- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Φλωρινιώτισσα Νεφέλη Τίτα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – Με πενταμελή αποστολή η Ελλάδα

Ένα από τα εισιτήρια της Ελλάδας στους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες Beijing 2022 κρατάει από εχθές στα χέρια της η 19χρονη Φλωρινιώτισσα αθλήτρια του ΑΟΦ Νεφέλη Τίτα, ενώ το εισιτήριο του επίσημου προπονητή της Ολυμπιακής Εθνικής αποστολής στα Βόρεια αγωνίσματα, κρατάει ο Φλωρινιώτης Ομοσπονδιακός τεχνικός και πατέρας της, Χρήστος Τίτας.

Η συνέπεια, οι πολύωρες προπονήσεις της, το αγωνιστικό πνεύμα που τη διακρίνει, η προσπάθεια και η επιμονή της, την οδήγησαν σε αυτήν τη συμμετοχή, όταν ξεκίνησε το δύσκολο ταξίδι της πρόκρισης πριν 2,5 χρόνια, με σκληρές προπονήσεις υψηλών απαιτήσεων, μέσα στον περίεργο καιρό των απαγορεύσεων εξαιτίας του COVID 19. Με πάθος γι’ αυτό που κάνει, με συνέπεια και έμπνευση, η Νεφέλη διένυσε χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη την Ευρώπη, αγωνίστηκε σε δεκάδες διεθνείς αγώνες πρόκρισης, πότε με χαρές και πότε με απογοητεύσεις.

Απόλυτα προσηλωμένη στους στόχους της, αξιολόγησε όλες τις δυνατότητες που της δόθηκαν, συνδυάζοντας τον υψηλό πρωταθλητισμό με την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύοντας έμπρακτα σε όλους πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί κανείς να προσπαθήσει και να θέλει πραγματικά να πετύχει, χωρίς να χάσει ούτε τον αθλητισμό, αλλά ούτε και τα μαθήματα. Η ίδια, απομονώθηκε σε προπονητικά κέντρα και παγετώνες, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Αυστρία καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας της, επιδιώκοντας τις προπονήσεις στο χιόνι. Η πρωτοετής φοιτήτρια, έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις σπουδές της ‘θυσιάζοντας’ κυριολεκτικά το Α΄ εξάμηνο της σχολής της, για να εκπληρώσει το όνειρο της συμμετοχής, στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως την σκυτάλη της παρέδωσε ο Ομοσπονδιακός προπονητής και πατέρας της, Χρήστος Τίτας, που κατά το παρελθόν είχε λάβει μέρος ως αθλητής σε δυο χειμερινές Ολυμπιάδες (1988 Calgary CAN – 1994 Lillehamer NOR). Η Νεφέλη φαίνεται να βαδίζει πιστά στα χνάρια του πατέρα της, που σύμφωνα με την ίδια, ‘στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της, μεταλαμπαδεύοντας της σιδηρά πειθαρχία, αθλητική παιδεία και δυναμισμό’. Κοινώς, όλα τα απαραίτητα στοιχεία που επιβάλλεται να έχουν οι επιτυχημένοι αθλητές.

Η Νεφέλη Τίτα, βάζει την γαλανόλευκη στολή στις αποσκευές της, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο από τις 4 ως τις 20 Φεβρουαρίου του 2022 στα Βόρεια αγωνίσματα .

Η συμμετοχή της μας εμπνέει και μας κάνει βαθιά υπερήφανους, κυρίως επειδή οι αθλητές της επαρχίας κατορθώνουν το «αδύνατον», αποδεικνύοντας μας εμπράκτως ότι τελικά δεν υπάρχει αδύνατο, για τους δικούς μας καθημερινούς αγώνες… Πόσο μάλλον όταν τα περιθώρια διάκρισης στην Ολυμπιάδα είναι μηδαμινά!! Η σύγκριση των ερασιτεχνών Ελλήνων αθλητών με επαγγελματίες προερχόμενους από κράτη με υποδομές και παράδοση στον χώρο, ήταν διαχρονικά άνιση και άδικη.

