- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Δυσπραξία: Τι συμβαίνει πραγματικά στο παιδί μου;

Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η Δυσπραξία γνωστή και ως Αναπτυξιακή Διαταραχή του Συντονισμού είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή της λειτουργίας του μηχανισμού κίνησης. Είναι η έλλειψη της ικανότητας του παιδιού να σχεδιάσει, να οργανώσει το συντονισμό των κινήσεων του ως προς την ολοκλήρωση μια πράξης.

Οι δυσκολίες είναι στο σύνολο καταστάσεων που επηρεάζουν δεξιότητες αδρής και λεπτής κινητικότητας, ισορροπίας, οπτικοκινητικής οργάνωσης, οπτικής και ακουστικής αντίληψης, συντονισμού καθώς και τη διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών και γενικότερα κίνησης.

Αυτό λοιπόν που παρατηρούμε στο παιδί είναι μια καθυστέρηση στο να κατακτήσει κινητικά ορόσημα. Στο παιχνίδι παρουσιάζει δυσκολίες: στο τρέξιμο, στην ισορροπία, στο άλμα, έχει έλλειψη ρυθμού και αποφεύγει κινητικές δραστηριότητες. Είναι αδέξιο, σκοντάφτει, συχνά δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το πιρούνι ή το κουτάλι (προτιμά να τρώει με τα χέρια).

Δυσκολεύεται να μάθει ποδήλατο, δυσκολεύεται στη σωστή λαβή του μολυβιού, να αντιγράψει σχήματα και να χρησιμοποιήσει το ψαλίδι. Παρουσιάζει δυσκολίες οπτικοκινητικού συντονισμού, κιναισθητικών δεξιοτήτων, χωροχρονικού προσανατολισμού καθώς και έλλειψη οργάνωσης.

Οι παραπάνω δυσκολίες επηρεάζουν και τις κοινωνικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, τα παιδιά απομονώνονται και περιθωριοποιούνται με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ως γονιός είστε αξιόπιστος παρατηρητής της συμπεριφοράς του παιδιού σας, μπορείτε να εντοπίσετε σημεία που σας προβληματίζουν και να συμβάλλεται στην πρώιμη ανίχνευση και αντιμετώπιση των δυσκολιών του.

Παγιάντζα Θεοφανώ
Εργοθεραπεύτρια