- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Προτάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βοκερίας 551 για την μεταλιγνιτική εποχή

Με την παρούσα επιστολή μας, κατόπιν συναντήσεως και θετικής έκβασης συζητήσεως με τον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Μπιτάκη Άνθιμο, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και τις τοποθετήσεις μας για το φλέγον κοινωνικοπολιτικό θέμα της εποχής μας, το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή με τον πιο δίκαιο και παραγωγικό τρόπο για το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της περιοχής μας. Απόψεις που συγκλίνουν σε πολλές τοποθετήσεις σας έως τώρα, τις οποίες, μέσα από ένα δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο, θα καταφέρουμε να τις εξελίξουμε και να τις διαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καταστούν ικανές προς εφαρμογή από το κράτος, διότι μόνο μέσα από αυτό το μοντέλο θα επιβιώσει και η περιοχή μας.

Εν προκειμένω, πληροφορούμενοι για τις σκέψεις της κεντρικής διοίκησης του κράτους σε ό,τι αφορά την εν μέρει αποκατάσταση του ορυχείου της ΔΕΗ Α.Ε. Αμυνταίου – Φιλώτα, θα θέλαμε να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση, η οποία συνίσταται στην πλήρη αγροτική εκμετάλλευση της αποκατασταθείσας περιοχής. Η έκταση αυτή πρέπει να αποδοθεί για αγροτική εκμετάλλευση είτε σε μεμονωμένους καλλιεργητές, είτε σε συνεταιριστικές ομάδες και σε καμία περίπτωση να μην γίνει ένας συλλέκτης ηλιακής ενέργειας του οποίου τα οφέλη δεν θα αποκομίσουν ούτε πρόσκαιρα αλλά ούτε και στο μέλλον οι δημότες της περιοχής μας. Η έκταση αυτή οφείλει να παράγει προϊόντα και να προσκομίζει κέρδος για την επιβίωση των νοικοκυριών και των κατοίκων, και όχι για συμφέροντα τρίτων.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός τον οποίο εκπροσωπούμε, διαθέτοντας μια τεχνογνωσία πολλών ετών, θα μπορούσε να παράσχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος το οποίο θα πραγματοποιούνταν με τη συστηματική καλλιέργεια ποικιλίας ροδάκινων: από το σχεδιασμό και την κατάτμηση των αγροτεμαχίων, τη δημιουργία ενός αρδευτικού δικτύου με πολυζωνικό σχεδιασμό, την επιλογή ποικιλίας η οποία θα αποφέρει μέγιστες αποδόσεις παραγωγής μέχρι την ανάδειξη της συγκεκριμένης ποικιλίας ως τοπικό προϊόν της περιοχής μας, καθώς και τη διαχρονική παροχή όλων των απαραίτητων εφοδίων και προϊόντων στους καλλιεργητές.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω θα ήταν:

Εν κατακλείδι, κ. Δήμαρχε, με όλα τα προαναφερόμενα συντασσόμαστε με την εξαιρετική σας τοποθέτηση ότι,αν επιθυμούμε ένα μέλλον στην περιοχή μας, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Σε αυτό το εγχείρημα η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός της κοινής μας προσπάθειας και αυτό, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πρέπει να αποδειχθεί εμπράκτως.

Θα είμαστε στην διάθεση σας, ώστε να παρουσιάσουμε, όταν μας ζητηθεί, ακόμη περισσότερα στοιχεία και μελέτες για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και ελπίζουμε δια του θεσμικού σας ρόλου η πρότασή μας αυτή να αντικρούσει κάθε άλλη σκέψη της κεντρικής διοίκησης για το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής.

Με τιμή,
Το Δ.Σ. ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551