- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Οι νεροβούβαλοι και ο μαύρος χοίρος των Πρεσπών (video)

Από την αρχαιότητα έως σήμερα, στις περιοχές με λίμνες και ποτάμια της Μακεδονίας της Θράκης και της Θεσσαλίας επιβιώνουν ζώα ελευθέρας βοσκής, όπως η αυτόχθονη ράτσα των νεροβούβαλων.

Οι νεροβούβαλοι, προσφέρουν τα μέγιστα στην καθαριότητα της λίμνης, αφαιρώντας από αυτήν την πλούσια βλάστηση. Όταν οι βούβαλοι αναπτύσσονται και διατρέφονται κατάλληλα, το κρέας τους είναι τρυφερό και εύγευστο. Το κρέας του βουβάλου, όπως και το γάλα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή.

Ο ελληνικός μαύρος χοίρος έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Ένα απ’ τα χαρακτηριστικά της φυλής είναι η ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες και η αντοχή στις ασθένειες. Tο κρέας του μαύρου χοίρου περιέχει ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη και περισσότερη πρωτεΐνη.

Στις Πρέσπες – στο νησί του Αγίου Αχιλλείου, συναντήσαμε τον Κώστα, ο οποίος με κόπο συντηρεί έως σήμερα τέσσερα βουβάλια καθώς και μερικούς μαύρους χοίρους. Ο Κώστας μας ξεναγεί και μας μιλάει για τη ζωή του στις ακριτικές Πρέσπες…