- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

ΒΙΟΦΛΩ: Μουστάρδες, σάλτσες και νόστιμα ορεκτικά από τη Φλώρινα

Με το πρώτο (προχθεσινό) μόλις χιόνι, βρέθηκα στο χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας. Δύο χρόνια μετά τις καραντίνες και τα απαγορευτικά, ήταν επιτέλους ξανά γεμάτο από καλά ντυμένες σιλουέτες που γλιστρούσαν μεθοδικά με παγοπέδιλα και σανίδες πάνω στο λευκό. Διανυκτέρευσα στο ξενοδοχείο Lingos στο κέντρο της Φλώρινας, που είναι γνωστό για την ωραία του ταράτσα και τις ωραίες του γεύσεις. Εκεί, είδα πρώτη φορά μαύρη μουστάρδα. Ως άνθρωπος που με γοητεύει η αισθητική, το σκούρο της χρώμα με ενθουσίασε! Και η γεύση της όμως, έντονη και λίγο καυτερή, καμία σχέση με τη μουστάρδα που όλοι ξέρουμε, τη χαρακτήρισα επιβλητική, όπως και την όψη της. Ρώτησα για το όνομα και την καταγωγή της, την κοπέλα που με σέρβιρε. «Βιοφλώ»* μου είπε, όπως λέμε βιομηχανία ορεκτικών Φλώρινας.

Ο δημιουργός και η πορεία του

Δεν έχασα την ευκαιρία, μετά από ένα και μόνο τηλεφώνημα ο Κώστας Μπουτάκης -ο δημιουργός-, με υποδέχτηκε με χαρά στο εργαστήριο του στο Πέρασμα της Φλώρινας. Ωραίος άνθρωπος, καλοδιάθετος και ευγενέστατος. Μου έκανε μια μίνι ξενάγηση στον χώρο που δημιουργούνται όλες αυτές οι ιδιαίτερες γεύσεις. «Κλινικά» καθαρός θα έλεγα και δαιδαλώδης. Έπειτα, καθίσαμε στο γραφείο του, να μου πει κι εκείνος τη δική του ιστορία που τόσο ήθελα να ακούσω.

Ο Κώστας ήταν από παιδί κοντά στη φύση, οι γονείς και οι παππούδες του ασχολούνταν πάντοτε με την γη. «Με στεναχωρεί η ιδέα της πόλης και του διαμερίσματος, εδώ έχω την αυλή μου, τα σκυλιά μου και τα παιδιά μου μεγαλώνουν ελεύθερα. Θεωρώ πως αν όλοι ήταν αποδεσμευμένοι από τις υποχρεώσεις της πόλης, θα επιλέγανε συνειδητά το χωριό».

Σημαντικό η δουλειά σου και ο τρόπος με τον οποίο θέλεις να ζεις να μπορούν να συμβαδίσουν… «Πως προέκυψε η αρχική ιδέα;»… ρώτησα. «Το 1993 ξεκίνησα μια επιχείρηση με διανομή τροφίμων, κάποια στιγμή, λίγα χρόνια αργότερα, άρχισαν να εμφανίζονται οι μεγάλες αλυσίδες των super market, και τα μπακάλικα έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Όπως καταλαβαίνεις ο ρόλος του μεσάζοντα τελείωσε εκεί. Αποφασίσαμε λοιπόν με την οικογένειά μου, να φτιάξουμε τα δικά μας προϊόντα». Και η απόφαση έγινε τελικά πράξη το 2000, όταν χτίστηκε ο χώρος στον οποίο βρισκόμουν, το θαυματουργό τους εργαστήριο. Πραγματοποιήθηκαν πολλά γευστικά πειράματα μέχρι το 2006 όπου δημιουργήθηκαν οι πρώτες σαλάτες, οι μουστάρδες και τα κέτσαπ προς πώληση. Όλα στην πιο αγνή τους μορφή. Ο κόσμος δεν άργησε να τα αγαπήσει. «Τα πιο ιδιαίτερα και οι σάλτσες ήρθαν αργότερα το 2016. Αισθανθήκαμε την ανάγκη να δώσουμε καινούργιες και πρωτοποριακές γεύσεις στον κόσμο αλλά και μια φρεσκάδα στα κλασικά». Και πολύ καλά έκαναν…

