- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γ. Παπαγρηγορίου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι συνάδελφοι,

 

Έφτασε επιτέλους μετά από μακρά κυοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα  του Δήμου. Αισίως 10 Δεκεμβρίου. Και αυτό το γεγονός μου αύξησε το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του καθώς περίμενα κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι που θα δίνει προοπτική και ανάπτυξη.

Δυστυχώς όμως, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Μία από τα ίδια. Το ομολογεί άλλωστε και η εισήγηση.

Συνεχιζόμενα έργα σε ποσοστό 65%, που τελικά είναι πολύ παραπάνω και ξεπερνάει το 80%.

Η ίδια η εισήγηση σας διαψεύδει. Μόλις προχθές φέρατε στην οικονομική επιτροπή «δια περιφοράς» την απένταξη έργων και την ένταξη άλλων 12. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τα ίδια λεφτά ανταλλάξατε έργα. Δεν είναι δηλαδή νέα έργα απόρροια νέων χρηματοδοτήσεων αλλά ανακύκλωση των ίδιων.

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω τις πρακτικές σας, τις τακτικές, δεν ξέρω πέστε το όπως θέλετε. Έρχεται δια περιφοράς απένταξη έργων. Δηλαδή χωρίς διάλογο.

Χωρίς να γνωρίζουμε, χωρίς να συζητήσουμε τους λόγους που οδηγούν σε απεντάξεις έργων.

Εάν νομίζετε ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτά των έργων, ο διάλογος περισσεύει, τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Χωρίσατε τα έργα που εντάχθηκαν σε ισόποσα των 37.000 ευρώ ανά Δημοτική Ενότητα. Κάτι που σημαίνει ότι θα δοθούν με απευθείας ανάθεση.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

Το έχω ξαναπεί και δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Εάν δεν μπορείτε και λόγω μικρού αριθμού εργαζομένων, να δημοπρατήσετε και να επιβλέψετε όλα τα έργα με αποτέλεσμα να πηγαίνουν από χρονιά σε χρονιά, τότε μαζέψτε το συνολικό ποσό σε 8-10 κωδικούς και εκτελέστε 8-10 μεγάλα έργα αντί των μικροέργων. Τα μεγάλα έργα έχουν πολλαπλό όφελος και κεφαλαιοποιούνται από την τοπική κοινωνία.

Πέρα από αυτά. Τι άλλο διαπιστώνουμε στο τεχνικό πρόγραμμα; Εξήντα συνεχιζόμενα έργα σε σύνολο 83. Έργα μικρά που θα μπορούσατε να τα υλοποιήσετε από τις εκπτώσεις στους διαγωνισμούς των 8-10 μεγάλων έργων που προανέφερα.

Το μεγαλύτερο έργο που είναι και συνεχιζόμενο είναι οι ασφαλτοστρώσεις. Το οποίο το βρήκατε έτοιμο. Όσο και αν θέλετε να περάσει ότι είναι δικό σας με φωτογραφίες και δελτία τύπου στα Μ.Μ.Ε., δε θα καταφέρετε να το οικειοποιηθείτε.

Γιατί έργο δικό μου είναι αυτό που έκανα τη μελέτη, το δημοπράτησα και το συμβασιοποίησα. Τίποτα από αυτά δεν κάνατε. Εδώ είναι ο αντιδήμαρχος ο κ. Δούμτσης και ας με διαψεύσει. Η σύμβαση του έργου φέρει τη δική του υπογραφή του από την προηγούμενη όμως θητεία του.

Ένα λοιπόν και μοναδικό μεγάλο έργο το οποίο κληρονομήσατε.

Επειδή όμως εάν ίσον κανένα δεν έχετε καμία διαφορά από τον προκάτοχο σας.

Και πως άραγε να γίνουν μεγάλα έργα; Δεν έχετε τις απαιτούμενες μελέτες. Οκτώ(8) συνολικά μελέτες έργων στο τεχνικό πρόγραμμα, οι επτά(7) από αυτές συνεχιζόμενες και μία(1) μόνο καινούργια.

Συμπερασματικά αδίκως περιμέναμε ότι φέτος τουλάχιστον θα κάναμε έναν μεγάλο διαπαραταξιακό διάλογο για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος.

Νομίζετε ότι μπορείτε μόνοι αλλά τελικά δεν μπορείτε.

Χάθηκε μία ακόμη χρονιά. Η χρονιά που μας έρχεται, γιατί το τεχνικό πρόγραμμα δεσμεύει τη Δημοτική Αρχή για το επόμενο έτος, το 2022.

Και απομένει μία ακόμη χρονιά στην οποία θα πρέπει να υλοποιήσετε όσα δεν υλοποιήσατε τρία χρόνια και έχετε τάξει συνολικά με το προεκλογικό σας πρόγραμμα στους συνδημότες μας.

Ενδεικτικά αναφέρω και σας θυμίζω:

Αυτά κύριε Δήμαρχε, δυστυχώς, δε θα μπορέσετε να υλοποιήσετε ούτε τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Σας ευχαριστώ.