- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ενημέρωση από την Π.Ε. Φλώρινας σχετικά με τους ελέγχους σε πληγέντα από τον σεισμό κτίρια

Με αφορμή συζητήσεις και σχόλια συμπολιτών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τους ελέγχους σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022, θέλουμε να ενημερώσουμε επιγραμματικά τους πολίτες για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, καθώς και για τις διαδικασίες που ακολουθούν.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου 2022, αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, κλιμάκια μηχανικών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας πραγματοποίησαν ελέγχους σε κτίρια στα οποία στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες και φορείς.

Από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022), κλιμάκιο μηχανικών (20 μηχανικοί) της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ξεκίνησαν πρωτοβάθμιους ελέγχους σε κτίρια της Φλώρινας και των Τοπικών Κοινοτήτων που είχαν δηλωθεί ότι είχαν υποστεί ζημιές. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι για την καταγραφή των δηλώσεων έχουν  επιφορτισθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.

Στον πρωτοβάθμιο έλεγχο, που έχει αντικείμενο τη διαπίστωση της πρόκλησης των ζημιών από τον σεισμό, δίδεται βαρύτητα στον καθορισμό της περιοχής (γεωγραφικά), που θα οριοθετηθεί ως σεισμόπληκτη. Ήδη, με τα στοιχεία μέχρι την 17ηΙανουαρίου 2022, που προέκυψαν από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας με αίτημα του (αρ. πρωτ.:  Οικ. 7287/18-01-2022) ζήτησε την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής από το αρμόδιο Υπουργείο και, σύμφωνα με τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, αναμένεται μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η σχετική απόφαση οριοθέτησης.

Επισημαίνουμε ότι ο πρωτοβάθμιος έλεγχος αφορά κατά κύριο λόγο την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής απο το μέγεθος (βαρύτητα) των ζημιών (καταρρεύσεις, υλικές ζημιές σε φέροντα οργανισμό, τοιχοποιίες κλπ.).

Ακολουθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος πιο εμπεριστατωμένος, που αφορά όλα ανεξαρτήτως τα κτίρια που έχουν δηλωθεί, είτε ελέγχθηκαν στον πρωτοβάθμιο είτε όχι.

Καθώς ο αριθμός των δηλώσεων είναι μεγάλος, είναι προφανές ότι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των ελέγχων είναι μακρύς.

Για την οριοθέτηση πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε πολλές Τοπικές Κοινότητες, κοντά στις 60, και ιδιαίτερα στις πλέον απομακρυσμένες, ώστε τα στοιχεία για την οριοθέτηση να είναι τεκμηριωμένα.

Ο έλεγχος των κλιμακίων αναφέρεται αποκλειστικά στην διαπίστωση ζημιών και όχι στον τρόπο αποκατάστασης, που θα καθοριστεί σε επόμενο στάδιο.

Μετά την έκδοση της απόφασης οριοθέτησης θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι όλα τα κτίρια που έχουν δηλωθεί σε όλους τους οικισμούς της Π.Ε. Φλώρινας θα ελεγχθούν. Ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών, καθώς ο αριθμός είναι μεγάλος και ο έλεγχος απαιτεί χρόνο και αναλυτική περιγραφή.

Να επισημάνουμε τέλος, ότι τα κλιμάκια των μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) ανταποκρίθηκαν άμεσα και πραγματοποίησαν ελέγχους παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες) που επικρατούν στην περιοχή μας.