- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Λυγκηστές Φλώρινας: Greek Traditional Dance Seminar 2021

Το Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό τη διάσωση, τη διδασκαλία, τη διάδοση και την παρουσίαση των ελληνικών παραδοσιακών χορών και δρώμενων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά από αξιόλογα και σημαντικά φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στην Ευρώπη, με στόχο να μοιραστούν με λαούς από διαφορετικές κουλτούρες την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη μουσική και το χορό.

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής των «ΛΥΓΚΗΣΤΩΝ» είναι ο Γιάννης Κωνσταντίνου, πολύ γνωστός δάσκαλος του ελληνικού παραδοσιακού χορού και πολιτισμού στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με εξειδίκευση στους χορούς της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα από μια καθαρά βιωματική διαδικασία, γαλουχήθηκε με την ντόπια λαϊκή παράδοση, τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια και από μικρός ανέπτυξε βαθύ σεβασμό απέναντι στον τόπο, στα ήθη και στα έθιμά του και εστίασε στη διατήρηση της πλούσιας παράδοσης της περιοχής.

Καίρια συμβολή, τόσο του ιδίου, όσο και των «ΛΥΓΚΗΣΤΩΝ», στα χορευτικά δρώμενα της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το «Greek Traditional Dance Seminar», που διοργανώνεται στην Πρέσπα από το 1986, με πολυάριθμες συμμετοχές σημαντικών χορευτών και χοροδιδασκάλων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τον τόπο σε όλες του τις διαστάσεις, πολιτισμικές, οικολογικές, ανθρωπολογικές.

Φέτος, συμπληρώνονται 35 χρόνια από το ξεκίνημα του σεμιναρίου και η όλη διοργάνωση έχει έναν εορταστικό χαρακτήρα. Οι πιστοί φίλοι του σεμιναρίου και της
Φλώρινας θα συγκεντρωθούν από πολλά μέρη του κόσμου για να γιορτάσουν. Με ογδόντα (50) συμμετοχές, από δέκα (10) χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα,
Η.Π.Α., Ισπανία, Ισραήλ, Ρωσία, Γερμανία, Ολλανδία), για δώδεκα ημέρες η ελληνική παράδοση, οι χοροί, τα έθιμα, τα δρώμενα, οι φορεσιές και τα τοπικά μας πανηγύρια θα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 όλοι οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν την Φλώρινα και τα Άλωνα, όπου θα ξεναγηθούν και θα γνωρίσουν την πόλη μας και θα συμμετάσχουν, στις 8:00΄ μ.μ., σε εκδήλωση με τίτλο «ΑΛΩΝΑ. Ουσία & Συμβεβηκότα», που θα διοργανωθεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Αλώνων (Πλατεία και Δημοτικό Σχολείο). Η εκδήλωση εστιάζει αφενός στην Παράδοση, τον Χορό και την Κοινωνική Συγκρότηση των Αλώνων, μέσα από παράσταση/παρουσίαση, σε επιμέλεια του Γιάννη Κωνσταντίνου και αφετέρου στην Τέχνη, με την ομότιτλη Έκθεση Ζωγραφικής του Αλωνιώτη γλύπτη Χρήστου Τσώτσου.

Ο Χρήστος Τσώτσος είναι γλύπτης και γεννήθηκε το 1965, στη Φλώρινα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Γλυπτικής, με δάσκαλο τον Γιώργο Λάππα, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Δίδαξε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1995 έως το 2009. Έχει πραγματοποιήσει έξι προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εικαστικές δράσεις. Στα έργα του εστιάζει στην ανθρώπινη φιγούρα μέσα από τον πηλό, τον γύψο και το μέταλλο. Σήμερα, διδάσκει γλυπτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Εκτιμούμε ότι η συμμετοχή και παραμονή όλων αυτών των φίλων της Ελλάδας και της Φλώρινας στην περιοχή μας θα αποβεί ικανοποιητική σε πολιτισμικό και τουριστικό επίπεδο και η τοπική κοινωνία θα μείνει έκπληκτη από την βαθιά γνώση των ανθρώπων αυτών για τον τόπο μας και την παράδοσή του.

Σας ενημερώνουμε ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ενήμερη η Πολιτική Προστασία κι ότι στον χώρο της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα για τον Covid19 μέτρα.

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας & Δήμος Φλώρινας
Χορηγός προβολής: ΕΡΑ Φλώρινας

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Κωνσταντίνου