- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Λαϊκή Συσπείρωση: Περί ΔΕΥΑΦ και άλλων δαιμονίων

Το πρόβλημα της ΔΕΥΑΦ και της υδροδότησης της πόλης δεν είναι χτεσινό, όμως αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο και την ίδια αδιαφορία από όλες τις Δημοτικές Αρχές. Χρόνια τώρα η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φλώρινας αναδεικνύει μεταξύ άλλων και τα προβλήματα υδροδότησης της πόλης, τους κινδύνους για την υγεία των δημοτών και την έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΥΑΦ και της κατασκευής έργων που πάντα μένουν στα χαρτιά.

Ήδη από το 09-09-2016, όταν αντιμετωπίσαμε έντονο πρόβλημα στην υδροδότηση της πόλης και σε νέες διακοπές, απευθυνόμενοι στην Διοίκηση της ΔΕΥΑΦ ζητούσαμε να μάθουμε: «Παρακαλώ να με ενημερώσετε εγγράφως και λεπτομερώς για τους λόγους διακοπής της παροχής νερού κατά τις ημέρες 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2016, καθώς η ανακοίνωση της υπηρεσίας σας είναι αόριστη αναφερόμενη σε «έντονα καιρικά φαινόμενα» και σε προβλήματα στο διυλιστήριο Δροσοπηγής. Στην έγγραφη απάντησή σας παρακαλώ να αναφέρετε αναλυτικά ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτές τις ημέρες το εν λόγω διυλιστήριο και αν υφίστανται προβλήματα και στο δίκτυο ύδρευσης.

Παρακαλώ να μου αναφέρετε εγγράφως πόση μετρήθηκε η βροχόπτωση των τελευταίων ημερών (4-9 Σεπτεμβρίου) σε χιλιοστά (mm) στον Δήμο Φλώρινας, εάν η υπηρεσία σας έχει ζητήσει και έχει λάβει τέτοιο στοιχείο από την Ε.Μ.Υ. και εάν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη βροχόπτωση χωρίς να προκληθούν βλάβες και διακοπές στην υδροδότηση.

Παρακαλώ να μου αναφέρετε ακόμα ποια έργα συντήρησης έγιναν από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα και ποια έργα προβλέπονται να γίνουν ώστε οι υπηρεσίες να γίνουν οι προσδοκώμενες και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της διακοπής νερού ούτε το καλοκαίρι.

Παρακαλώ να αναφέρετε ακόμα εάν υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας νέου Υδραγωγείου για την κάλυψη των σύγχρονων και αυξημένων αναγκών του Δήμου και εάν υπάρχει πρόβλεψη υδροδότησης της πόλης από το φράγμα της Τριανταφυλλιάς

Η βροχόπτωση των τελευταίων ημερών είναι φυσιολογική για την εποχή και απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί έντονο το φαινόμενο.

Επειδή το πρόβλημα διακοπής νερού είναι μεγάλο και δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες των δημοτών και επισκεπτών του δήμου μας.

Επειδή η αξία του νερού και της συντήρησης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, μαζί με τα πάγια και την δημοτική φορολογία κοστίζει ακριβά στον δημότη, οι δε υπηρεσίες αποδεικνύονται κατώτερες των προσδοκώμενων.

Ζητώ να μου απαντήσετε εγγράφως προκειμένου να θέσω εμπεριστατωμένα το ζήτημα – πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο.» Η απάντηση που λάβαμε είναι η ίδια με την απάντηση που δίνει και σήμερα η Δημοτική Αρχή, η ανομβρία, η έντονη βροχόπτωση και τα προβλήματα του διυλιστηρίου της Δροσοπηγής.

Στις 11.11.2016, κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Φλώρινας για το έτος 2017 επισημάναμε ότι «Είμαστε από τους δήμους με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση, με πάρα πολλούς υδάτινους πόρους αλλά δεν βλέπουμε στο τεχνικό πρόγραμμα κανένα αναπτυξιακό έργο της ΔΕΥΑΦ. Οι ανάγκες του δήμου μεγαλώνουν όμως με μια τριήμερη βροχή, με την σχετική καλοκαιρινή ανομβρία έχουμε διακοπές νερού. Υπάρχουν εγκαταστάσεις που πρέπει να ανακατασκευστούν;  που πρέπει να επισκευαστούν; Υπάρχει ανάγκη για κατασκευή νέου υδραγωγείου; Ποιος θα απαντήσει σε αυτά; πως θα γίνουν νέα έργα χωρίς κονδύλια; Εμείς προτείνουμε ως έργο την κατασκευή νέου ή και εφεδρικού υδραγωγείου με κατασκευαστή τον ίδιο τον δήμο ή το αρμόδιο υπουργείο.»

