- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Φλώρινας για την έναρξη των έργων εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου στη Φλώρινα (video)

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την εκδήλωση έναρξης των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Φλώρινα παραχώρησε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021, στις 5.00 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννάκης, πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται ως επιβράβευση των προσπαθειών της δημοτικής αρχής εδώ και πολλούς μήνες, προκειμένου η Φλώρινα να αποκτήσει εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Αναλυτικά ο κ. Δήμαρχος ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να σας ανακοινώσω μία πολύ ευχάριστη είδηση για τον Δήμο μας.

Αύριο, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έναρξης των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Φλώρινα, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΔΑ κ. Μάριου Τσάκα.

Είναι μια εξέλιξη που έρχεται ως επιβράβευση των προσπαθειών μας εδώ και πολλούς μήνες, προκειμένου η Φλώρινα να αποκτήσει εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, μπαίνοντας στη μεταλιγνιτική εποχή μετά τις εξαγγελίες για κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης, κάτι που πρακτικά σήμαινε το τέλος της τηλεθέρμανσης.

Σε ελάχιστο χρόνο, με πρωτόγνωρους ρυθμούς για τα γραφειοκρατικά δεδομένα της χώρας μας και μέσα σε 15 μήνες, σε αντίθεση με γειτονικές πόλεις (Καστοριά, Γρεβενά) που είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες χρόνια πριν, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο, στο στάδιο έναρξης των εργασιών.

Να τονίσω για άλλη μια φορά πως πρόκειται για ένα έργο ύψους 21 εκ. ευρώ, για το οποίο μάλιστα εξασφαλίσαμε και την 100% επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων, ύψους 20 εκ. ευρώ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως κανένας καταναλωτής δεν θα επιβαρυνθεί με ούτε ένα ευρώ για να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου και να προμηθευτεί όλο τον εξοπλισμό λειτουργίας. Μια ακόμη επιτυχία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Με την επίσημη έναρξη του έργου, αύριο, θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής των δύο σταθμών υποπίεσης και επαναλαμβάνω πως όλες οι δράσεις, κατασκευαστικές εργασίες, προμήθειες και συνδέσεις θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31.12.2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Να θυμίσω πως οι προδιαγραφές του έργου κατασκευής του δικτύου, του οποίου το μήκος είναι 102 χλμ., είναι εναρμονισμένες ώστε να μπορεί να μεταφέρει, μελλοντικά, και μεικτό καύσιμο κάτι που μπορεί να το εντάξει στα πράσινα έργα και που θα επιτρέπει την επέκταση του μέσα από την χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Το δίκτυο του φυσικού αερίου δεν θα περιορίζεται μόνον στον οικιστικό ιστό της πόλης της Φλώρινας αλλά θα επεκτείνεται στην Βιομηχανική Περιοχή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για νέους και παλιούς επενδυτές, καθώς και σε χωριά του Δήμου μας κοντά στα αντλιοστάσια που θα κατασκευαστούν.

Κλείνοντας, τονίζω την ικανοποίησή μου για την θετική αυτή εξέλιξη και ευχαριστώ τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σκρέκα, τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαθανάση, τον Ειδικό Γραμματέα κ. Ζερβό, την γενική γραμματέα κ. Σδούκου, τον Συντονιστή ΔΑΜ κ. Μουσουρούλη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και υπόσχομαι στους συνδημότες μας πως θα φροντίσουμε ώστε να τηρηθεί στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και όσο το δυνατόν πιο σύντομα να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Να είναι όλοι σίγουροι πως αυτή η δημοτική αρχή δεν θα σταματήσει ούτε λεπτό να εργάζεται για το κοινό καλό, δημιουργώντας τις βάσεις και τις υποδομές για ένα καλύτερο αύριο».