- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 109ης επετείου των Ελευθερίων της Κέλλης (video, pics)

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 109η επέτειο των Ελευθερίων της Κέλλης από τον Τουρκικό ζυγό, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, ο Δήμος Αμυνταίου και η Τοπική Κοινότητα.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε εόρτιος όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ακολούθησε επίσημη Δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου.

Στη συνέχεια, στο χώρο του Ηρώου της κοινότητας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δικηγόρος και ερευνητής της τοπικής ιστορίας Ευάγγελος Ιωαννίδης και ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική Δήμου Φλώρινας.

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κέλλης πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου, ενώ ακολούθησε εσπερίδα με θέμα «Αγώνες και Θυσίες για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Βαλκανικοί Πόλεμοι1912-1913». Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας ο Δήμος Αμυνταίου τίμησε τον πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή ανακηρύσσοντας τον Επίτιμο Δημότη Αμυνταίου.