- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων λόγω της πανδημίας (video)

«Αντιλαμβάνομαι ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής, καθώς επίσης και ο συντελεστής, δημιούργησαν κάποιες παρενέργειες. Θέλω να σας πω ότι του χρόνου θα δώσουμε τη δυνατότητα, με βάση τις επιπτώσεις που είχε η εφαρμογή του συντελεστή, να τροποποιηθεί από Σχολές που κρίνουν ότι αυτό είναι σκόπιμο» ανέφερε από τη Φλώρινα η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κα Μακρή τόνισε επίσης πως σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τέθηκε από τους τοπικούς φορείς η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του για πάρα πολλούς λόγους, κυρίως εκπαιδευτικούς, και θα μεταφερθεί στην Υπουργό.

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, λόγω της πανδημίας, η κα Μακρή τόνισε πως «οφείλουμε να ανησυχούμε σαν Υπουργείο και επειδή ακριβώς ανησυχούμε λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψην τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, βάση των οποίων παίρνουμε τις πολιτικές αποφάσεις.

Αποφάσισε, λοιπόν, η επιτροπή των ειδικών και εισηγήθηκε προς εμάς να ακολουθήσουμε ένα αυστηρό πρωτόκολλο εξέτασης που είναι σύμφωνο με τα ιατρικά δεδομένα και τις επιταγές της επιστήμης στην πανδημία.

Το πρωτόκολλο αυτό επιτάσσει πολλές φορές ακόμα και καθημερινό έλεγχο επί 7 ημέρες στενών επαφών τυχόν κρούσματος. Θέλω να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια και με την αισιοδοξία που μου επιτρέπει η εμπειρία του παρελθόντος ότι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές τα πρωτόκολλα τα εφαρμόζουν με απόλυτη ευλάβεια. Αυτό έχει ως συνέπεια και να ελέγχονται τα κρούσματα που παρουσιάζονται και να γίνεται η σωστή ιχνηλάτηση.

Θέλω επίσης να προσθέσω ότι μέχρι τώρα τα παιδιά δεν ήταν κλεισμένα στα σπίτια τους, αλλά ήταν σε επαφή με άλλα παιδιά και με μεγαλύτερους χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία οδηγία. Τώρα λοιπόν με την επιστροφή στα σχολεία θα ιχνηλατηθούν τα κρούσματα, αλλά και οι στενές επαφές θα έχουν την ανάλογη εξέταση. Το λέω αυτό ως παρότρυνση στους γονείς που ανησυχούν για την περίπτωση που θα παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα στο τμήμα – γιατί σας λέω ότι δεν κλείνουν πια τα σχολεία οριζόντια αλλά μόνο τα τμήματα – ότι το παιδί στο τμήμα του οποίου τυχόν παρουσιαστεί περιστατικό, καλό είναι να επιστρέψει στη σχολική μονάδα γιατί αυτό θα επιβάλλει μία εξέταση και θα είναι η ασφαλέστερη δυνατή αντιμετώπιση».

Τέλος, η υφυπουργός ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας είναι σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, για να αντιμετωπίζει θέματα σχετικά με τη θέρμανση και τις υποδομές των σχολικών μονάδων, αλλά και στις σχολικές καθαρίστριες.

Την κα Μακρή καλωσόρισε ο βουλευτής Φλώρινας, Γιάννης Αντωνιάδης, σημειώνοντας πως την ενημέρωσε και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως η τεράστια ανεργία σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση, οι υποδομές, τα αγροτικά κ.ά.