- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Π. Πέρκα: «Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι η ζωή, η ψυχή, ο κορμός της οικονομίας και της κοινωνίας» (ηχητικό)

Ραδιοφωνική συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας

Την Τετάρτη 22/09/21, η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, μίλησε στο περιφερειακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ Φλώρινας.

Για την ομιλία και τη συνέντευξη τύπου του Αλ.Τσίπρα στη ΔΕΘ

-Οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου μάλλον δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει να φτάσει ως το τέλος της θητείας της, όπως λέει ο πρωθυπουργός της χώρας. Επομένως εμείς είμαστε έτοιμοι. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις γενικές κατευθύνσεις του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι έτυχε πολύ καλής αποδοχής από τον ελληνικό λαό. Σε αντίθεση βεβαίως με τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου τα μέτρα που εξήγγειλε αποδείχθηκε πολύ γρήγορα, ότι αφορούσαν είτε μέτρα που υπάρχουν ήδη και είναι μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο, είτε επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων.

-Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο προγραμμάτων είναι ότι το πρόγραμμα της ΝΔ ευνοεί πάλι τους έχοντες και κατέχοντες και όχι βέβαια τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

-Εμείς υποστηρίζουμε πως πρέπει να ενισχύουμε τη ζήτηση άρα και την εργασία, άρα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Η λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση και που είναι μία πολύ παρωχημένη λογική ότι θα αυξηθεί ο πλούτος των πλουσίων και σιγά-σιγά θα μοιραστεί και στους ασθενέστερους έχει καταλήξει σε φιάσκο.

-Επομένως σε ένα τέτοιο πλαίσιο κινείται η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως τέτοια δείγματα δώσαμε και την περίοδο της διακυβέρνησης, εφόσον βέβαια καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Μετά έγινε η αύξηση του κατώτατου μισθού, η παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υποστηρίζουμε το κοινωνικό κράτος, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί η κοινωνία και μιλάμε για τα θέματα της υγείας και της παιδείας. Με μια τέτοια πολιτική λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι θα αντέξει μία χώρα και ένας λαός μία από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

 Για τα ζητήματα της περιοχής της ΠΕ Φλώρινας

 -Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πλούτος προτάσεων στην περιοχή από παραγωγικούς φορείς,  αναφέρομαι και στους αγρότες -κι εμείς συνεχώς κάνουμε προτάσεις- δυστυχώς όμως αυτή η περίοδος της απολιγνιτοποίησης που θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία με την έννοια ότι θα άλλαζε το παραγωγικό προφίλ της περιοχής αλλά με την κοινωνία εντός, με την κοινωνία να σχεδιάζει, γιατί ακριβώς υπάρχει χρήμα που μπορεί να αξιοποιηθεί, φαίνεται ότι δεν πάει καλά.

-Προσωπικά ανησυχώ πολύ και το έχω πει επανειλημμένως-σήμερα μάλιστα καταθέτω και μια ερώτηση για την κατανομή των πόρων του ταμείου του προγράμματος της δίκαιης μετάβασης, επειδή πραγματικά δεν βλέπουμε να γίνεται αυτό που θα έπρεπε να γίνεται. Να μοιραστούν οι πόροι ώστε να φτάσουν στην τοπική κοινωνία, να αξιοποιηθούν. Εμείς υποστηρίζουμε το 50% των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται από ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, δήμους και το υπόλοιπο 50% από κάποιους επενδυτές. Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η κατεύθυνση στην κυβέρνηση.

-Φοβόμαστε ότι ακολουθείται ένα μοντέλο το οποίο όπως πολύ σωστά περιγράψατε και την ανεργία αυξάνει και προοπτική δεν δίνει στον τόπο. Η κυβέρνηση καθοδηγεί μια μετάβαση που θα γίνει από δύο-τρείς μεγάλες επενδυτικές εταιρίες, FUNDS. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη μάχη, καλώ και το λαό της Φλώρινας να το πολεμήσουμε πραγματικά με κάθε τρόπο και να καταθέσουμε αυτές τις πολύ σπουδαίες προτάσεις.

-Ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή μας μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Τι πρέπει να γίνει, απλά πράγματα. Λέμε: για αυτούς τους ανθρώπους που κινούνται γύρω από τα ορυχεία με τα φορτηγά και τα μηχανήματα, να άρχιζαν αμέσως οι αποκαταστάσεις των εδαφών, έτσι ώστε αμέσως κάποιες θέσεις εργασίας να διατηρηθούν και να μπορέσουν οι άνθρωποι να έχουν τη δουλειά τους. Οι αποκαταστάσεις των εδαφών ακολουθούνται από τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, που είναι η επόμενη ερώτηση που θα καταθέσω και θα πρέπει να μας πούνε: Που, πώς, ποια γη θα δοθεί στον πρωτογενή τομέα; Ποια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό για να πας σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτά τα θέματα συνεχώς πρέπει να τα πιέζουμε. Φυσικά κοινοβουλευτικά την κάνουμε τη δουλειά μας, από εκεί και πέρα όμως θέλει και κάτι περισσότερο και συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς. Εάν λοιπόν γίνει με έναν τέτοιον σχεδιασμό- εγώ δεν θα πω για τον χρόνο της απολιγνιτοποίησης, καθώς δεν είναι αυτό το μείζον, το μείζον είναι το σχέδιο. Με ποιον σχεδιασμό, ποιους θα αφορά, τι καλό θα προκύψει για τον τόπο μας; Είναι μια μάχη που είναι ανοιχτή-βεβαίως είδαμε και από το Ταμείο Ανάκαμψης ότι δεν κατευθύνονται οι πόροι εκεί που πρέπει, ούτε μοιράζονται και όπως πρέπει.

-Το φυσικό αέριο είναι ένα θέμα στο οποίο δικαιώθηκα πολύ γρήγορα και αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο σε ό,τι αφορά την τηλεθέρμανση. Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε, ήταν έγκλημα να πεταχτεί και το χρήμα που έπεσε στο έργο της τηλεθέρμανσης και την ώρα που όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις εδώ να έρθει το φυσικό αέριο για θέρμανση. Αυτό είναι το ένα θέμα, το έχουμε αναλύσει.

-Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει αμιγώς με την ακρίβεια. Δυστυχώς η χώρα μας κατάφερε να έχει την πιο ακριβή τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, γιατί υπάρχουν καρτέλ, γιατί γίνεται χειραγώγηση τιμών, στα οποία συμμετέχει και η ίδια η ΔΕΗ και δεν λειτούργησε καθόλου ούτε η ΡΑΕ ούτε η επιτροπή ανταγωνισμού. Αυτό είναι τραγικό, είναι επίσης ένα έγκλημα κατά της ελληνικής οικονομίας και κατά του ελληνικού λαού. Δυστυχώς τα έχουμε αναδείξει και αυτά. Τώρα σε ό,τι αφορά στην τιμή του φυσικού αερίου, φαίνεται ότι συνεχώς ανεβαίνει. Έχουμε πει είναι πολύ καλό, όποιος σχεδιάζει πολιτικά, όποιος κυβερνάει ή αντιπολιτεύεται να παρακολουθεί λίγο και τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές τάσεις. Δεν είμαστε μία χώρα μόνη της στον κόσμο.

-Λέω λοιπόν ότι τα καύσιμα, η αύξηση των δικαιωμάτων των ρύπων -έχει γίνει πια πάρα πολύ ακριβός ο λιγνίτης- παρόλο που είναι εθνικό καύσιμο όπως λέμε συνήθως, γιατί πληρώνουμε πάρα πολλά για τους ρύπους. Ένα αυτό κι ένα δεύτερο, η τιμή του φυσικού αερίου, επειδή είναι ορυκτό καύσιμο επίσης θα ανεβαίνει. Και όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά γιατί υπάρχουν και γεωπολιτικά παιχνίδια. Επομένως δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια ότι το ένα θα είναι πιο φθηνό από το άλλο.

-Είναι σίγουρο ότι το πιο φθηνό ρεύμα, η πιο φθηνή θέρμανση προκύπτει σίγουρα από ΑΠΕ, εφόσον και τις ΑΠΕ τις έχουμε εντάξει στον σχεδιασμό που λέμε εμείς για ενεργειακές κοινότητες για αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση. Αυτά είναι συμπεράσματα που έχουν βγει παγκοσμίως και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ή μάλλον μπορούμε, γιατί γνωρίζετε πως όταν μία κυβέρνηση -το λέω συνεχώς και θα το λέω ακόμη πιο έντονα- λειτουργεί μόνο προς το συμφέρον ενός μικρού κομματιού του ελληνικού λαού, αυτό των πλουσίων, αυτό των μεγάλων συμφερόντων, σχεδιάζει για αυτούς.

