- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η πανδημία προκάλεσε την αύξηση της παγκόσμιας ανισότητας (Έκθεση Ανισότητας της Oxfam)

Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΣΥΜΕΩΝ

Οι πλούσιοι έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι δύο χρόνια μετά από την έναρξη της πανδημίας του covid-19. Σύμφωνα με την ONG Oxfam, ο πλούτος των δέκα πιο πλουσίων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιασθεί από τις αρχές του 2020. «Η αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων των φύλων και των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών καταστρέφουν τον κόσμο μας», καταγγέλλει η ONG Oxfam, που αγωνίζεται κατά της φτώχειας, σε μια έκθεση με τον τίτλο «lesinegalitéstuent – οι ανισότητες σκοτώνουν», που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, μόνο μερικές ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός1.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατάφεραν να αυξήσουν τον πλούτο τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας με πρωτοφανείς τρόπους. Την εξέλιξη αυτή τη διαπιστώνει και ασκεί ταυτόχρονα κριτική η παραπάνω οργάνωση Oxfam στην ετήσια έκθεσή της για τον πλούτο στον κόσμο. Οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου αύξησαν τις περιουσίες τους «κατά τη διάρκεια  της πανδημίας πολύ περισσότερο από ότι κατά τη διάρκεια των προγενέστερων ετών, και όλο αυτό έμοιαζε με υπερβολική ανάγκη για το χρυσό από τους υπερπλουσίους», γράφουν οι συγγραφείς επικαλούμενοι πηγές δεδομένων, όπως το Forbes-reichenliste, την  CreditSuisse2.

Ο σωρευτικός πλούτος του συνόλου των δισεκατομμυρίων έχει γνωρίσει από την έναρξη της πανδημίας του covid-19 «τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία του, που ποτέ άλλοτε δεν έχει σημειωθεί». Η αύξηση αυτή ανέρχεται στα 5.000 δισεκατομμύρια δολάρια για να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο σήμερα των 13.800 δισεκατομμυρίων. Στον κόσμο προστίθεται, λοιπόν, ένας νέος δισεκατομμυριούχος κάθε είκοσι έξι ώρες, τη στιγμή που 160 εκατομμύρια άτομα έχουν περιπέσει στη φτώχεια κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, υπολογίζει η Oxfam.

Σύμφωνα με την Oxfam, οι ανισότητες συμβάλλουν στο θάνατο «τουλάχιστον 21.000 ανθρώπων την ημέρα εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, και εξαιτίας επίσης της πείνας και της κλιματικής κρίσης».

Στην αύξηση του αριθμού των πλουσίων και του πλούτου των οι παραπάνω ακτιβιστές ασκούν κριτική, κυρίως διότι «έχει αυξηθεί δραματικά» το χάσμα ανάμεσα των φτωχών και των πλουσιότερων ανθρώπων. Σήμερα ζουν 163 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι από ότι πριν από την πανδημία κάτω από το διευρυμένο όριο της φτώχειας, που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ανέρχεται στα 5,50 δολάρια την ημέρα.

Ενώ η παγκόσμια περιουσία αυξήθηκε μόνο κατά 1%, οι πιο πλούσιοι 55.000 άνθρωποι αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 14%.

Η Oxfam, στηριζόμενη στην Credit Suisse Studie, επισημαίνει ότι οι 10 πλουσιότεροι στον κόσμο άνθρωποι έχουν περισσότερο πλούτο από ότι το 40% των φτωχών του παγκόσμιου πληθυσμού.Οι παραπάνω δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου διπλασίασαν την περιουσία τους, ενώ ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι κατρακυλούν στη φτώχεια, επισημαίνει η πιο πάνω οργάνωση Oxfam.

Η Οργάνωση αυτή ασκεί επίσης κριτική στην κατανομή των εμβολίων κατά τουcovid-19.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Weltgesundheitsorganisation WHO), περισσότερο από το 80% των εμβολίων πήγε στις πλούσιες χώρες των G-20, ενώ λιγότερο από ένα τοις εκατό στις χώρες με χαμηλό εισόδημα3.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (La Forum èconomique mondial) επίσης προειδοποίησε από την πλευρά του, ότι οι μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια κατά του covid-19 θέτουν σε κίνδυνο τον αγώνα και για τις μεγάλες διεθνείς υποθέσεις, όπως η κλιματική αλλαγή κ.α..

Θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης, ότι η παραπάνω έκθεση της οργάνωσης Oxfam δέχθηκε επίσης κριτική σε ότι αφορά στη μεθοδολογία και το περιεχόμενό της. Ένα από τα σημεία κριτικής είναι, ότι η Oxfam αγνοεί την πρόοδο στις πιο φτωχές χώρες, για παράδειγμα, στο σύστημα υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα και επικεντρώνεται αποκλειστικά στα αρνητικά.


  1. Le Monde:Covid-19 : la fortune des milliardaires a plus augmenté pendant la crise qu’au cours de la dernière décennie, selon Oxfam (17/1/20220).
  2. Pennekamp Johannes: Reichste Menschen verdoppeln ihr Vermögen während der Pandemie, in Frankfurter Allgemeine Zeitung (17/1/2022).
  3. Hagelüken Alexander und Kobel Sophie: Pandemie vergrößert globale Ungleichheit, in Süddeutsche Zeitung (17/1/2022).