- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αίτημα των φορέων ΑμεΑ Π.Ε. Φλώρινας προς τον Δήμο Φλώρινας

«Αίτημα για μείωση ή απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, κατ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 202 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα»

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει ως κοινωνικό κύτταρο που βρίσκετε σε άμεση επαφή με τον πολίτη να πρωτοστατήσει στην προώθηση και εφαρμογή εκείνων των μέτρων και πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ισότιμη ένταξη των πολιτών με αναπηρία στη κοινωνική ζωή και στη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής.

Ο νομοθέτης, δια του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα έδωσε τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να ασκήσουν κοινωνική πολιτική υπέρ ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως είναι και τα άτομα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα με την παρ. 3 του άρθρου 202 του Ν. 2463/06 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», τα δημοτικά συμβούλια με απόφασή τους δύναται να προχωρήσουν στη μείωση έως και 50% ή στην απαλλαγή των δημοτικών φόρων ή τελών σε μία σειρά ευπαθών κοινωνικών ομάδων εκ των οποίων είναι και τα άτομα με αναπηρία. Ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία που εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού τα δημοτικά τέλη αποτελούν δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση.

Αδιάσειστα είναι τα ακόλουθα στοιχεία που προκύπτουν από μία σειρά έγκυρων μελετών βάσει των οποίων:

  1. Το 84 % των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργασιακού δυναμικού.
  2. Το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία είναι πολύ χαμηλότερο από τα άλλα νοικοκυριά.
  3. Το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων παραμένει τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθ, αυτήν την αναπηρία
  4. Η βαρύτητα της αναπηρίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το βαθμό της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τα ανωτέρα στοιχεία η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης θα ανακουφίσει οικονομικά τα ΑμεΑ και παράλληλα θα ενισχύσει τον κοινωνικό ρόλο που καλείστε να διαδραματίσετε

Αξίζει να τονίσουμε ότι πολλοί δήμοι και πριν ακόμη τη ψήφιση του νέου Δ και Κ Κώδικα με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων τους προχώρησαν στην εφαρμογή της εν λόγο διάταξης για τα άτομα με αναπηρία που φέρουν ποσοστό αναπηρίας 67 % και άνω με προϋπόθεση την προσκόμιση βεβαίωσης εγγραφής στους κατά τόπους Φορείς-Συλλόγους ΑμεΑ. Οι αποφάσεις αυτές που χρονολογούνται πολύ πριν την ψήφιση του ΔΚ Κώδικα δείχνουν ότι οι κοινωνικές αλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν από τη βάση της ίδιας της κοινωνίας και μπορούν να προπορευτούν των θεσμικών αλλαγών, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκετε κοντά στον δημότη πολίτη χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση.

Κ.κ. Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Προσδοκούμε ότι με την δική σας πρωτοβουλία θα προχωρήσετε στις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης. Η θετική απόφασή σας αποτελεί πράξη ισχυρής πολιτικής βούλησης.

Με εκτίμηση

Εκ των Διοικήσεων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμεΑ ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑμεΑ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