Στις 16.10.2017, πάλι με αφορμή την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2018 επισημάναμε ότι και αυτό «αποτυπώνει την έλλειψη νέων έργων, την απουσία σχεδίου για την αντιπυρική προστασία, την απουσία πρόβλεψης για τα θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, την έλλειψη προοπτικής για την ΔΕΥΑΦ κ.α.» και απαιτήσαμε «Πρόγραμμα που θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενιαία,.»

Αυτά αναφορικά με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία μας έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια, όπως έγραψε και τις ανάγκες των δημοτών για ύδρευση χωρίς αν και θα.

Όμως και η τωρινή Δημοτική Αρχή έχει τις ίδιες ευθύνες για την κατάντια στο θέμα της υδροδότησης και των δαιμονίων της ΔΕΥΑΦ. Έχουν περάσει παραπάνω από δύο χρόνια που ανέλαβε το τιμόνι του Δήμου, ωστόσο δεν έλυσε το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης, ούτε προώθησε έγκαιρα θέματα ανάπτυξης της ΔΕΑΥΦ και κατασκευής έργων εναλλακτικής υδροδότησης όπως ένα νέο διυλιστήριο στο Φράγμα Τριανταφυλλιάς.

Το γεγονός της ένταξης από την παρούσα Δημοτική Αρχή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτ. Μακεδονίαςτου πολυσυζητημένου έργου της ύδρευσης της πόλης της Φλώρινας από το Φράγμα Τριανταφυλλιάς από τον Αύγουστο του 2020 και η μη υλοποίησή του σήμερα, αναδεικνύει τον τρόπο που η τοπική διοίκηση αλλά και η κεντρική εξουσία αντιμετωπίζει τα έργα που αποσκοπούν στην κάλυψη των βιοτικών αναγκών των λαϊκών οικογενειών…. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φλώρινας, για πολλοστή φορά, για ακόμα μια φορά και κατ’ επανάληψη τόνισε και ανέδειξε το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης, έτσι στις 15.12.2020 κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2021 τονίσαμε ότι «στο τεχνικό πρόγραμμα 2021……. απουσιάζει το σχέδιο και τα έργα για την αντιπυρική προστασία, έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, την άρδευση του κάμπου, απουσιάζει η πρόβλεψη για τα θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, υπάρχει έλλειψη προοπτικής για την ΔΕΥΑΦ.».

Βέβαια δεν αντιμετωπίζει μόνο η πόλη της Φλώρινας προβλήματα με την υδροδότηση και με την ποιότητα του νερού, προβλήματα ποιότητας νερού αντιμετωπίζουν και οι Δημοτικές Κοινότητες, είτε αυτά λέγονται χαμηλή ροή πόσιμου ύδατος, είτε λασπόνερα μέσα από το δίκτυο της ΔΕΥΑΦ.

Όμως, πραγματικά, δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΦ εδώ και «αιώνες». Έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν δοθεί λύσεις και μάλιστα λύσεις με προοπτική. Ήταν προφανής η αύξηση του πληθυσμού της πόλης και δεν υπάρχει κανένας που να προέβλεψε τη μείωσή του, είναι προφανές το γεγονός της αυξημένης ζήτησης πόσιμου νερού. Όταν τα ίδια επιχειρήματα επαναλαμβάνονται χρόνια τώρα, δεν υπάρχει τρόπος για συγχώρεση. Πρέπει οι δημότες να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, πρέπει το θέμα της υδροδότησης και της υγείας να γίνει ζήτημα διαρκούς πάλης και όχι «αγαπημένο, εποχικό θέμα διαμαρτυρίας».

Πρέπει ο Δήμος Φλώρινας να αποζημιώσει τους δημότες που αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις διακοπές πόσιμου νερού, είναι άλλωστε συμβατική υποχρέωση της ΔΕΥΑΦ.

Πρέπει να σταματήσει η ΔΕΥΑΦ και όλες οι ΔΕΥΑ να λειτουργούν με ανταποδοτικά κριτήρια, το νερό είναι απόλυτη ανάγκη ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόρευμα, ούτε να επιβαρύνεται η υδροδότηση και η φροντίδα του αποχετευτικού συστήματος με φόρους, ΦΠΑ και ένα σωρό άλλα ειδικά τέλη. Πρέπει άμεσα να ενταχθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην σημερινή κατάντια συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι δημοτικές αρχές που διαχειρίστηκαν την τύχη του Δήμου Φλώρινας, όλοι τους αποδέχτηκαν την μετατροπή της ΔΕΥΑΦ και κάθε ΔΕΥΑ, από κοινωφελή υπηρεσία σε επιχείρηση, σε ΑΕ που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Προτάσεις έχουμε κάνει, ανατρέξτε στα αρχεία του Δήμου και στις αντίστοιχες ανακοινώσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Φλώρινας.

Απαιτούμε άμεσα φθηνό, συνεχές και ποιοτικό πόσιμο νερό γιατί απλά θέλουμε να ζούμε σαν άνθρωποι στον 21ο αιώνα.Οι ανάγκες μας δεν είναι εμπόρευμα!

Φλώρινα, 12-10-2021

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