- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας: Τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των οικογενειών μας από την ακρίβεια – Ρεύμα και θέρμανση φθηνά σε όλο τον λαό

Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε συνεχώς τις τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών να τσακίζουν την καθημερινότητα των οικογενειών μας. Η άνοδος των τιμών, η ακρίβεια, είναι η μία πλευ­ρά της γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματά μας. Δίπλα σ’ αυτή, η ένταση της εκμετάλ­λευσης των εργαζόμενων, ιδιαίτερα των γυναικών, οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας, η υπέρογκη φορολογία του λαού, και όλα μαζί να κατατρώνε το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών μας.

Με τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης αλλά και στην ενέργεια που καλείται να πληρώσει ο λαός διευρύνονται τα κέρδη των μεγάλων ομίλων. Η τιμή του ρεύματος, και κατ επέκταση η τιμή της θέρμανσης τραβάει την ανηφόρα, και καθοριστική συμβολή σ’ αυτό έχει το σχέδιο της «πράσινης μετάβασης» και της «απολιγνιτοποίησης». Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πανάκριβο για το λαό και οι αυξήσεις έως και 50% που αναμένονται το επόμενο διάστημα θα μεγαλώσουν την αιμορραγία για το εισόδημά μας. Η θέρμανση είναι μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, που το καπιταλιστικό σύστημα αδυνατεί ακόμα και στον 21ο αιώνα να την εξασφαλίσει. Αυτό το πιστοποιούν τα υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχιας στην χώρα μας και ειδικά στην περιοχή μας λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Ήδη τον Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έκλεισε στα 0,78 ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο άνοιξε στο 1,18 ευρώ!!

Η προνομιακή θέση μιας σειράς μονοπωλίων στην αγορά, όπως των πετρελαιοπαραγωγών, μέσα από τα παζάρια και τους ανταγωνι­σμούς τους, ορίζουν πόσο πετρέλαιο θα παραχθεί επηρεάζοντας την τιμή του. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για να ξεπεραστεί η κρίση που εκφράστηκε την τελευταία διετία μαζί με την πανδημία, επιδοτούν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων. Σε αυτή την πολιτική χρεώνεται μεγάλο κομμάτι του νέου κύματος ακρίβειας. 

Τελικά, η λεγόμενη «ακρίβεια», είναι σήμερα ένα από τα «αντίτιμα» που πληρώνουμε για την ανάπτυξη του κεφαλαίου. Είτε σε περίοδο κρίσης, είτε σε περίοδο ανάπτυξης, τον λογαρια­σμό θα τον πληρώσει πάλι ο λαός, οι οικογένειές μας.

Διεκδικούμε

Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας
Μέλος ΟΓΕ