- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό για την απολιγνιτοποίηση

Στην ευρεία σύσκεψη για την πορεία της απολιγνιτοποίησης, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιαννάκης ανέφερε αναλυτικά:

«Σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας, με ξεχωριστή χαρά σας καλωσορίζω κ. πρωθυπουργέ και κ. υπουργοί στην ακριτική περιοχή μας με αφορμή το καυτό ζήτημα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Ένα θέμα με ποικίλες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως τοπική κοινωνία.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Στην αρχή της εισήγησής μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, για τη στήριξή σας στην επιλογή και ανάπτυξη του δικτύου Φυσικού Αερίου στον Δήμο μου, έργο που ελαφρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό των συνδημοτών μου, αφού μετά τη ψήφιση του ΕΣΣΕΚ το 2019 και την παύση του έργου της τηλεθέρμανσης ως μη λειτουργικό, κινδύνευε ο Δήμος Φλώρινας να μείνει χωρίς φθηνή θέρμανση.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σήμερα, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιµη ανάπτυξη, αποτελούν πλέον διαπιστωμένες αναγκαιότητες και προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας αλλά και δική μας, με στόχο την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την χώρα μας η απολιγνιτοποίηση, αποτελεί σημαντική τομή στον εθνικό ενεργειακό χάρτη και δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν μόνο που γινόταν με τρόπο ασύνταχτο. Αν παρατηρήσουμε την καμπύλη μείωσης του ποσοστού ενέργειας παραγόμενου από λιγνίτη, θα διαπιστώσουμε πως είχε ήδη αρχίσει από το 2010.

Το ανησυχητικό, για μας, είναι πως η μετάβαση αυτή στην μετά λιγνίτη εποχή γίνεται μέσα σ’ ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που έρχεται σε μια στιγμή που η περιοχή μας αντιμετωπίζει ήδη εκρηκτικά προβλήματα ανεργίας, γήρανσης, μετανάστευσης, χαμηλής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Είναι προφανές, ότι η περιοχή λόγω της χειμάζουσας αυτής οικονομικής κατάστασης, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τους κραδασμούς μιας βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Το αναμενόμενο υφεσιακό σοκ στο παραγωγικό σύστημα και στην απασχόληση μετά το διαδοχικό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, προκαλεί σοβαρούς τριγμούς συνοχής στον κοινωνικό ιστό της περιοχής με φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Φαινόμενα που έχουν ενταθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κάθε δήμος της Π.Δ.Μ. ξεκινά την διαδικασία μετάβασης με διαφορετικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, διαφορετικό επίπεδο υποδομών και δυνατοτήτων εναλλακτικών λύσεων καθώς και με διαφορετικές επιδράσεις από την λιγνιτική βιομηχανία.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης φιλοδοξεί να ανατρέψει κατεστημένα που δομήθηκαν, επί δεκαετίες, πάνω στη μεγάλη εξάρτηση από τον λιγνίτη, στην απόλυτη εστίαση στις σχετικές με αυτόν δραστηριότητες και στην παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για την επόμενη ημέρα.

Την ανατροπή αυτή επιβάλλουν λόγοι περιβαλλοντικοί και οικονομικοί και, ως εκ τούτου, λόγοι που σχετίζονται την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Στοίχημα, μέσω αυτής της διαδικασίας, είναι η στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας και σε μια νέα εποχή ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον, και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες σε ποικίλους τομείς της οικονομίας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των τοπικών μας κοινωνιών.

Από την μεριά μας παρά τις όποιες ενστάσεις μας οφείλουμε να πάρουμε μέρος, και παίρνουμε, στις εξελίξεις χωρίς να μένουμε απλοί παρατηρητές εμμένοντας στις αντιθέσεις μας.

Πιστεύω πως για να είναι η μετάβαση δίκαιη και ομαλή απαιτείται η υιοθέτηση ενός μείγματος δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, την ανάπτυξη των ΒΙ.ΠΕ., τη στήριξη της καινοτομίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την υποστήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών μας επιχειρήσεων, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, προσέχοντας, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο να είναι βιώσιμο, ώστε να αποφύγουμε τη λογική της μονοκαλλιέργειας, που μπορεί κάποιες φορές να έχει μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να μετεξελιχθούν σε καταστροφικά.

H αλλαγή πλεύσης στις λιγνιτικές περιοχές είναι μια δύσκολη υπόθεση, που προϋποθέτει καλοπροαίρετη διάθεση και ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους φορείς και ειδικά με την τοπική κοινωνία.

Σήμερα, αναζητούνται επειγόντως λύσεις αμέσου εφαρμογής για να αποφευχθεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιοχής, και η «απονεύρωση» της κοινωνίας από το πιο δυναμικό της τμήμα, τους νέους ανθρώπους.

Απαιτείται δραστική προσπάθεια για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια στις υποδομές, να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, να επιτευχθεί ισχυρός συντονισμός για την περιφερειακή ανάπτυξη και να διαχυθούν οι υπηρεσίες μετάβασης και μετεκπαίδευσης σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον και με στόχο μια δίκαιη μετάβαση, έχει κατατεθεί από όλους τους φορείς σειρά προτάσεων. Σας αναφέρω επιγραμματικά κάποιες που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές για τον δήμο μου, όπως:

Για την υλοποίηση όλων αυτών εκτός ενός πολυδιάστατου χρηματοδοτικού πλαισίου απαιτείται πολιτική βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να είναι γνωστό σε όλους μας τι θα γίνει, πότε και πως.

Σας ευχαριστώ!»