- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Οι εξελίξεις στην E-food είναι απλό τροχιοδεικτικό

Πριν αρκετούς μήνες, εν μέσω lockdown, είχε γίνει μια παρέμβαση στα τοπικά ΜΜΕ για τα παιδιά του ντελίβερι. Το κείμενο αναδείκνυε την προσφορά των πλέον καταφρονημένων τμημάτων της Εργατικής Τάξης στην κοινωνική αναπαραγωγή, στη διατήρηση ενός επιπέδου ζωής του συνόλου την ώρα των περιοριστικών μέτρων. Στο ίδιο κείμενο υπήρχε αναφορά, πως αυτά τα στρώματα ,ακριβώς λόγο της θέσης τους, θα είναι και τα πρώτα που θα βρεθούν στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής – εργοδοσίας. Πριν λίγες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η απαράδεκτη στάση της Efood για τσάκισμα των συμβάσεων εργασίας, μετατροπή των εργαζόμενων σε freelancers!!(νόμος Χατζηδάκη!), με το τελεσίγραφο της απόλυσης σε περίπτωση μη αποδοχής. Η απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων ήταν άμεση και ανάλογη της πρόκλησης! Η κερδοφορία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων τις θεωρίες περί κοινωνικού εταιρισμού…

Η προοπτική για την υπόλοιπη κοινωνία δεν δείχνει διαφορετική, καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες. Είναι ο πρώτος γύρος πληρωμής των σπασμένων της Οικονομικής Κρίσης, στην προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα. Ο ελληνικός καπιταλισμός βγαίνει βαθιά λαβωμένος από την υποτροπή της οικονομικής κρίσης. Ο ασθενικός κύκλος ανόδου δεν κατάφερε να βελτιώσει ούτε κατ’ ελάχιστο την υπονομευμένη διεθνή του θέση, ενώ οι αναδυόμενες βαθιές αλλαγές στην παραγωγή με αφορμή τον Covid-19, οι οποίες ενσωματώνουν οργανικά τις τελευταίας τεχνολογικές εξελίξεις (τηλεργασία, τεχνητή νοημοσύνη, τηλεματική, ρομποτική) αδυνατίζουν περαιτέρω τη θέση του. Ο δρόμος που θα επιλέξει το πλέγμα εξουσίας για να ανακτηθεί η κερδοφορία είναι γνωστός, λυσσαλέα επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί στη διεθνή σκακιέρα.

Η Κυβερνητική πολιτική συμπυκνώνει τα παραπάνω, με ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο πεδίο της οικονομίας και ακροδεξιά πρακτική στο επίπεδο της προπαγάνδας/καταστολής. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά ασκεί συμπολίτευση στα βασικά (Ελληνικό, εξοπλισμοί, διαχείριση πυρκαγιών), ενώ όπου δεν συμπολιτεύεται επιλέγει τη λογική του «ώριμου φρούτου», ότι δήθεν η κυβερνητική φθορά θα απορροφηθεί από αυτόν εκλογικά. Οι υπόλοιπες δυνάμεις και η κοινοβουλευτική αριστερά κινούνται στην πεπατημένη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η οργάνωση του ανορθολογισμού/σκοταδισμού/εθνικισμού σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η εμφάνισή του στο δρόμο, το συνολικό πλαίσιο αναφοράς του! Η κίνηση αυτή δεν μένει πολιτικά ανεκπροσώπητη με πλειάδα νέων σχηματισμών στα δεξιά της ΝΔ. Ο κόσμος αυτός στη μαζική του κίνηση δεν αποτελεί πεδίο πάλης για την αριστερά, η οργανωμένη κοινωνική πρακτική (σύλλογοι, συνδικάτα, φορείς) έχει να υπερκεράσει τη δράση του, εκφράζοντας/ηγεμονεύοντας την αντίθεση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Φυσικά τείνουμε χείρα σε  κάθε μεμονωμένο λαϊκό άνθρωπο, όχι όμως σε ακροδεξιές/ανορθολογικές ομάδες και πρακτικές. Η αντιπαράθεση με καινοφανείς επιλογές της Κυβέρνησης π.χ. υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή εκδικητισμός απέναντι στους ανεμβολίαστους ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΠΛΑΙ ΣΤΟΝ ΟΧΛΟ ΤΟΥ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Η αυτονόητη ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ απέναντι στα επιτεύγματα της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, η ανάδειξη του υπονομευτικού ρόλο των μεγάλων πολυεθνικών και της κερδοφορίας τους στη δυνατότητα να διαχυθούν τα επιτεύγματά της σε κάθε άνθρωπο, μαζί με τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος είναι αλληλένδετα.

Το επόμενο διάστημα η φθορά της κυβέρνησης θα μπει σε επιταχυνόμενη πορεία. Η επιλογή «μένουμε σπίτι» επειδή έχουμε διαλύσει τα Δημόσια Νοσοκομεία, και «εκκενώνουμε το σπίτι» επειδή έχουμε διαλύσει τα Πυροσβεστικά μέσα, θα συναντηθεί με την πραγματικότητα. Όσο θα επιδιώκεται η επιστροφή στην κανονική ζωή, τόσο θα αναδύονται τα ζωτικά κοινωνικά αιτήματα για αυτή την επιστροφή! Επιτακτικό καθήκον όλων είναι η μαζική και επιθετική διεκδίκησή τους, η δημιουργία του αναγκαίου χώρου συνάντησης κάθε αγωνιστικού σκιρτήματος! Εκεί κρίνονται όλοι, εκεί θα κριθούμε και εμείς.

Τζώτζης Βασίλης
Μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