- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ελληνικό Χάντμπολ, ετών 45: Χρόνια Πολλά Αμύνταιο, Χρόνια Πολλά Αμύντα

Σαν σήμερα στις 13/02/1977 στο Αμύνταιο γεννήθηκε η Ελληνική Χειροσφαίριση (Χάντμπολ).

Στο προαύλιο του Γυμνασίου Αμυνταίου με εστίες και γήπεδο που έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές-αθλητές και με πρωτεργάτες τους καθηγητές φυσικής αγωγής Θανάση Ζάκα και Χρήστο Κοτζαμανίδη, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες χάντμπολ στην Ελλάδα.

Ο Αμύντας Αμυνταίουη πρώτη ελληνική ομάδα που είχε ιδρυθεί, με μέλη του μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου της πόλης, κατακτά το πρώτο αυτό τουρνουά σε άνδρες και γυναίκες, στο οποίο μετείχαν ακόμα (με σειρά τελικής κατάταξης) η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) και το Λύκειο Αμυνταίου, καθώς και ο Εθνικός Κοζάνης στα αγόρια και ο Αμύντας με τη ΝΕΛΕ στα κορίτσια.

Εκείνες οι πρώτες αναμετρήσεις,έμελλε να αποτελέσουν το έναυσμα για την αναγνώριση του αθλήματος Πανελλαδικά και τη λαμπρή πορεία του Αμύντα Αμυνταίου και των αθλητών-τριών του σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθιστώντας την μικρή ακριτική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας Μητρόπολη της Ελληνικής Χειροσφαίρισης.

Η σύνθεση του ΑΜΥΝΤΑ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ σε άνδρες και γυναίκες

ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ (1977)

Νικόλαος Μουταφίδης, Αναστάσιος Μουταφίδης, Χρήστος Κοτζαμανίδης, Νικόλαος Παπαχρήστου, Θωμάς Τζήγας, Βασίλης Τραϊανός, Δημήτρης Χατσίκας, Πραξιτέλης Καζαντζίδης, Αλέξανδρος Τσουμήτας, Πέτρος Ρακόπουλος, Νικόλαος Γιώσκος, Ευάγγελος Σαρακατσάνης, Ηλίας Μπούτσης, Κώστας Κοκτσίδης, Ιωάννης Δήμου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Αναστασιάδης, Παύλος Καζαντζίδης, Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Ηλίας Δέτσικας.

Προπονητής: Θανάσης Ζάκας

ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ (1977)

Παρασκευή Νικολαϊδου, Κατερίνα Γιαννίδου, Παρασκευή Μπούρτζου, Ανδρομάχη Χατζή, Μαρία Μπάρου, Ρωμανίδου, Ανθούλα Γαργάνη, Ταμίλια, Αλεξάνδρα Χατζηιωάννου, Ιφιγένεια Παπαδάκη, Πετρούλα Χρηστίδου, Στυλιανή Τσουμήτα, Παρθενόπη Φωτιάδου, Αντωνία Χατζηκωνσταντίνου, Πανάτσου.

Χρέη γραμματείας εκτέλεσε η Μαρία Πετρίδου

Η τελική κατάταξη

Άνδρες
1. Αμύντας Αμυνταίου
2. ΝΕΛΕ Αμυνταίου
3. Λύκειο Αμυνταίου
4. Εθνικός Κοζάνης

Γυναίκες
1. Αμύντας Αμυνταίου
2. ΝΕΛΕ Αμυνταίου

Απονομή των τιμητικών διακρίσεων στις μαθήτριες, που συμμετείχαν στο τουρνουά. Αριστερά και δεξιά του τραπεζιού της γραμματείας βρισκόταν οι επίσημοι. Δεξιά της κάθονται: ο Δήμαρχος Γ. Φιλίππου, ο Γ.Γ. Β Ελλάδος  Μαρινάκης, ο Νομάρχης Θ. Ασπασίδης, ο Ειρηνοδίκης  Σαββάκης κ. ά. Ο πρόεδρος του Αμύντα Στ. Κολίτσης αναγγέλλει τις απονομές και πίσω του όρθιος είναι ο ΚΦΑ Αθ. Μιμίτο. Η παίκτρια, στην οποία γίνεται απονομή της τιμητικής διάκρισης είναι η Φωτιάδου Π. και πίσω της είναι η Χατζή, οι δυο παίκτριες ήταν  οι αρχηγοί των δύο ομάδων.

Ο καθηγητής προπονητικής του ΑΠΘ Χρήστος Κοτζαμανίδης σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε: «Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά και ενθουσιασμό. Μου έρχονται στο μυαλό εικόνες και χρώματα. Θυμάμαι με πολύ αγάπη ότι ο Θανάσης Ζάκας είχε την έμπνευση να διοργανωθούν οι αγώνες στο Αμύνταιο και την ιδέα να δημιουργήσουμε την πρώτη ομάδα του Αμύντα. Θυμάμαι τους πρώτους παίκτες, τους Νίκο Γιώσκο, Τέλη Καζαντζίδη, Βασίλη Τραϊανό, Κώστα Κοκτσίδη, Τάσο Μουταφίδη, Θωμά Τζήγα, Τριανταφυλλίδη και τους αδερφούς Παπαχρήστου. Τότε ήμασταν διορισμένοι στο Γυμνάσιο Αμυνταίου. Έχω μεγάλη αγάπη για αυτή την περιοχή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ που ράβαμε τα δίχτυα (που τα είχαμε πάρει από τέρματα ποδοσφαίρου) μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος. Στο τουρνουά Σχεδόν όλος ο πληθυσμός του Αμυνταίου έσπευσε να δει το τουρνουά. Πολλοί ήρθαν από περιέργεια. Για μια μικρή κοινωνία της εποχής, επρόκειτο για ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Η ομάδα έγινε η μία από τις δύο λατρείες της περιοχής. Η άλλη ήταν η χορωδία.

Αυτοί που έδωσαν πνοή στο άθλημα ήταν ο Δήμαρχος της πόλης Στέφανος Γιαγκούλης και ο Πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Κωνσταντίνου.

Τον Σεπτέμβρη του 2017 ο Αμύντας σταμάτησε τη λειτουργία, όμως από το 2021 μια ειλικρινή προσπάθεια απο νέους ανθρώπους συντελείται για την αναγέννηση του συλλόγου την οποία και στηρίζουμε.

Οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο άθλημα που μόνο θετικά μου έχει δώσει και να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί».