το δείπνο σας περιέχει ζυμαρικά, κρέας ή βαριές σάλτσες, προσπαθήστε να το φάτε πιο νωρίς το βράδυ. Αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν οξύτητα και δυσπεψία, κάτι που μπορεί να σας ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το να τρώτε ένα ελαφρύ δείπνο με ψάρι ή κοτόπουλο περίπου 2 ώρες πριν κοιμηθείτε, βοηθά το στομάχι σας να επεξεργαστεί πλήρως την τροφή πριν πέσετε για ύπνο.

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος

Αν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε με τα φώτα αναμμένα, αυτό μπορεί να διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης και τις συνήθειες του ύπνου σας.  Το να έχετε ένα μικρό, πολύ απαλό φως στο δωμάτιο συμβάλλει στη διαμόρφωση της διάθεσης για χαλάρωση και ξεκούραση. Επιπλέον, το σκοτάδι βοηθά το σώμα σας να ρυθμίζει καλύτερα την παραγωγή μελατονίνης και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας.

Αποφύγετε τις φωτεινές οθόνες 2 ώρες πριν τον ύπνο

Η χρήση του tablet ή του τηλεφώνου σας αργότερα το βράδυ μπορεί να χειροτερέψει την ποιότητα του ύπνου σας.  Το μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Καλό θα ήταν να κρατήσετε τις συσκευές αυτές μακριά σας μέχρι να κοιμηθείτε αρκετά και να είστε έτοιμοι να ξυπνήσετε!

Χρησιμοποιήστε ένα χαλαρωτικό άρωμα πριν κοιμηθείτε

Η αρωματοθεραπεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσετε το νου και το σώμα σας. Η λεβάντα, το σανταλόξυλο, το χαμομήλι και το βάλσαμο λεμονιού έχουν έντονα χαλαρωτικά αρώματα που χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα, από λοσιόν για τα σεντόνια μέχρι σε κεριά. Τοποθετήστε ένα από αυτά τα αρώματα γύρω από το υπνοδωμάτιό σας πριν από τον ύπνο για να βοηθήσετε τις αισθήσεις σας να ηρεμήσουν σας και να ετοιμαστείτε για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Αποφύγετε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει χάος στις συνήθειες του ύπνου σας. Είναι καλύτερο να αποφύγετε τα ροφήματα με καφεΐνη μετά το μεσημέρι, ώστε να μην μείνετε ξύπνιοι μέχρι αργά τη νύχτα. Η καφεΐνη είναι πολύ δύσκολο να αποβληθεί από τον οργανισμό σας. Φροντίστε να μη πίνετε περισσότερο από ένα ποτήρι ή ένα φλιτζάνι ροφήματος με καφεΐνη για να μπορέσει ο οργανισμός σας να το αποβάλλει μέσα σε μία μέρα!