- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πορεία στην αρχαία ποιμενική διαδρομή Φλώρινα – Βίγλα – Άλωνα από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας (video, pics)

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποίησε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Φλάμπουρας» στη Φλώρινα, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί διοργανώθηκε πορεία με τζιπ στην αρχαία ποιμενική και ιστορική διαδρομή από την Ηράκλεια Λυγκηστίδα, αρχαία πόλη του Φιλίππου στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, στην Βίγλα Πισοδερίου διασχίζοντας τον δασικό δρόμο του Βιτσίου.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπήρχαν ξεναγητικές στάσεις από τον πρόεδρο κ. Κώστα Μπομπότα.

Η επιστροφή έγινε από την Βίγλα μέσα από τον παλιό ποιμενικό δρόμο, κάνοντας στάση στα Άλωνα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπομπότας είπε:

«Σήμερα ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύει στη Φλώρινα κάνει κάτι πρωτοπόρο, ανοίγει ένα ιστορικό, αρχαίο ποιμενικό μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από την αρχαιολογική πόλη της Φλώρινας και πηγαίνει μέσα από το Βίτσι σε μια ορεινή διαδρομή στη Βίγλα και έπειτα κατεβαίνει στα Άλωνα.

Περισσότερα από τα 2/3 του δρόμου είναι αρχαία ποιμενική διαδρομή των Μακεδόνων. Παράλληλα είναι και διαδρομή των Σαρακατσαναίων. Συγκεκριμένα η γιαγιά μου ξεκίνησε από τον Πολυπόταμο και πήγε μέχρι το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στη Βίγλα για να παντρευτεί τον παππού μου.

Για εμάς τους Σαρακατσάνους είναι ιστορική αυτή η στιγμή αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η Φλώρινα αναδεικνύει μια αρχαία διαδρομή από την οποία πέρασε ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Βασίλειος Β’ ο Μακεδών, ο Παύλος Μελάς και άλλοι. Είχε επιλεγεί σαν δρόμος από το 1912 που πηγαίνει Καστοριά μέσω Μελά, όμως δεν έγινε ποτέ γιατί ακολούθησαν τα γεγονότα του 1949 και με τα ναρκοπέδια αναγκάστηκαν τρία χωριά να κατέβουν στη Φλώρινα.

Είναι λοιπόν μια ιστορική μέρα που αναδεικνύουμε αυτή την ιστορική διαδρομή για πολλούς λόγους. Για τη Φλώρινα για τουριστικούς λόγους διότι έχουμε σαν πλάνο να προτείνουμε και να στηρίξουμε ορεινά ταξί προκειμένου οι διαδρομές αυτές των βουνών μας να αναδειχτούν και να γίνει ότι καλύτερο για την περιοχή.

Ξεκινάμε με 16 αμάξια, είναι μαζί μας και ο πρόεδρος των Σαρακατσάνων και θα γίνουν ενδιάμεσα στάσεις ξενάγησης».