- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Χρήσιμες συμβουλές για τις ηλεκτρονικές αγορές ενόψει και της Black Friday

Τα τελευταία έτη οι αγορές μέσω διαδικτύου ολοένα και κερδίζουν έδαφος έναντι του παραδοσιακού τρόπου αγορών. Η ευκολία και η άνεση του διαδικτύου να πραγματοποιούμε τις αγορές μας χωρίς τους περιορισμούς των ωραρίων των καταστημάτων και δίχως τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές ευνοούν τις ηλεκτρονικές αγορές.

Δυστυχώς όμως οι ηλεκτρονικές αγορές εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι και τα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα γνωστά και ως fake shops τα οποία δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα καθώς συχνά οι επιτήδειοι αντιγράφουν αληθινά online shops και πετυχαίνουν με αυτό τον τρόπο να μοιάζουν αξιόπιστα και σοβαρά. Τις περισσότερες φορές προσελκύουν το ευρύ κοινό προσφέροντας εξωπραγματικά φτηνές τιμές με στόχο να αποσπάσουν χρήματα.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές προκειμένου να αποφύγετε ή να περιορίσετε τους κινδύνους.

Ειδικότερα οι καταναλωτές οφείλουν να:

Οι καταναλωτές, σε περίπτωση εξαπάτησης, θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα την τράπεζα και να αντιστρέψουν την πληρωμή. Να συγκεντρώσουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της διαδικτυακής συναλλαγής όπως επιβεβαίωση αγοράς, ηλεκτρονικά μηνύματα, περιγραφές προϊόντων, αποθήκευση εικόνων οθόνης, τηλεφωνικούς αριθμούς κλπ και να προβούν άμεσα σε καταγγελία και υποβολή μήνυσης.

Για καταγγελίες σχετικά με φαινόμενα παράνομων και παραπλανητικών συμπεριφορών οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή Καταναλωτή 1520 της γενικής διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή ή να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους μέσω της φόρμας καταγγελιών που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση 1520@efpolis.gr

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ.,

τηλ. 2461042282, Τρίτη, Παρασκευή : 09:30 – 12:30.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕ.Π.ΚΑ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο Πρόεδρος
Βασίλειος Στ. Ιωαννίδης
Ο Γενικός Γραμματέας
Νικόλαος Ιωαν. Αγοραστός