- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Απόφαση φοιτητικού συλλόγου για το Πολυτεχνείο

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Το Πολυτεχνείο ζει, σε αγώνες μας καλεί! 

Συμπληρώνονται 48 χρόνια από την επέτειο της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τότε που ο λαός και η νεολαία δώσανε ένα μεγάλο χαστούκι στην αμερικανοκίνητη Χούντα και φώναξαν «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Και η φωνή τους αντηχεί και θα αντηχεί στους αιώνες! Το σύνθημα αυτό παραμένει πάντα επίκαιρο, ειδικά φέτος στο φόντο της κυβερνητικής πολιτικής που συνεχίζει να χτυπά αλύπητα τα λαϊκά στρώματα, να υλοποιεί τα μνημόνια και τις διαταγές της ΕΕ, να δίνει πακτωλούς χρημάτων στα πάντα εκτός από τις πραγματικές μας ανάγκες, να μας χτυπά όποτε βγαίνουμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα! Το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς μια γιορτή για να τιμήσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και βασανισμένους αγωνιστές του λαού επί Χούντας. Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να είναι τόσο επίκαιρο όσο τότε, γιατί ο αγώνας για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, μαζί με τα οποία, υψώνουμε στην πρώτη γραμμή το αίτημα για Υγεία για όλο τον λαό, δεν σταματά όσο συνεχίζει να μας κυβερνά το ίδιο σύστημα και οι πολιτικοί του εκφραστές που στη Χούντα παράτησαν τον ελληνικό λαό στη μοίρα του και επέστρεψαν μετά θριαμβευτές, όσο συνεχίζουν να μας κυβερνούν αυτοί που σκύβουν το κεφάλι σε κάθε μεγαλοεπιχειρηματία, όσο συνεχίζουν να μας κυβερνούν αυτοί που καθημερινά μας κλέβουν λίγο-λίγο τη ζωή!

ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Ψωμί: γιατί οι πολιτικές τους μας στερούν ακόμη και αυτό! Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε το ’19 ότι βγήκαμε από την εποχή των μνημονίων, η κρίση εμφανώς δεν ξεπεράστηκε ποτέ! Κοροϊδεύουν την πρώτη γενιά που ζει χειρότερα από την προηγούμενη με 150 ευρώ και με 2% συμβολική αύξηση στον μισθό, ενώ ξεπουλάνε τα δημόσια αγαθά και ανατιμούν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό με κάθε άλλο παρά συμβολικό τρόπο! Κορύφωση της επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί ο νόμος Χατζηδάκη, ο οποίος θεσπίζει 10ωρη εργασία και αμοιβή με ρεπό, λες και τα ρεπό μπορούν να μας γεμίσουν τα στομάχια!Η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» έβγαλε στην επιφάνεια όλο το βόθρο από προβλήματα, στέλνοντας πολλούς ανθρώπους στον πάτο, αφού τεράστια μερίδα κόσμου έχασε τη δουλειά του, ενώ τώρα κινδυνεύει να χάσει και το σπίτι του! Ενώ σήμερα μπορούμε να δουλεύουμε λιγότερο και να αμειβόμαστε περισσότερο, να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για να βελτιώσουμε τις συνθήκες που ζούμε και εργαζόμαστε, κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη! Φτάνει πια με αυτήν την πολιτική που μας δολοφονεί!

Παιδεία: γιατί η κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι ασφυκτική! Τα σχολεία άνοιξαν εν μέσω πανδημίας με περισσότερους μαθητές και λιγότερους καθηγητέςΗ κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί μέρα με τη μέρα να φτάσει πιο κοντά σε αυτό που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν γιατί βρήκαν το πανεκπαιδευτικό κίνημα μπροστά τους! Να εξαναγκάσουν τη νέα γενιά να στραφεί στην εξαθλιωμένη από αυτούς τεχνική εκπαίδευση, ενώ τα ΑΕΙ θα τα κρατάνε για όσους έχουν να πληρώσουν! Εξισώνουν τα πτυχία μας με αυτά των κολεγίων και θεσπίζουν ΕΒΕ, γιατί αν γράψεις 8.000 μόρια δεν είσαι άριστος, αν έχεις 8.000 ευρώ τον χρόνο αξίζειςΕμείς παλεύουμε για μια παιδεία στο ύψος των σύγχρονων δυνατοτήτων, μια παιδεία στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλες και όλοι, χωρίς φραγμούς με βάση το εισόδημα, μια παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και δεν θα γίνεται βορά στα χέρια των λίγων για να πλουτίσουν ακόμη παραπάνω! 

