- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φλώρινας: Με άρωμα νέας «Λίστας Πέτσα» γίνεται η διανομή των 4 εκατομμυρίων για επικοινωνία και δημοσιότητα του τηλ. Κέντρου 1555

H υλοποίηση του τηλ. κέντρου 1555 του Υπ. Εργασίας και των ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ:

Κατά τη συζήτηση, με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Τσακλόγλου, επί της επίκαιρης ερώτησης με θέμα το ενιαίο τηλ. Κέντρο 1555 του Υπουργείου και τεσσάρων εποπτευομένων του φορέων, η Θ. Φωτίου επισήμανε:

Η περίπτωση της ανάθεσης του τηλ. κέντρου 1555 με 12,1 εκ. για ένα χρόνο είναι καραμπινάτο παράδειγμα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος σε ημετέρους, με πρόφαση τον κορωνοϊό,  που, όπως κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, έφτασε μέσα σε δύο χρόνια τα 5 δις.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τον κορωνοϊό για να μη γίνει τακτικός διαγωνισμός, εκλήθησαν σε διαπραγμάτευση πέντε μεγάλες εταιρείες, συχνοί συνεργάτες της, για ένα σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένο με 12,5 εκ. έργο, και  εμφανίστηκε μόνο μια εταιρεία που πήρε το έργο με 12,1 εκ., δηλαδή έκπτωση μόνο 3%.  Η αγορά ξέρει ότι τέτοιες διαδικασίες είναι «στημένες».

Από τα 12,1 εκ.  τα 4 περίπου εκ. πάνε σε επικοινωνία και δημοσιότητα. Ο υφυπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση της βουλευτή σε ποιες εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και sites και με ποια κριτήρια μοιράζονται τα 4 εκ. για την καμπάνια ενημέρωσης που υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει τον Οκτώβριο αλλά κανείς δεν έχει πάρει είδηση. Η περίπτωση του 1555 έχει άρωμα «Λίστας Πέτσα».

Δεν απάντησε ο υφυπουργός στην ερώτηση για το ποιος εκπαίδευσε το εργολαβικό προσωπικό της εταιρείας να απαντά στα σύνθετα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, του ΕΦΚΑ, του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ και αν υπάρχει εγχειρίδιο απαντήσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι τα ερωτήματα δεν απαντώνται.

Ανέφερε ότι θα απασχολούνται 340 εργολαβικοί υπάλληλοι, ενώ η σύμβαση αναφέρει ότι οι ανάγκες καλύπτονται με 170.

Το πιο ενδεικτικό όμως των προθέσεων της κυβέρνησης για τον δημόσιο τομέα είναι ή απάντηση του κ. Τσακλόγλου στην ερώτηση τι θα γίνει μετά τον Μάιο που λήγει η σύμβαση της εταιρείας και αν θα προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο και τους τέσσερις υποστελεχωμένους φορείς για να εξυπηρετούν σωστά το κοινό.  Απάντησε ευθαρσώς ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα προκηρυχθεί τακτικός διεθνής διαγωνισμός για τη λειτουργία του τηλ. Κέντρου επί 3 χρόνια, με π/υ που δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμος. Δεδομένου ότι, όπως είπε ο ίδιος σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ένας τέτοιος τακτικός διαγωνισμός απαιτεί ενάμιση χρόνο, δηλ. θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023, συνάγεται ότι μέχρι τότε θα υπάρξει επέκταση της τρέχουσας σύμβασης για έναν ακόμη χρόνο στη συγκεκριμένη εταιρεία

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εισάγει μόνιμα τα ιδιωτικά συμφέροντα στο δημόσιο, ακόμη και στους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης. Και τους αφήνει να φθίνουν και να χάνουν διαρκώς στελέχη ώστε να ανοίξει διάπλατα την πόρτα σε ιδιωτικές εταιρείες. Εκχωρεί αρμοδιότητες και υπηρεσίες του δημοσίου σε ιδιώτες.

Γρ. Τύπου
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας