- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Διαδικτυακή εκδήλωση «Στη δίνη της πράσινης ανάπτυξης» (video)

ΤΕΤΑΡΤΗ 8-12-2021, ΩΡΑ 19.30

Η Φλώρινα είναι ένας τόπος με κατάφυτα βουνά, τρεχούμενα νερά, πέντε λίμνες με ναυαρχίδα τις Πρέσπες, έχει ιδιαίτερη και πλούσια ορνιθοπανίδα και στα βουνά της ζει μεγάλος αριθμός σημαντικών  άγριων θηλαστικών. Θα λέγαμε πως είναι ένας μοναδικός τόπος συμβίωσης της άγριας ζωής με τον άνθρωπο.

Από την άλλη, οι κάμποι της και οι πρόποδες των βουνών της έχουν δεχτεί βαριές επεμβάσεις εδώ και δεκαετίες από την εξόρυξη του λιγνίτη (Σκοπός, Αχλάδα, Κλειδί, Βεύη, Αμύνταιο), σε χιλιάδες στρέμματα γης. Κάποιες εκτάσεις έχουν αποκατασταθεί στο πέρασμα των χρόνων, όμως όλοι γνωρίζουμε πως  οι περισσότερες έχουν μείνει ανοιχτές και παρατημένες, ενώ είναι νωπή η μνήμη της κατολίσθησης του ορυχείου Αμυνταίου το 2017, και η ολιγωρία ετών της μετεγκατάστασης του οικισμού Αναργύρων, όπως και της Αχλάδας στο αντίστοιχο λιγνιτωρυχείο. Η Φλώρινα είναι από τις περιοχές που έχουν συνεισφέρει στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος πληρώνοντας βαρύ περιβαλλοντικό τίμημα και συνεχίζει να συνεισφέρει – πλέον σε μικρότερο βαθμό – μέσω του λιγνίτη και των ατμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ρεύματος. Οι χιλιάδες θέσεις εργασίας  που δημιουργήθηκαν, πλέον χάνονται με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς πλάνο και προοπτική. Μεγάλος αριθμός εργατών μέσης ηλικίας παραμένει άεργος και σε απόγνωση. Ρημαγμένες εκτάσεις, ρημαγμένα χωριά. Ερημοποίηση. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς έγκαιρο κρατικό σχεδιασμό είναι αδύνατο να βρεθούν άμεσα θέσεις εργασίας για τις αντίστοιχες εργασιακές δεξιότητες.

Και αντί να ληφθεί πρόνοια ώστε να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον και οι άνθρωποι, βλέπουμε ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου να φυτρώνουν άναρχα στα βουνά μας. Κορυφές ισοπεδώνονται, δρόμοι μεγάλου πλάτους ανοίγονται, δάση καταστρέφονται, η άγρια ζωή διαταράσσεται και το φυσικό τοπίο υποβαθμίζεται. Φωτοβολταϊκά ήδη έχουν δεσμεύσει μεγάλες εκτάσεις στα πεδινά και αναμένεται η εγκατάσταση νέων σε χιλιάδες στρέμματα, μειώνοντας τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αποδυναμώνοντας την υπάρχουσα αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, όπως και τη δυνατότητα ανάπτυξής της.

Με ποιους όρους τοποθετούνται και ποιος ωφελείται τη στιγμή που η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας παράγεται πλέον σε μεγάλο ποσοστό από το εισαγόμενο φυσικό αέριο; Μπορεί το ασταθές και μεταβαλλόμενο ρεύμα που παράγουν οι ανεμογεννήτριες να καλύψει τις ανάγκες μας, ώστε να θυσιάσουμε και άλλο το περιβάλλον και την ισορροπία της φυσικής μας υπόστασης; Μπορούν τα  έργα αυτά να θεωρηθούν «πράσινη ανάπτυξη» καθώς αποτελούν αποδεδειγμένα σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα, ενώ παράλληλα για την κατασκευή και την εγκατάστασή τους σπαταλιέται σημαντική ενέργεια (οι ανεμογεννήτριες που προορίζονταν για το Νυμφαίο, είχαν κατασκευαστεί και μεταφερθεί από την Κίνα!), χρησιμοποιούνται υλικά που ούτε καν ανακυκλώνονται και δεν προβλέπεται η αποκατάσταση του τοπίου μετά τη λήξη του χρόνου ζωής τους; Γιατί εγκρίνονται άδειες τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ιανουάριος 2021), εάν τεθούν σε λειτουργία όλοι οι χερσαίοι αιολικοί σταθμοί που σήμερα βρίσκονται στα διάφορα στάδια αδειοδότησης (σε αξιολόγηση, άδεια παραγωγής, άδεια εγκατάστασης, άδεια λειτουργίας), η εγκαταστημένη ισχύς στη χώρα θα αυξηθεί κατά 11 φορές, ξεπερνώντας τον εθνικό στόχο κατά 5 φορές.

Όλοι γνωρίζουμε τα γεγονότα, πριν λίγους μήνες, όπου το ΜΠΛΟΚΟ ΝΥΜΦΑΙΟΥ έδωσε μεγάλο αγώνα ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην θέση Αερορράχη, λίγα μέτρα από το Νυμφαίο και τον Αετό. Ήδη στην κορυφή Λούτζερ στο Βίτσι ολοκληρώνεται νέο αιολικό «πάρκο» προκαλώντας ασύλληπτη περιβαλλοντική καταστροφή. Το ίδιο συμβαίνει και στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν πάνω από την Κέλλη. Και έπονται άλλοι αιολικοί σταθμοί σε όλη την κορυφογραμμή του Βιτσίου, πάνω από το Ξινό Νερό, στον λόφο Καρά Ντουρού (Κλειδί), πάνω από τη Βεύη, την Αχλάδα, τη Μελίτη, πάνω από τις λίμνες Πετρών και Αγίου Παντελεήμονα. Ήδη τοποθετούνται φωτοβολταϊκά στον κάμπο ενώ προβλέπονται νέα σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν, στο ορυχείο Αμυνταίου, καθώς και σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Και όλα αυτά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Ο τόπος μας και το μέλλον μας έχει παραδοθεί στους «πράσινους» επενδυτές.

Σας προσκαλούμε στη διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση, σε μια προσπάθεια να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, στις 8-12-2021, ώρα 7.30 το απόγευμα.

Στην εκδήλωση θα κληθούν να συμμετέχουν οι βουλευτές καθώς οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές του Νομού.

Ομιλητές εκδήλωσης:

Διοργάνωση: Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας – Ελεύθερα Βουνά με την ευγενική υποστήριξη της «Καλλιστώ» – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου της  εκδήλωσης στο facebook

Σύνδεσμος εκδήλωσης: https://fb.me/e/3kVgK5mwR