Οι ξένοι αθλητές, έχοντας ένα τεράστιο υποστηρικτικό επιτελείο, από τεχνικούς, προπονητές, βαξέρ, γιατρούς ,φυσιοθεραπευτές…..μας κάνει ρεαλιστικά να αρκούμαστε σε μια αξιοπρεπή συμμετοχή, χωρίς να κυνηγάμε άπιαστα όνειρα.

Τέλος, να ευχηθούμε καλή επιτυχία μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας τόσο στην δική μας Νεφέλη Τίτα, όσο και στους υπόλοιπους αθλητές της 5μελούς ελληνικής αποστολής, (Απόστολο Αγγέλη, Μαρία Ντάνου, Μένια Τσιοβόλου, Ιωάννη Αντωνίου). Τους διαβεβαιώνουμε, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους και να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Υποστηρικτές του ΑΟΦ και της προσπάθειας της αθλήτριας στάθηκαν:

 1. Α.Ο.Φ Αθλητικός Όμιλος Φλώρινας
 2. Ε.Ο.Χ.Α Eλληνική Oμοσπονδία Xειμερινών Aθλημάτων
 3. ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤA ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 5. Γ.Γ. Αθλητισμού
 6. Ε.Ο.Ε
 7. ΜΕΤΕ Α.Ε Μεσσίνης Κων/νος
 8. ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ
 9. F&K Fitness KOMBO STUDIO (Φανή Βαρβέρη-Κοσμάς Καρακασίδης)
 10. RENAULT Parissis FLORINA
 11. Cafe Mikel Florina

 

Για το Δ.Σ του ΑΟΦ
Ο πρόεδρος
Μπόσκος Αλέξανδρος

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε τα ονόματα των αθλητών – έπειτα και από την πρόταση που έγινε από την Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων – που θα μας εκπροσωπήσουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022», από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022.

Οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας είναι οι Απόστολος Αγγέλης, Μαρία Ντάνου και Νεφέλη Τίτα, οι οποίοι θα αγωνιστούν στους Δρόμους Αντοχής και οι Ιωάννης Αντωνίου και Μαρία Ελένη Τσιόβολου στο Αλπικό Σκι.

Οι προπονητές που θα συνοδεύσουν τους αθλητές στο Πεκίνο είναι οι Τιμολέων Τσουρέκας και Χρήστος Τίτας για τους Δρόμους Αντοχής και οι Στέργιος Πάππος και Αλέξανδρος Τσακνάκης για το Αλπικό Σκι. Αρχηγός αποστολής είναι ο Δημοσθένης Γυρούσης και αναπληρωτής αρχηγός αποστολής ο Στράτος Καρέτος.

«Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στα μέλη της ελληνικής ομάδας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η χώρα μας μπορεί να μην έχει παράδοση στα χειμερινά σπορ, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά αυτά θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα συνεχίσουν την αδιάλειπτη παρουσία της χώρας μας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είμαι στο πλευρό τους, για να χειροκροτήσω από κοντά τις προσπάθειες τους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος.

Σύντομα βιογραφικά Αθλητών

Νεφέλη Τίτα: Η Νεφέλη Τίτα γεννήθηκε στη Φλώρινα στις 11 Φεβρουαρίου 2003, όπου και κατοικεί. Είναι αθλήτρια δρόμων αντοχής και αγωνίζεται στο σύλλογο ΑΟ Φλώρινας. Ξεκίνησε το σκι από την ηλικία των 4 ετών λόγω του πατέρα της Χρήστου Τίτα προπονητής χιονοδρομίας. Είναι κάτοχος πανελληνίων και βαλκανικών νικών στη χιονοδρομία, με σημαντικές στιγμές στην αθλητική της καριέρα τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Λωζάνη 2020 και σε 2 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανδρών-Γυναικών Seefeld 2019 & Oberstdorf 2021.

Απόστολος Αγγέλης : Ο Απόστολος Αγγέλης γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 24 Ιουνίου 1993. Είναι αθλητής του ΕΟΣ Μετσόβου και ξεκίνησε να κάνει σκι στα 11 χρόνια του. Κέρδισε πολλούς τίτλους στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και πλέον αγωνίζεται στο υψηλότερο παγκόσμιο επίπεδο, στο άθλημα του Διάθλου. Είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας από το 2008. Έχει κατακτήσει την πρώτη θέση σε τρεις Βαλκανικούς Αγώνες χιονοδρομίας (2015, 2017, 2019) ενώ έχει συμμετάσχει σε 2 Ολυμπιακούς Αγώνες ( Sochi 2014 και Pyeong Chang 2018) καθώς και σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα σαν αθλητής του Διάθλου και των Δρόμων Αντοχής.

Ιωάννης Αντωνίου: Ο Ιωάννης Αντωνίου γεννήθηκε στη Λαμία στις 27 Ιανουαρίου 1995, είναι στους καλύτερους αθλητές της Αλπικής Χιονοδρομίας των τελευταίων ετών, με εξαιρετικές επιδόσεις από πολύ μικρή ηλικία. Έμαθε να κάνει σκι από την ηλικία των τεσσάρων ετών, με τη βοήθεια του πατέρα του. Το επόμενο βήμα το έκανε με τον σύλλογό του, ΕΟΣ Καρπενησίου, και τους πρώτους αγώνες στους οποίους συμμετείχε. Είναι μέλος της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών Χιονοδρομίας από το 2011 με συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες, ενώ έχει μία προηγούμενη Ολυμπιακή Συμμετοχή στους Αγώνες του Pyeong Chang 2018. Έχει κατακτήσει την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Roccaraso της Ιταλίας το 2012 στης κατηγορία Εφήβων

Μαρία Ντάνου: Η Μαρία Ντάνου γεννήθηκε στη Βέροια στις 3 Μαρτίου 1990. Ξεκίνησε τα πρώτα της αθλητικά βήματα στον ΕΟΣ Νάουσας, ενώ από πολύ νωρίς διάλεξε το δύσκολο δρόμο επιλέγοντας ως άθλημα τους δρόμους αντοχής. Συμμετείχε σε δύο προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Vancouver 2010 και Pyeong Chang 2018 καθώς και σε πολλά Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Έχει κατακτήσει πολλές φορές τον τίτλο της Πανελλήνιας Πρωταθλήτριας ενώ είναι ενεργή αθλήτρια της FIS ski εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες από το 2015. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Olympian / World Olympian Association (WOA) και εργάζεται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας που εδρεύει στην Λωζάνη της Ελβετίας.

Μαρία Ελένη Τσιόβολου: Η Μαρία Ελένη Τσιόβολου γεννήθηκε στον Βόλο στις 7 Ιανουαρίου 2001. Η Μένια όπως είναι γνωστή στον χώρο του Αλπικού Σκι, ξεκίνησε να κάνει σκι στον ΕΟΣ Βόλου, σε ηλικία 7 ετών. Η ενασχόληση με το άθλημα έγινε πιο εντατική από την στιγμή που ανέλαβε την προ-αγωνιστική ομάδα ο τέως αθλητής της Εθνικής ομάδας και προπονητής της μέχρι και σήμερα Τσακνάκης Αλέξανδρος. Η Μένια είναι κυπελλούχος Ελλάδος τα 4 τελευταία χρόνια στην κατηγορία U16 και πανελληνιονίκης επίσης στο Σλάλομ και Γιγαντιαίο Σλάλομ. Είναι μια εξαιρετική αθλήτρια η οποία έχει κάνει αξιόλογα αποτελέσματα και στο εξωτερικό στις κατηγορίες Παίδων Κορασίδων με αποκορύφωμα την 2η θέση στο Γιγαντιαίο Σλάλομ στην Vratna της Σλοβακίας, το 2016.