Υγεία: γιατί τα ξεπουλήσανε όλα! Γιατί ακόμα και τώρα με τα κρούσματα στο Θεό και τις ΜΕΘ σε οριακή κατάσταση, δεν παίρνουν κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση ΝΔ απέδειξε περίτρανα με την εγκληματική της διαχείριση στην περίοδο της πανδημίας την παντελή αδιαφορία της για την υγεία του λαού, καθώς μοναδική της μέριμνα ήταν να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών που από την πρώτη στιγμή φώναζαν για αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν και ποιοτικό σύστημα υγείας, με προσλήψεις, άνοιγμα νέων ΜΕΘ και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Σαν να μην έφταναν αυτά, έσπευσε να υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα χωρίς κανένα απολύτως υγειονομικό όφελος, όπως ήταν τα τυφλά και οριζόντια lockdown, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και διαδηλώσεων, που ενώ τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας, δέχτηκαν σκληρή καταστολή στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, έσπευσε να ρίξει το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης», ειδικά στη νεολαία που βρέθηκε στο στόχαστρο, προσπαθώντας να αποποιηθεί κάθε ίχνος κρατικής ευθύνης για την πλήρη έλλειψη των μέτρων προστασίας, ειδικά στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ. Αντίστοιχη κατάσταση επικράτησε και στα πανεπιστήμια, τα οποία κράτησε κλειστά για 2 χρόνια, καθώς κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για την ασφαλή επαναλειτουργία τους, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους να διεκδικούν άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις σχολές τους. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και όλες, για ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, όχι γιατί είναι καλή άποψη αλλά γιατί με αυτούς που μπλέξαμε τίποτα δεν είναι δεδομένο και αν τους αφήσουμε θα τα τσακίσουν όλα! Γιατί φάνηκε εδώ και 2 χρόνια ότι αυτοί θα προτιμήσουν να στήσουν δίπολα και να αποποιηθούν των ευθυνών τους και ότι εν τέλει μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Ελευθερία: γιατί τότε πέθαναν εκατοντάδες και τώρα πάνε να μας την στερήσουν ξανά! Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι πλέον το ζήτημα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Μέσα σε 2 χρόνια διακυβέρνησης, η ΝΔ έχει αποφασίσει να επιτεθεί σε κάθε δικαίωμα αντίδρασης, αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική της. Άνοιξε επίσης το δρόμο και για την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αλλά και τα πειθαρχικά που ήρθε να φέρει ο νόμος Κ – Χ, με ξεκάθαρο στόχο να επικρατήσει σιγή ιχθύος στα ιδρύματαΠλάι στους νόμους και τις διατάξεις και η κατακόρυφη αύξηση της καταστολής, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τις απαγορεύσεις συναθροίσεων και διαδηλώσεων στο Πολυτεχνείο του 2020 και στις 6 Δεκέμβρη, με 100δες συλλήψεις, πρόστιμα και διώξεις αγωνιστών που έσπασαν τις απαγορεύσεις και διαδήλωσαν μαζικά. Την «τιμητική» του είχε και το Φοιτητικό Κίνημα, που δέχτηκε και αυτό σκληρή καταστολή, με συναδέλφους μας να συλλαμβάνονται και να αντιμετωπίζουν στημένες διώξεις και κατηγορητήρια. Και ενώ μετά την λαϊκή κατακραυγή μαζέψανε τα σκυλιά τους, με την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείο ΠΡΟΠΟ, είχαμε νεκρό από σφαίρα μπάτσου, δείχνοντας ότι προτιμούν και θα προτιμούν να δίνουν λεφτά στις τράπεζες και σφαίρες στην νεολαία! Πάει πάντα χέρι – χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, με την επίθεση στις ζωές και τα δικαιώματά μας σε αξιοπρεπή παιδεία και εργασία. Γι’ αυτό και χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν συνεχώς την αστυνομία, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει, η οργή και η αμφισβήτηση για την κυβερνητική πολιτική ολοένα και μεγαλώνει και το αστικό κράτος θέλει να θωρακίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου μπροστά στις επερχόμενες κοινωνικές αναμετρήσεις. Σε αυτές διαλέγουμε θέσεις μάχης! Με τη συλλογικότητα, με τον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, κόντρα στα αιματοβαμμένα κέρδη και την καταστολή!

Σε τοπικό επίπεδο, τώρα, η εμπειρία της προηγούμενης εβδομάδας μας έδειξε πως οι διεκδικήσεις περνούν από τον δρόμο του συλλογικού και μαχητικού αγώνα, ο φοιτητικός μας σύλλογος μέσα από την γενική του συνέλευση επέλεξε για ακόμα μία φορά να δώσει αξιοπρεπώς τη μάχη για αξιοβίωτη ζωή, δημόσια και δωρεάν παίδεια. ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ. Η κατάσταση που βιώνει όλος ο ελληνικός λαός καθημερινά δεν ξεφεύγει από την κατάσταση που ζούμε στην Φλώρινα. Από τα γεμάτα αστικά που αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο για την υγεία των φοιτητών μέχρι τις ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες του πανεπιστημίου, που οι διοικούντες αρνούνται ακόμα να «σπάσουν» τα έτη σε μικρότερα τμήματα. Από τα facecontrol στην είσοδο μέχρι την ακατανόητη λογική των απουσιών στα μαθήματα μας, αυτή είναι η καθημερινότητα των φοιτητών στην πόλη. Τιμούμαι και φέτος την εξέγερση του Πολύτεχνίου ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν οι φοιτητές πριν από 48 χρόνια.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

• Κινητοποίηση στον πρόεδρο της σχολής για:
  1. Άμεση αξιοποίηση των αιθουσών στο κέντρο της πόλης
  2. Να σταματήσουν τώρα οι απουσίες στα μαθήματα μας
  3. Διαμαρτυρία για το θέμα των 400 που πετάχτηκαν από την σίτιση
  4. Άμεση αύξηση του στόλου των λεωφορείων και δημιουργία μηνιαίας κάρτας και εγγραφή ξεχωριστού κονδυλίου από το πανεπιστήμιο για αυτή
• Δημιουργία πρωτοβουλίας φοιτητών για την σίτιση, καλούμε όλους τους φοιτητές ανεξαρτήτως τμήματος να δώσουμε μαζί τον αγώνα για να μπορέσουνε οι απορριφθέντες φοιτητές να πάρουνε την κάρτα σίτισης που δικαιούνται
• Συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης 17/11 στις 12 το πρωί πλατεία Μόδη (κανόνια)