-Σχεδιάζει για αυτούς, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν νέες μονάδες φυσικού αερίου, άρα πρέπει να πάρουν κάποια λεφτά από τα ταμεία, τα Ευρωπαϊκά και τα Εθνικά, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν κολλέγια, είναι όλα τα θέματα στην ίδια κατεύθυνση.

-Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε περιόδους αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο πια στον 21ο αιώνα, για παράδειγμα οι καινοτομίες και οι κατευθύνσεις. Όταν λοιπόν σε μία περιοχή, όπως ακριβώς την περιγράψατε που έχει σοβαρό πρωτογενή τομέα και θέλουμε εκεί να στραφεί η οικονομία, καταργείς ή πας να καταργήσεις το Γεωπονικό τμήμα, αυτό κάτι σημαίνει. Σημαίνει ότι δεν έχεις όραμα δεν έχεις στρατηγική στο τι είδους ανάπτυξη θέλεις. Είναι τραγικό και αυτό. Εμείς βεβαίως θέλουμε την γεωπονική σχολή και θέλουμε να την αναπτύξουμε, γιατί αυτό είναι το μέλλον και πρέπει να είναι το μέλλον της περιοχής.

-Δυστυχώς η ΕΒΕ δεν βλέπουμε να καταργείται παρόλα τα διαβήματα που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα και ο κόσμος το’ χει καταλάβει. Αλλά όταν σκέφτεσαι ότι όλο αυτό έγινε για να μείνουν κάποια παιδιά εκτός πανεπιστημίων και να πάνε στα κολλέγια, αυτό είναι έγκλημα!

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής:

– Καταρχήν το θέμα της βάσης ποικίλλει αναλόγως με τα θέματα και άλλους παράγοντες. Εδώ θα αναφέρω χαρακτηριστικά την Αρχιτεκτονική της Ξάνθης, ιστορικό τμήμα, ιστορική σχολή, η οποία έχει 0 εισακτέους, γιατί έχει στο γραμμικό σχέδιο βάση. Και πληροφορώ λοιπόν την κ. Κεραμέως ότι κανένας αρχιτέκτονας δεν σχεδιάζει πια με το χέρι, αλλά υπάρχει το AutoCad και χιλιάδες προγράμματα.

-Ωστόσο να πω και το άλλο: οι  μαθητές που δεν μπορούν να περάσουν στα ΑΕΙ, μπορούν  να παν στο κολλέγιο να πληρώσουν και να πάρουν πτυχίο. Εκεί δεν υπάρχει βάση. Αυτό  δεν έχει απαντηθεί  Εκεί πώς μπορούν να πάνε και να σπουδάσουν; Για να μην αναφερθώ βέβαια στο γεγονός ότι τις μέρες που η ελληνική οικογένεια είχε αυτή την αγωνία, ο πρωθυπουργός της χώρας, πήρε την κόρη του και την έγραψε στο Χάρβαρντ χωρίς να μπει στη βάσανο των πανελληνίων.

-Αυτές οι ανισότητες πέραν του ότι είναι απαράδεκτες για την κοινωνική συνοχή, πέραν του ότι είναι απαράδεκτες για το πώς μπορεί να λειτουργήσει μία μικρή κοινωνία, είναι και αντιαναπτυξιακές στο τέλος. Ξέρετε ειδικά σε κρίσεις, ιστορικά έχουμε δει πολέμους, σε αυτές τις κρίσεις λοιπόν, ποιος βγαίνει μπροστά; Το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ξαναστήνει τις δουλειές του, τα σπίτια του, σπουδάζει τα παιδιά του. Αυτοί είναι η ζωή, αυτοί είναι η ψυχή, αυτός είναι ο κορμός μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας. Όταν αυτοί οι άνθρωποι περιθωριοποιούνται, τους κόβεις τα φτερά, δεν υπάρχει μέλλον.

-Είναι πολλά και καθημερινά δυστυχώς τα θέματα της περιοχής της Φλώρινας. Εδώ είμαστε να ενημερώνουμε τον κόσμο, να ακούμε και τον κόσμο και να σχεδιάζουμε.