- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μπορεί η παραλλαγή Όμικρον να θέσει σε κίνδυνο τις υποδομές του κράτους;

Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΣΥΜΕΩΝ

 

Η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει ακράδαντα την επέλασή της. Με την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη μικρότερη παθογονικότητα υπερισχύει της Δέλτα, ενώ το κύμα των κρουσμάτων γιγαντώνεται και αυτό έχει ως συνέπεια οι νοσηλείες να αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τον κορυφαίο Αμερικανό ειδικό Anthony Fauci «η παραλλαγή Όμικρον θα προσβάλλει αργά ή γρήγορα σχεδόν όλους τους ανθρώπους».

Ο κόσμος πίστεψε ότι τα εμβόλια θα έθεταν το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, το στέλεχος Όμικρον κυριαρχεί στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα κύμα αυτό εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και παρακάμπτει κάθε εμπόδιο και ξεπερνά κάθε σύνορο. Όσο με μεγαλύτερη ορμή διαχέεται, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος και η ανησυχία, ότι, δηλαδή, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τσουνάμι, και ως συνέπεια αυτού να οδηγήσει ένα μέρος των υποδομών σε κατάρρευση. Και τούτο διότι υφίσταται ο κίνδυνος να τεθούν πολλοί εργαζόμενοι εκτός μάχης σε ζωτικούς και σημαντικούς για το σύστημα τομείς, είτε διότι προσβλήθηκαν από τον ιό, είτε διότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Τα νοσοκομεία δέχονται φοβερές πιέσεις, ακυρώνονται αεροπορικές πτήσεις, μειώνεται η κίνηση των τραίνων(π.χ. στη Μεγάλη Βρετανία), η λειτουργία του Μετρό στη Νέα Υόρκη περιορίζεται, όλα αυτά μας προσφέρουν μια ιδέα για το τι μπορεί να επισυμβεί με τον εκρηκτικό αριθμό των κρουσμάτων.Και στη χώρα μας αυξάνεται ο φόβος ότι πολλοί εργαζόμενοι σε σημαντικούς τομείς του συστήματος θα μπορούσαν να τεθούν εκτός μάχης.Ήδησε καραντίνα είναι 2.500 υγειονομικοί, ενώ το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.

Σενάρια τρόμου εμφανίζονται στον ορίζοντα, όπως π.χ. η αδυναμία τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να ωθήσει ολόκληρες πόλεις στο σκότος και να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς θέρμανση κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ή η έλλειψη προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία να οδηγήσει σε αδυναμία αντιμετώπισης πυρκαγιών ή η μεγάλη απουσία εκπαιδευτικών καθώς επίσης και αστυνομικών, που τα αντίστοιχα υπουργεία δε θα μπορούσαν να αναπληρώσουν με προσωπικό, συνιστούν στις ημέρες μας καταστροφικά-φιλμ-φαντασίας.

Το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει ήδη σε 4.784 προσλήψεις εκπαιδευτικών.Οι 3576 εξ αυτών είναι με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1205 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους προκειμένου να καλύψουν αυξανόμενες ανάγκες, που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορωνοϊού.

Εξαιτίας των αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης από την Όμικρον σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία. Παρά την  ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή με λιγότερες προκλήσεις συμπτωμάτων της νόσου, τα συστήματα  υγείας σε χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Και τούτο διότι, ενώ θα πρέπει να νοσηλευτούν περισσότεροι άνθρωποι, την ίδια ώρα αναγκάζονται να μπουν σε καραντίνα ή έχουν μολυνθεί γιατροί και νοσηλευτές.

Όχι επείγουσες εγχειρήσεις-επεμβάσεις σε πολλά μέρη αναβάλλονται. Στη Γερμανία επίσης αυξάνεται η ανησυχία για την υπερφόρτιση του συστήματος υγείας. Τα ήδη ληφθέντα μέτρα δεν επαρκούν για να περιορίσουν το κύμα της Όμικρον, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πράσινος πολιτικός υγείας Janosch Dahmen.

Στη Μεγάλη Βρετανία «Εξαιτίας της Όμικρον παραλλαγής θα πρέπει να θεραπεύσουμε περισσότερους ασθενείς, ωστόσο έχουμε στη διάθεσή μας λιγότερο προσωπικό» τόνισε ο StephenPows, ιατρικός διευθυντής του NHS. Στη Μ. Βρετανία επίσης, κάτω από την πίεση της κυβέρνησης, τους επόμενους τρεις μήνες τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία πλέον θα πρέπει να υλοποιούν εγχειρήσεις καρκίνων, τις οποίες υπό κανονικές καταστάσεις θα έπρεπε να γίνονται σε κρατικές κλινικές του NHS.

Στην Ισπανία, η κατάσταση του προσωπικού στα νοσοκομεία είναι  τόσο τεταμένη, ώστε να ανακαλείται νοσηλευτικό  προσωπικό, που έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, ενώ η παρακολούθηση των επαφών των υγειονομικών αρχών δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επαρκώς, δήλωσαν οι αρχές. Το σύστημα Υγείας δεν είναι πλέον σε θέση να ανταπεξέλθει στο νέο κύμα.Το Νοέμβριο, η Ισπανία αποτελούσε το ευρωπαϊκό πρότυπο στη μάχη κατά της πανδημίας. Στις ημέρες μας κάτω από την πίεση της Όμικρον η καραντίνα για μολυσμένα άτομα χωρίς συμπτώματα μειώθηκε από δέκα σε εφτά ημέρες. Στα σχολεία, όπου από τη  Δευτέρα (10/1/2022) ξεκίνησαν τα μαθήματα με την παρουσία των μαθητών, παραιτείται κανείς από τακτικά τεστ. Μόνο αν σε μια τάξη έχουν μολυνθεί περισσότεροι από πέντε μαθητές, θα πρέπει η υπόλοιπη τάξη να μπει σε καραντίνα. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Petro Sanchez  θέλει να χαρακτηρίσει τονcovid-19  ως ενδημία.

Στην Ολλανδία μελετούν το ενδεχόμενο, τα άτομα χωρίς συμπτώματα λοιμώξεων από κορωνοϊό, να συνεχίσουν να εργάζονται. Στην Πανεπιστημιακή κλινική του Άμστερνταμ ο κάθε τέταρτος εργαζόμενος έχει βρεθεί πρόσφατα θετικός.

Στην Ιταλία η κατάσταση ούτως ή άλλως είναι τεταμένη, με περίπου το 4% των εργαζομένων στα νοσοκομεία να έχει τεθεί σε αναστολή, επειδή δεν είναι εμβολιασμένο. Οι υγειονομικές αρχές εκεί πιέζουν, λοιπόν, να αναβάλλονται οι μη επείγουσες εγχειρήσεις-επεμβάσεις. Το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί επίσης θα πρέπει εν μέρει να αναβάλλουν τις διακοπές τους

Από ότι φαίνεται το αφελές όνειρο για το γρήγορο τέλος με την πανδημία εξαφανίζεται, Και δεν είναι μόνο αυτό. Σήμερα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος σε φτωχές χώρες, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό, ν’ αναπτυχθούν νέες παραλλαγές, που θα παρακάμψουν την προστασία του εμβολιασμού έναντι των μολύνσεων, όπως η Όμικρον, αλλά και ενδεχομένως να είναι και πιο θανατηφόρα από τη Δέλτα.

Τέλος θα πρέπει να τονισθεί ότι η πανδημία έφερε στο φως περίτρανα την εξάπλωση και την επιρροή του ανορθολογισμού σε όλες τις κοινωνίες.