- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η απάντηση του ΕΛΓΑ, σε ερώτηση της Ελληνικής Λύσης, για τις αποζημιώσεις παραγωγών λόγω ζημιών από επιδρομές αρκούδων

Απάντηση, μέσω του ΕΛΓΑ, σχετικά με τις αποζημιώσεις παραγωγών λόγω ζημιών από επιδρομές αρκούδες, έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σχετικά ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Απόστολου Αβδελά.

Στην απάντηση αναφέρεται αναλυτικά:

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Κοζάνης στην δικαιοδοσία του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Φλώρινας το τελευταίο διάστημα (Μαΐου- Ιουνίου 2021) έχουν διαπιστωθεί ζημιές από αρκούδες σε δενδρώδεις καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο. Για τις ζημιές αυτές μετά από αιτήματα των παραγωγών γίνονται αναγγελίες όπως ορίζεται από τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. υποβάλλονται δηλώσεις εκ μέρους των πληγέντων παραγωγών και στην συνέχεια ο ΕΛ.Γ.Α. προβαίνει σε εκτιμήσεις των ζημιών.

Κατόπιν τούτου και όπως έχει προαναφέρθει οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. το τελευταίο διάστημα έχουν διενεργήσει εκτιμήσεις τόσο στην φυτική παραγωγή όσο και στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής της Φλώρινας από επιδρομές Αρκούδας και έχει ολοκληρώσει όλες τις εκτιμήσεις.

Στην συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς».

Η ερώτηση

Υπενθυμίζεται και η σχετική ερώτηση του κ. Αβδελά, που κατατέθηκε στις 24 Ιουνίου 2021.

«Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Φλώρινας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, συχνό είναι το φαινόμενο, αρκούδες με τα αρκουδάκια τους να εισβάλλουν σε διάφορες τοπικές κοινότητες της Φλώρινας, ακόμη και μέσα στην πόλη, με συνέπεια να καταστρέφονται καλλιέργειες με κεράσια, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες. Επιπρόσθετα, οι κάτοικοι επισημαίνουν, πως το άνω φαινόμενο έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με τις αρκούδες να προσεγγίζουν πολύ τις κοντινές στα δάση κατοικημένες περιοχές, έτσι ώστε να προκαλείται στους κατοίκους των ανωτέρω επίμαχων περιοχών έντονο αίσθημα φόβου για την σωματική τους ακεραιότητα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να διεξάγετε τις σχετικές έρευνες και ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν οι παθόντες κερασοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι Φλώρινας, που επλήγησαν από επιδρομές των αρκούδων και να αποζημιωθούν για τις ζημιές που αυτές τους προκάλεσαν;»