Άπειρα βαζάκια γύρω μου και ο Κώστας τα είχε ανοίξει ένα ένα μπροστά μου για να δοκιμάσω. Μπάρμπεκιου σος απλή, μπάρμπεκιου με cola, sweet chilli σος, μουστάρδα honey, vegan μαγιονέζα χωρίς ζάχαρη και πολλά άλλα. Όλα μοναδικά και όλα αξέχαστα. Τον ρώτησα πώς τους έρχονται οι ιδέες για όλες αυτές τις γεύσεις, μου είπε το εξής: «Πάρα πολλά από αυτά που έχουμε δημιουργήσει ήταν προτάσεις από πελάτες μας, όταν μας λένε “αν βάζατε και αυτό; Αν βάζατε κι εκείνο;” Εμείς πάντα το ακούμε και το δοκιμάζουμε και κάπως έτσι προέκυψαν και πολύ ωραίοι συνδυασμοί». Ομολογώ πως πρώτη φορά το ακούω αυτό από παραγωγό, ενδιαφέρον παρόλα αυτά και πολύ λογικό, εφόσον οι πελάτες είναι και οι αγοραστές. «Πρέπει να κάνετε κάτι για να δοκιμάσει ο κόσμος όλα αυτά τα υπέροχα!» είπα με ενθουσιασμό. «Είναι ήδη στα σχέδια μας, Εύα, θα φτιάξουμε έναν ανοιχτό χώρο για όλους, όπου θα υπάρχει σεφ και θα μαγειρεύει για τους επισκέπτες γκουρμέ πιάτα, όλα με τις σάλτσες και τις σαλάτες μας. Θα είναι επίσης επισκέψιμο για συνέδρια και σεμινάρια μαγειρικής». Καταπληκτική ιδέα… Σε όλους αξίζει αυτή η γευσιγνωσία!

Αναρωτήθηκα πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσει κανείς κάτι που του είναι παντελώς άγνωστο, από το μηδέν. «Θα σου πω τώρα κάτι, που είναι λίγο τραγελαφικό! Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε μουστάρδα πετάξαμε τέσσερις ολόκληρους τόνους στα σκουπίδια. Διότι η πραγματική μουστάρδα γίνεται με σιναπόσπορο, αυτό διαβάσαμε και αυτό κάναμε. Έλα όμως, που εμείς δεν τρώμε κανονική μουστάρδα, εμείς την έχουμε συνηθίσει εντελώς αραιωμένη και έτσι την καταναλώνουμε. Γι’ αυτό εκείνη που είχα φτιάξει δεν την αγόραζε κανείς επειδή φαινόταν πολύ πικρή στον κόσμο. Τώρα όμως, θα τη φτιάξω ξανά και όχι κατά λάθος αυτή τη φορά, μια σειρά για εκείνους που θέλουν να φάνε πραγματική μουστάρδα, είναι και αυτό στο πρόγραμμα. Όπως καταλαβαίνεις, τα πειράματα συνεχίζονται!».

Οι άνθρωποι πάντα πίσω από το προϊόν

Εκείνο που εκτίμησα πολύ, είναι το πώς μιλούσε ο Κώστας για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί. Με πολύ μεγάλο σεβασμό και αγάπη. Επαναλάμβανε συνεχώς την εξής φράση: «Εμείς εδώ είμαστε όλοι μια οικογένεια, και κυριολεκτικά και μεταφορικά». Υπάρχουν λέξεις και φράσεις που λέει κανείς, που σε κάνουν να αντιλαμβάνεσαι τον χαρακτήρα του… Ωραίο το ταξίδι, ωραίος και ο προορισμός ωραίο και το τέλος του. Κάθε παραγωγός μου δίνει κι από κάτι δικό του φεύγοντας. Ο Κώστας όμως είχε υπερβεί κάθε προσδοκία, μου έδωσε φεύγοντας δύο μεγάλες κούτες γεμάτες σάλτσες και σαλάτες!

Υ.Γ. Κώστα, έχω να σου πω πως συνοδεύω όλα μου τα πιάτα με τις δημιουργίες σου!

*Τα προϊόντα πωλούνται σε χονδρική, για λιανική επικοινωνήστε για να μάθετε τα κοντινότερα καταστήματα που μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα ΒΙΟΦΛΩ:

e-mail: desk@bioflo.gr
Τηλέφωνο: 2385031041-2385031042
Website: www.bioflo.gr

Πηγή: athensvoice.gr