- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

70 χρόνια Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας – Τμήμα θεάτρου

Ένα από τα τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας στο παρελθόν ήτανε και το τμήμα θεάτρου. Σκοπός ίδρυσης της θεατρικής ομάδας με την απόφαση του πρακτικού 2/25/2/1974 ήταν «η εξασφάλιση πόρων δια την αντιμετώπισιν των απαιτούμενων εξόδων προς συνέχισιν των οικοδομικών εργασιών ανεγέρσεως του κτιρίου του οίκου ΣΠΟΥΔΑΣΤΟΥ».

Ως καταλληλότερο έργο για παρουσίαση προκρίνεται το έργο του αείμνηστου Φίλωνα Κτενίδη «Σουμέλα» Υπεύθυνος του θεατρικού τμήματος ορίζεται το αεικίνητο μέλος του Δ.Σ. και μετέπειτα Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας Νικήτας Παπαδόπουλος . Επίσης αποφασίζεται η πρώτη παράσταση να δοθεί στις 30 Μαρτίου 1974 ως συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης στον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής παλιγγενεσίας. Ακόμη αποφασίζεται το έργο να παιχτεί τέλη Απριλίου και στις πόλεις Πτολεμαΐδα και Αριδαία. Πράγματι δίνονται δυο παραστάσεις , 30/03/1974 και 27/04/1974 στην Φλώρινα. Στην Αριδαία δίνεται η παράσταση 27/05/1974 σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Αριδαίας και τον διοικητή του τάγματος ΤΕΑ Αριδαίας. Στην Πτολεμαΐδα η παράσταση δίνεται 19 Μαΐου 1974 σε συνεργασία με τον σύλλογο δασκάλων Πτολεμαΐδας. Το Δεύτερο Έργο που ανεβάζει η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας είναι ο «Ο Ξενητέας» με υπεύθυνο του Αθανάσιο Κωνσταντινίδη και ανεβαίνει στις 06/04/1975 όταν εγκαινιάζονται και τα γραφεία της Εύξεινου Λέσχης Φλώρινας. Το ίδιο έργο θα παιχτεί και στη Σκύδρα 20/04/1975 και 18/05/1975 στην Πτολεμαΐδα πάλι σε συνεργασία με τον σύλλογο Δασκάλων. Το Τρίτο έργο που ανεβάζει η θεατρική ομάδα είναι ο «Κλήδονας» το οποίο θα ανέβει την Κυριακή 05/06/1977 στο Πνευματικό Κέντρο Φλώρινας με υπεύθυνο τον Νικήτα Παπαδόπουλο.

Τον Μάρτιο του 1978 ανεβαίνει το έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Ο Χωρέτες» στο πνευματικό κέντρο Φλώρινας 31/03/1978. Στην θεατρική ομάδα συμμετέχουν σπουδαστές και σπουδάστριες της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας Υπεύθυνος του έργου ο Νικήτας Παπαδόπουλος. Το ίδιο έργο θα παιχτεί τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στα χωριά της Φλώρινας (Άγιο Βαρθολομαίο , Καύκασο και Κολχική ). Με το ίδιο έργο «Ο Χωρέτες» θα συμμετέχει η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας στην πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση ερασιτεχνικού επαρχιακού θεάτρου που διοργανώνει το σωματείο «Άρμα Θέσπιδος» στην Χαλκίδα 4 έως 7 Ιανουαρίου 1979.

Από εκεί και έπειτα το θεατρικό τμήμα πέφτει στην αφάνεια και παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν κάνει κατά καιρούς τα Δ.Σ της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας δεν μπόρεσε να δραστηριοποιηθεί και πάλι. Παρόλα αυτά το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας με απόφαση του φέρνει κάθε χρόνο ποντιακές θεατρικές ομάδες που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος ως ένα μέσο διατήρησης της Ποντιακής διαλέκτου και παράδοσης.

Το Δ.Σ.