- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κύριε Υπουργέ,

Η τελευταία εγκύκλιος ρήτρας καταστρατήγησης για την απόκτηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, την οποία έχει υπογράψει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κύριος Δημήτρης Μελάς, και αφορά την επιστροφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, των χρημάτων και των δικαιωμάτων που έλαβαν από το Εθνικό Απόθεμα το 2020 και δεν τα ενεργοποίησαν το 2021, και αυτών που έλαβαν δικαιώματα το 2020 και τα μεταβίβασαν το 2021.

Κύριε Υπουργέ, η απόφαση είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά λύνει ένα μέρος του προβλήματος, και των δικαιωμάτων που έχουν αρπάξει από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους επιτήδειοι υπάλληλοι και ιδιοκτήτες των ΚΥΔ, με συγγενικά τους πρόσωπα, ως δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων.

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αγροτικών επιδοτήσεων, βρίσκεται στα χέρια αυτών των επιτήδειων, και αναφέρομαι σε δικαιώματα που έχουν λάβει από το 2018 και ενεργοποιήθηκαν μέχρι και το 2019, με δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι οποίες δηλώθηκαν σε καλή γεωργική κατάσταση και βοσκότοποι χωρίς ζωικό κεφάλαιο. Μια δεύτερη κατηγορία επιτήδειων, είναι και αυτοί, που έλαβαν τις επιδοτήσεις για το 2018 και 2019, και ενεργοποίησαν τα δικαιώματα τους και το 2020 και το 2021, και με την τελευταία απόφαση δεν επιστρέφουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα.

Κύριε Υπουργέ, όλες αυτές οι δηλώσεις καλλιέργειας των επιτηδείων, που δεν έχουν καμία σχέση με το αγροτικό επάγγελμα και την ελληνική ύπαιθρο, έγιναν από συγκεκριμένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), που λειτούργησαν εις βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων αλλά και των υπόλοιπων ΚΥΔ, με αθέμιτο ανταγωνισμό. Είναι απολύτως αναγκαίο, για την επόμενη χρονιά, να ξεκαθαρίσουν και οι απατεωνιές και οι απατεώνες, και να μην σπαταλούνται πολύτιμοι πόροι των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση χρειαστείτε.

Ευχαριστούμαι εκ των πρότερων,

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