- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

70 χρόνια Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας: Χορευτικό τμήμα – Χοροδιδάσκαλοι

Το χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας είναι από τα πιο διάσημα ποντιακά χορευτικά τμήματα της Ελλάδας .Αυτό οφείλεται στους χοροδιδασκάλους που κατά καιρούς πέρασαν από το χορευτικό τμήμα.

Χοροδιδάσκαλοι που χόρευαν μέσα από την ψυχή τους χωρίς πολλά τσαλίμια αλλά με ένα πέταγμα ψυχής. Όλοι αυτοί κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν από γενιά σε γενιά, χορευτή σε χορευτή την έκρηξη του πόντιου χορευτή. Έτσι οι πόντιοι χορευτές από την Φλώρινα ξεχώριζαν σε οποιαδήποτε εκδήλωση και αν βρισκόντουσαν για τον τρόπο που χόρευαν. Οι χοροδιδάσκαλοι που πέρασαν από την Λέσχη και ο καθένας πρόσφερε και ένα λιθαράκι στο χορευτικό μας τμήμα.

  1. Καντζίδης Στέφανος χορευτής και χοροδιδάσκαλος στο πρώτο χορευτικό.
  2. Χοροδιδάσκαλος και λυράρης από την περιοχή της Κοζάνης με το παρατσούκλι ‘ξυμήτς’
  3. Ο Ιωάννης Σουμελίδης
  4. Ο αείμνηστος Γυμνόπουλος Σταύρος (Τικ –Τακ) μαζί με τον Τριαντάφυλλο (Γούλη) Σεχίδη.
  5. Γεώργιος Κεσίδης
  6. Δημήτριος (Μίμης) Ηλιάδης.
  7. Κεσίδης Γεώργιος

Ο καθένας είχε το στυλ αλλά κανείς δεν ξέφυγε από τα βήματα της παράδοσης. Ο Γιάννης ο Σουμελίδης καταθέτει ψυχή όταν χορεύει ακόμη και σήμερα.

Το δίδυμο του Σταύρου (Τικ-Τακ) με τον Τριαντάφυλλο (Γούλη), ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Την εποχή τους ξεπήδησε και για πρώτη φορά το μικρό χορευτικό. Όταν χόρευαν λες και δεν πατούσαν στην γη. Ο Μίμης ο Ηλιάδης, αρκούσε με ένα σκέρτσο του μια του κίνηση να σε ξεσηκώσει να σε κάνει να θέλεις να χορέψεις άσχετα αν δεν ήξερες.

Και τέλος ο Γιώργος ο Κεσίδης πρωτοχορευτής για πολλά χρόνια στο χορευτικό της Λέσχης και μετέπειτα σημερινός χοροδιδάσκαλος έδωσε νέα ώθηση στο χορευτικό μας. Λάτρης της παράδοσης συνδυάζει τον χορό όλων των παλιών δίνοντας όμως κατάθεση ψυχής. Όταν χορεύει ο Γιώργος λες και βρίσκεται σε μια έξαρση ψυχής.

Όλους αυτούς η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας τους ευχαριστεί για την προσφορά τους. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει το ιστορικό του χορευτικού.

Το Δ.Σ της Ευξείνου Λέσχης