- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας: Μόρφωση και ζωή χωρίς εμπόδια

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά. Ένας νέος δρόμος ανοίγει για όλους/-ες τους/τις μαθητές/-τριες. Ένας δρόμος που γνωρίζουμε ότι είναι είναι τραχύς και δύσκολος. Γιατί η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο απέναντι στους/τις νέους/-ες μη διστάζοντας να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να κάνει πράξη τις αντιδραστικές πολιτικές της. Αυτό είναι ξεκάθαρο ήδη από την πρώτη μέρα επιστροφής στο σχολικά θρανία.

Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς κανέναν ουσιαστικό σχεδιασμό, ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία

Το μόνο «όπλο» της κυβέρνησης απέναντι στην διασπορά του ιού στο εσωτερικό των σχολείων είναι η ατομική ευθύνη των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών.  Την ίδια στιγμή αποκρύπτει τις δικές της ευθύνες που μέσα σε συνθήκες πανδημίας αύξησε τον αριθμό μαθητών/τριών ανά τάξη στα 25-27 άτομα μετατρέποντας τα σχολεία σε ένα περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας. Αποκρύπτει τις δικές της ευθύνες που έδωσε μηδέν ευρώ για την παιδεία, που τα σχολεία ανοίγουν με ελλείψεις εκπαιδευτικών, που δεν δημιούργησε ένα σχέδιο για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών που βάλλονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, Αποκρύπτει τις δικές της ευθύνες που την περίοδο της πανδημίας μαθητές/-τριες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση. Αρνείται να παραδεχτεί την δική της ευθύνη που για μια ολόκληρη χρονιά τα σχολεία ανοιγόκλειναν χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την καθολική πρόσβαση των μαθητών/-τριών στην τηλεκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή  η κυβέρνηση μας κλέβει το μέλλον !

Η χρονιά που μας πέρασε στιγματίστηκε από την ψήφιση και την εφαρμογή του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που απέκλεισε  40.000 μαθητές/-τριες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα,  από την φετινή χρονιά θα εφαρμοστεί και η τράπεζα θεμάτων για τους/τις μαθητές/-τριες του λυκείου, μια πολιτική που θα ενισχύσει το τείχος του αποκλεισμού στην εκπαίδευση για την πλειοψηφία των μαθητών/τριών. Την ίδια στιγμή που οι μαθητές/-τριες των δημόσιων σχολείων ρίχνονται σε μια μάχη μετ’ εμποδίων,  η κυβέρνηση παραχωρεί τη δυνατότητα σε όσους/-ες έχουν την οικονομική δυνατότητα να εισάγονται με «λευκή κόλλα» στα  ιδιωτικά κολέγια αμφιβόλου ποιότητας λαμβάνοντας πτυχία με ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τα αντίστοιχα των δημόσιων πανεπιστημίων.

Διαλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για μόρφωση και ζωή χωρίς εμπόδια!

Διεκδικούμε μέτρα που θα κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά!

Γιατί για εμάς τα ανοιχτά σχολεία αποτελούν ένα μονοπάτι προς τη γνώση, μια γνώση που μας βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο και να τον αλλάξουμε. Ανοιχτά σχολεία σημαίνει συλλογική δράση απέναντι στα συλλογικά προβλήματα κόντρα στις λογικές του ατομικού δρόμου και της απομόνωσης.

Παλεύουμε για παρθούν πίσω όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Να καταργηθούν οι ΕΒΕ και η τράπεζα θεμάτων. Είμαστε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο για όλους/-ες τους/τις μαθητές/-τριες. Γιατί για εμάς η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί ένα καθολικό δικαίωμα για όλους/-ες και όχι ένα προνόμιο για λίγους.

Επιλέγουμε τη ζωή – Εμβολιαζόμαστε για εμάς και τους γύρω μας

Γιατί το εμβόλιο είναι το κυριότερο μέσο για τη συλλογική προστασία