- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Γιάννης Αντωνιάδης: Δημοπρατείται και το αρδευτικό δίκτυο Παρορίου του Δήμου Φλώρινας

Δημοπρατείται και το αρδευτικό Παρορίου του Δήμου Φλώρινας. Οι εξελίξεις τρέχουν και με διαφορά λίγων ωρών από την ανακοίνωση της δημοπράτησης του αρδευτικού της Τριανταφυλλιάς, ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πως δημοπρατείται και το αρδευτικό δίκτυο του Παρορίου.

Η δημοπράτηση αφορά στην κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών γεωργικής γης συνολικής έκτασης 3.630 στρεμμάτων. Το συνολικό μήκος του αρδευτικού δικτύου ανέρχεται σε 24.368,09m, εκ των οποίων τα 13.044,46m αφορούν τη Ζώνη Α και 11.323,63m τη Ζώνη Β. Το δίκτυο θα τροφοδοτείται από υφιστάμενο αγωγό, ο οποίος έχει αφετηρία το λιθόρριπτο φράγμα Παρορίου, με ταμιευτήρα χωρητικότητας 1.500.000m3, που τροφοδοτείται από τα ρέματα Προσηλιακό και Μάλα. Το φράγμα χωροθετείται 2km δυτικά του οικισμού Παρορίου.

Το έργο έχει εκτιμώμενο κόστος περίπου 4.040.322 εκ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» με συγχρηματοδότηση από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνικούς Πόρους και συγκεκριμένα από την ΣΑΕ 082/1.

Με την δημοπράτηση του αρδευτικού Παρορίου, και τα τρία αρδευτικά δίκτυα του Νομού Φλώρινας ( Πρεσπών Τριανταφυλλιάς και Παρορίου), έχουν πλέον μπει σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για έργα των οποίων οι μελέτες ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια και συνεισέφεραν στην πραγματοποίησή τους και άλλες κυβερνήσεις. Από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας πριν από δύο χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από τη μεριά του βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη και των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να ολοκληρωθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι μελέτες και να φτάσουμε στη διαδικασία της δημοπράτησης. Από εδώ και πέρα, και τα τρία έργα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης με στόχο να αποδοθούν προς χρήση στους αγρότες των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών το συντομότερο δυνατόν.