- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Π. Πέρκα: «Στρατηγικές επενδύσεις εκτός σχεδιασμού συμβάλλουν σε νέες κρίσεις» (video)

Δευτερολογία της Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου (ν/σ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «για τις στρατηγικές επενδύσεις, τις ιδιωτικές και τις spin-offs»​

Η κ. Πέρκα ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε το ν/σ, όπως έκανε και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.  Η ομοφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε και επιβεβαιώνει ότι το ν/σ της Κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό του, για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και δεν προασπίζει το δημόσιο συμφέρον. Σε άρθρα με θετικό πρόσημο, ψήφισε υπερ.

Η κ. Πέρκα τεκμηρίωσε τη θέση της λέγοντας «σήμερα ειπώθηκαν αλήθειες και φάνηκαν οι διαφορές μας, και σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε όντως να συζητήσουμε πολιτικά. Ειδικά ο κ. Γεωργιάδης ήταν απόλυτα ειλικρινής, είπε ότι είναι με τους επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να έχουν ξεκάθαρο τοπίο». Ακριβώς αυτό είναι το σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Η κ. Πέρκα υπερθεμάτισε ότι το καθαρό τοπίο είναι προαπαιτούμενο των επενδύσεων, αλλά αυτό σημαίνει χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό, τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και σαφές νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην πέφτουν τα Προεδρικά Διατάγματα στο ΣτΕ, όπως συνέβη με την επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στην Αφάντου στη Ρόδο, όπου επιχείρησε η ΝΔ να προχωρήσει πριν το 2015. Με απλά λόγια δεν αρκούν οι προθέσεις, χρειάζονται τα απαραίτητα εργαλεία που προωθούν τις επενδύσεις.

Σε ότι αφορά στην επένδυση του Ελληνικού αφού υπενθύμισε ότι έφυγαν οι «επενδυτές» επί τη αναλήψει της διακυβέρνησης από τη ΝΔ και στη συνέχεια και η “Mohegan Gaming & Entertainment” σχολίασε δεικτικά « Εάν προχωρούσατε εσείς την επένδυση με αντίστοιχες λογικές όπως αυτού του ν/σχ, το ΠΔ θα έπεφτε στο ΣΤΕ». Η λύση δεν είναι γη και ύδωρ στους επενδυτές, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αποδόμησε το σύνολο των θέσεων που ακούστηκαν από τους βουλευτές της ΝΔ, όπως ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός των επενδύσεων είναι σοβιετικού τύπου προσέγγιση. Αντιθέτως, ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο πρέπει να επικαιροποιείται και να τηρείται από όλα τα κόμματα που κυβερνούν. Είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι ιδεοληψία. Διαφώνησε κάθετα με την άποψη ότι ο επενδυτής ξέρει καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και επομένως αντικαθιστά την αναπτυξιακή στρατηγική της πολιτείας.

Στο δε επιχείρημα ότι η αποκέντρωση/αυτοδιοίκηση είναι εις βάρος της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, και αυτή είναι η αιτιολογική βάση της επανασυγκεντρώσης αρμοδιοτήτων για επενδυτικά σχέδια από τις  Περιφέρειες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η κ. Πέρκα απάντησε ότι στην Ευρώπη των Περιφερειών και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης είναι απόλυτα ξεπερασμένη αυτή η αντίληψη. Η λύση δεν είναι η επανασυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στη κεντρική διοίκηση αλλά η στελέχωση των υπηρεσιών των Περιφερειών και οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Άσκησε έντονη κριτική στην μανιχαϊστική αντίληψη της κυβέρνησης, ότι δηλαδή η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα που θέλει τάχα τις επενδύσεις, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφώνησαν με το ν/σ  δεν τις θέλουν.

Ως προς την θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τις επενδύσεις στον τουρισμό, η κ. Πέρκα αποσαφήνισε ότι προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στηρίζει την τουριστική βιομηχανία της χώρας, το έδειξαν άλλωστε και τα στοιχεία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην έννοια της φέρουσας ικανότητας και στο παράδειγμα της Ισπανίας, οπού λόγω της υπερεκμετάλλευσης, η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Δημάρχου Σαντορίνης.

Για το brain drain η κ. Πέρκα σχολίασε ότι για πολλά χρόνια και προ οικονομικής κρίσης το επιχείρημα της ΝΔ ήταν ότι τα πανεπιστήμια μας δεν μπορούν να υποστηρίξουν την οικονομία, και τελικά ήρθε η οικονομική κρίση και απόδειξε ότι η οικονομία δεν μπορούσε να απορροφήσει το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό μας. Για αυτό έφυγαν οι νέοι στο εξωτερικό και δεν θα επιστρέψουν με τέτοια ν/σ που αναπαράγουν εκείνο το αναπτυξιακό μοντέλο που δημιουργεί ελλείματα, νέες κρίσεις, κ.τ.λ.

Αναφέρθηκε επίσης στην Επιστημονική Επιτροπής της Βουλής, όπου στην έκθεση της για το ν/σ,  ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ως προς τις παρεκκλίσεις που εισάγονται. Σύμφωνα με την έκθεση οι παρεκκλίσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία προκαλούν σύγχυση ως προς τις αδειοδοτικές αρχές των έργων. Πρόσθεσε ότι και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ζητάει περαιτέρω διευκρινήσεις ως προς την παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας.

Η κ. Πέρκα απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Παπαθαναση ότι το ν/σ συμβαδίζει με την έκθεση Πισσαρίδη, αφού πρώτα εξέφρασε την έντονη αντίθεση της με την έκθεση, τόνισε ότι ακόμα και αυτή η έκθεση αναφέρεται σε αντικίνητρα στις στρατηγικές επενδύσεις εκτός σχεδίου.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με τις τροπολογίες, 150 σελίδων που κατατέθηκαν αργά βράδυ, όπως συνηθίζει άλλωστε να κάνει η κυβέρνηση. Η τροπολογία για τις διαφημιστικές δαπάνες αποτελεί ομολογία ενοχής της κυβέρνησης, και επιβεβαιώνει απόλυτα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Πέτσα. Στην τροπολογία του ΥΠΕΝ υπήρχαν διατάξεις θετικές που θα μπορούσαν να ψηφιστούν αλλά υπήρχαν και άλλες απαράδεκτες. Ανέφερε ως παράδειγμα τη διάταξη για την ΠΥΡΚΑΛ, όπου δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση, καμία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, δεν έχει περάσει καν από το δημοτικό συμβούλιο, δεν προβλέπεται στο ρυθμιστικό της Αθήνας, είναι εκτός κάθε σχεδιασμού. Όπως και η τροπολογία για τα αυθαίρετα στον αιγιαλό για δημόσια ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ κτλ. Ο αιγιαλός έχει δικό του νόμο με ειδικές προϋποθέσεις για την προστασία του, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα. Εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με την εφαρμογή νέας γενικής διάταξης, όπως προβλέπει η τροπολογία, αφού έτσι ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για τακτοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό.

Το πολιτικό συμπέρασμα από τη συζήτηση του ν/σ για τις στρατηγικές επενδύσεις είναι ότι αποδομήθηκε πλήρως το φιλοεπενδυτικό προφιλ της ΝΔ και έγινε σαφές ότι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί τα απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ των επενδύσεων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, που σέβονται την φυσική και πολιτιστική κληρονομία της χώρας, ενισχύουν την πραγματική οικονομία και δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας. Αυτό υποστηρίζουμε και έτσι θα κυβερνήσουμε.