- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Π. Πέρκα: «Επιβεβαίωση των ερωτημάτων μας και ασάφειες στην απάντηση του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης και επενδύσεων και απουσία του ΥΠΕΝ στην ερώτησή μας περί εδαφικών σχεδίων μετάβασης (ΕΣΔΙΜ)»

Η απάντηση του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και η απουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ερώτησή μας για την «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) και των Εδαφικών Σχεδίων (ΕΣΔΙΜ), την ενημέρωση της βουλής επί των ΕΣΔΙΜ και την επίσημη αποστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» έχει πράγματι ενδιαφέρον.

Στην ερώτηση «Προτίθεται η Κυβέρνηση να παρουσιάσει τα ΕΣΔΙΜ σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπως έκανε με το ΣΔΑΜ;»

Δεν απαντάνε ευθέως όχι, αλλά προκύπτει από την απάντησή τους ότι δεν θα τα παρουσιάσουν. Να αναφέρουμε ότι αρχικά ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όταν του είχε κοινοποιηθεί το αίτημα περί ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής για την παρουσίαση των Εδαφικών Σχεδίων, είχε ανακοινώσει στην βουλή ότι θα παρουσιαστούν, όπως έγινε και στο master plan της μετάβασης. Τελικά προκύπτει ότι η κυβέρνηση φοβάται να τα συζητήσει στη Βουλή με ακρόαση αρμόδιων φορέων.

Στην ερώτηση «Γιατί δεν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της άτυπης διαβούλευσης του πρώτου σχεδίου του ΠΔΑΜ και της δεύτερης εκδοχής των ΕΣΔΙΜ που έληξε 25.6.2021; Γιατί δεν έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΔΑΜ το τελικό κείμενο του ΠΔΑΜ και των ΕΣΔΙΜ;»

Απάντησαν ότι αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΔΑΜ. Δεν μας λένε όμως πότε το έκαναν. Η ερώτησή μας έγινε στις 3.11.2021, ενώ είχε προηγηθεί και αίτημά μας για κατάθεση  (ΑΚΕ) των ΕΣΔΙΜ, στις 25.10.2021. Η περιορισμένη διαβούλευση  του πρώτου σχεδίου ΠΔΑΜ και δεύτερη εκδοχή των ΕΣΔΙΜ έληξε στις 25.6.2021. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, το ΠΔΑΜ και τα ΕΣΔΙΜ στην τρίτη εκδοχή, αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΔΑΜ, μετά τις ερωτήσεις και ΑΚΕ που καταθέσαμε και αυτό προκύπτει από τις ημερομηνίες των εγγράφων και των link που αναρτήθηκαν. Ενώ θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί από τέλη Ιουνίου, αναρτήθηκαν τον Νοέμβριο και ενώ τα είχαν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στις 12.10.2021. Χαιρόμαστε επομένως που το κοινοβουλευτικό μας έργο έχει αποτέλεσμα. Δεν μας απαντάνε, αν είναι η οριστική μορφή τους βέβαια αφού εκκρεμεί η ΣΜΠΕ.

Στην ερώτηση «Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ΣΜΠΕ από τη ΔΙΠΑ; Πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση επί της ΣΜΠΕ; Πότε θα εκδοθεί η απόφαση έγκρισης της ΣΜΠΕ;»

Όπως είχαμε πει και επιβεβαιώνεται από την απάντησή τους, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων αλλά η διαδικασία της ΣΜΠΕ είναι ακόμα  σε αρχικό στάδιο. Κατατέθηκε τον Οκτώβριο και είναι ακόμα σε στάδιο επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα εκδοθεί σχετική απόφαση έγκρισης βάσει των διατάξεων της κειμένης διαδικασίας.

Επιβεβαιώνεται επομένως ότι αιτήματα εξέτασης κατά προτεραιότητα της ΣΜΠΕ του ΠΔΑΜ/ΕΣΔΙΜ δεν αρκούν. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια δικαίου του εγχειρήματος. Από τα αποτελέσματα της διαβούλευσης μπορεί να αλλάξει ακόμα και ο σχεδιασμός του ΠΔΑΜ/ΕΣΔΙΜ. Η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και των παρατηρήσεων που θα απαιτηθούν από την ΔΙΠΑ, καθώς και οι τροποποιήσεις του Προγράμματος βάσει της απόφασης έγκρισης της Σ.Μ.Π.Ε. είναι καθοριστικής σημασίας και ελπίζουμε να το αντιλαμβάνεται αυτό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Στην ερώτηση «Για τη σύνδεση της ΣΜΠΕ του ΠΔΑΜ/ΕΣΔΙΜ με  τα ΕΠΣ, που θα εξειδικεύουν τις προβλεπόμενες νέες χρήσεις γης και τις αποκαταστάσεις εδαφών των λιγνιτικών περιοχών»

Αναφέρθηκαν στα τυπικά και όχι στην ουσία του ερωτήματος. Οι χρήσεις γης στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης αποτελούν την καρδιά της μετάβασης και θα επηρεάσουν καθοριστικά τις επενδύσεις που τελικά θα υλοποιηθούν. Η αποκατάσταση των εδαφών εξαρτάται από τις μελλοντικές χρήσεις που θα αναπτυχθούν σε αυτά. Οι χρήσεις γης θα πρέπει να είναι συμβατές με τα ΕΣΔΙΜ, τα οποία αποτυπώνουν τον σχεδιασμό για ένα βιώσιμο μεταλιγνιτικό μέλλον. Υπάρχει επομένως άμεση σύνδεση και χρονική αλληλεξάρτηση των ΕΣΔΙΜ (και επομένως και της ΣΜΠΕ του ΠΔΑΜ, αφού αποτελούν υποσύνολα του) με τα ΕΠΣ και τις αποκαταστάσεις εδαφών.  Τουλάχιστον η αναφορά της απάντησης σε διαδικασία αναθεώρησης των σχετικών εγγράφων, σε περίπτωση που προκύψει η ανάγκη, είναι σημαντική.

Στην ερώτηση «Πότε προβλέπεται να σταλούν επίσημα το ΠΔΑΜ και τα ΕΣΔΙΜ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πότε προβλέπεται να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;»

Στην απάντηση αναφέρουν ότι υπέβαλαν επίσημα το ΠΔΑΜ στην ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Στη ιστοσελίδα του ΣΔΜΑ αναφέρουν «πρώτη επίσημη αποστολή». Προφανώς θα υπάρξει και επόμενη οριστική επίσημη αποστολή, εφόσον έχει εκδοθεί και η σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ για την ΣΜΠΕ του ΠΔΑΜ/ΕΣΔΙΜ, όπου σκόπιμα απέφυγαν να αναφέρουν, ώστε να ταιριάζει καλύτερα με το κυβερνητικό αφήγημα για πρωτοπορία της Κυβέρνησης, που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.