- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυση του Γραφείου Εθελοντισμού

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, στις 5 Δεκεμβρίου, συμπίπτει με μια σημαντική επέτειο για τον Δήμο Φλώρινας. Τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυση και λειτουργία του Γραφείου Εθελοντισμού – Μητρώου Εθελοντών.

Ο εθελοντισμός είναι μία ευρεία έννοια. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, στοχεύει στο συλλογικό όφελος και στη συμμετοχή στα κοινά και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούν τόσο η αδυναμία των φορέων, όσο και οι μηχανισμοί της αγοράς.

Το παραπάνω σκεπτικό μας οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου μας, καθώς ο εθελοντισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις, βασιζόμενο σε αξίες, αρχές, αλλά και στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας μας.

Η ανταπόκριση όλων υμών, των συνδημοτών μας, σε αυτό το εγχείρημα είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα. Από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσατε την προσπάθεια και αποδείξατε πως ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής που ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή και επιδρά εποικοδομητικά στην κοινωνία.

Ήδη, το Μητρώο Εθελοντών αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη ως φυσικά πρόσωπα, 15 συλλόγους ως συλλογικότητες και πάρα πολλά μέλη τα οποία κατά καιρούς προσφέρουν εθελοντικό έργο χωρίς απαραίτητα να είναι και μέλη του Γραφείου Εθελοντισμού.

Στον ένα χρόνο λειτουργίας οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Γραφείου Εθελοντισμού είναι πολυποίκιλες και ουσιαστικές. Επιγραμματικά αναφέρω:

Τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή, αλλά είναι στην σωστή κατεύθυνση και καταδεικνύουν τη βούληση μας για συνεργασία και προσφορά.

Για την επιτυχή λειτουργία του Γραφείου Εθελοντισμού αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας και υπεύθυνο λειτουργίας του Γραφείου κ. Μιχάλη Χάτζιο, όλα τα μέλη του Γραφείου, τους πρόεδρους των κοινοτήτων, τη διοίκηση του Νοσοκομείου Φλώρινας, τη Διεύθυνση Πρόνοιας Δήμου Φλώρινας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους/τις εθελοντές και εθελόντριες που αφιερώνουν χρόνο και μεράκι, τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που συνεισφέρουν οικονομικά, τις διοικήσεις Συλλόγων και Σωματείων και τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων.

Η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα μας θα συνεχιστεί με περισσότερες δράσεις γιατί το «όλοι μαζί μπορούμε» δεν είναι για μας ένα απλό σύνθημα, αλλά αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε και διοικούμε τον Δήμο μας.

Βασίλειος Νικ. Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας