- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου για τα προβλήματα πληρωμής της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης 2021

Η πληρωμή της προκαταβολής του 70% τη βασικής ενίσχυσης 2021 συνέπεσε να γίνει χρονικά με τα προηγούμενα, όμως έγινε πρόχειρα με προβλήματα και αδικαιολόγητες μειώσεις ποσών που πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Απογοήτευση αλλά και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε μέλη μας η πληρωμή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης και ειδικά στους κτηνοτρόφους και νέους αγρότες. Σε σημαντικό αριθμό δεν καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό της προκαταβολής χωρίς να έχουν κανένα σφάλμα στις δηλώσεις ΟΣΔΕ καθώς επίσης και κανένα πρόβλημα με την επιλεξιμότητα των εκτάσεων τους, που για χρόνια δηλώνουν στις ίδιες θέσεις.

Εκείνο που εξοργίζει ότι ενώ δεν υπήρξε καμία δυνατότητα υποβολής διοικητικών πράξεων και το σύστημα ήταν κλειστό για πρώτη φορά ολόκληρη την περίοδο μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για την διόρθωση προφανών σφαλμάτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μάλιστα προχώρησε σε νέου τύπου διασταυρώσεις με την ΑΑΔΕ για ΑΤΑΚ και εκτάσεις με λανθασμένο τρόπο. Αποτέλεσμα οι πληρωμές να είναι αδικαιολόγητα κουτσουρεμένες για τους παραγωγούς. Το σύστημα πληροφόρησης παρέμεινε κλειστό και κανένας αρμόδιος δεν μπορεί να μας δώσει εξηγήσεις.

Η ανησυχία είναι μεγάλη γιατί εάν δεν διορθωθούν τα λάθη πριν την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης τον Νοέμβριο, αυτά θα μεταφερθούν και εκεί και θα υπάρξουν και εκεί αδικαιολόγητες μειώσεις.

Με την πληρωμή φάνηκαν οι στρεβλώσεις από την αλλαγή της απόφασης κατανομής για τα βοσκοτόπια με βάση τα ζώα. Ειδικά η απογοήτευση είναι μεγάλη, ανάμεσα στους νέους αγρότες που τώρα προσπαθούν να στήσουν μια νέα εκμετάλλευση με νεαρά ζώα, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών του οποίου οι αιτήσεις υποβάλλονται αυτή την στιγμή.

Το ερώτημα είναι καίριο για το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πώς άλλαξαν την απόφαση κατανομής των βοσκοτόπων, λίγο πριν την πληρωμή και αφού είχαν προ πολλού υποβληθεί οι αιτήσεις ΟΣΔΕ των κτηνοτρόφων χωρίς καμία διαβούλευση και προειδοποίηση. Η απόφαση είναι παράνομη. Όταν καταγγείλαμε σειρά παρανομιών στο ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταπάτηση βοσκοτόπων για την κατανομή του εθνικού αποθέματος 2019 και 2020 μας έλεγαν ότι είχαν τα χέρια δεμένα γιατί δεν μπορούσε να αλλάξει η απόφαση στην κατανομή του εθνικού αποθέματος, ενώ είχαν υποβληθεί οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2019 και 2020. Το συμπέρασμα μετά την αλλαγή της απόφασης κατανομής των βοσκοτόπων, ειδικά για τους νέους αγρότες είναι που θέλουν να γίνουν κτηνοτρόφοι είναι ένα: Το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ τιμωρούν και εκδικούνται τους κτηνοτρόφους. Το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θέλουν την κτηνοτροφία, δεν θέλουν οι νέοι αγρότες να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θέλουν τα βοσκοτόπια να καταπατηθούν από επιτήδειους και να πάρουν εθνικό απόθεμα χωρίς ζώα μάλιστα. Γιατί πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι η απόφαση για την κατανομή των βοσκοτόπων έχει τόσες πολλές μειώσεις για τους κτηνοτρόφους και δεν έχει καμία μείωση για τους καταπατητές χωρίς ζώα. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θέλουν τους κτηνοτρόφους στα βοσκοτόπια. Είναι καθαρό ότι κλείνουν το μάτι στους καταπατητές. Τους κτηνοτρόφους τους τιμωρεί ενώ σε αυτούς που δηλώνουν βοσκότοπο χωρίς ζώα δεν βάζει κανένα περιορισμό και δεν κάνουν κανένα έλεγχο.

Στη Φλώρινα το 2020, 55.000 στρέμματα δημόσιων βοσκοτόπων δηλώθηκαν παράνομα με δηλώσεις ΟΣΔΕ από απομακρυσμένες περιοχές (από την Φλώρινα) με καλλιέργεια βοσκότοπος σε καλή γεωργική κατάσταση και κατανεμήθηκε παράνομα σε πάνω από 90 άτομα εθνικό απόθεμα. Επίσης την ίδια χρονιά σε δημόσια βοσκοτόπια δηλώθηκε στη Φλώρινα !!! καλλιέργεια αγριελιά σε 5.100 στρέμματα και κατανεμήθηκε πάλι εθνικό απόθεμα .Αυτό ήταν αποτέλεσμα της στάσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ, συνέβη και το 2019 και θα συμβεί και το 2021.

Επειδή γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε εκ των προτέρων τη νέα γραμμική μείωση 2,5% για το εθνικό απόθεμα του 2021 το οποίο θα οδηγηθεί σε επιτήδειους. Για να γίνει οποιαδήποτε γραμμική μείωση θα μας δώσετε πρώτα τα στοιχεία των ελέγχων για τα προηγούμενα χρόνια, τι ποσό έχει επιστραφεί στο αποθεματικό και μετά από ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί για το 2021 τι πραγματικά θα απαιτηθεί για την ικανοποίηση κατανομής εθνικού αποθέματος σε παραγωγούς πραγματικά παραγωγικών νέων εκμεταλλεύσεων. Έχουμε προσφύγει στην δικαιοσύνη και αυτό θα το διασφαλίσουμε.

Απαιτούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πληρωμής της προκαταβολής αμέσως να γίνει

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