- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο tempora ο mores ή αλλιώς «Τον Γιαννάκη και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς»

Η αλληγορία του τίτλου της παρέμβασης αυτής προέρχεται από τη πασίγνωστη λαϊκή ρήση. Όσο και αν αυτή ερείδεται σε φυλετικά/ρατσιστικά στερεότυπα αποδίδει τη γενική αλήθεια πως μπροστά σε παγιωμένες πρακτικές, η αναμονή για μετασχηματισμούς συντρίβεται από την ίδια την πραγματικότητα. Έτσι ακριβώς παραμένει η παλαιοκομματική πρακτική της εκλεγμένης Δημοτικής Αρχής, όσο και η συνολικότερη αντίληψη του πολιτικού φορέα που εκφράζει. Οι «άριστοι» της Νέας Δημοκρατίας στο πρώτο φύσημα των γεγονότων γελοιοποιούνται με κρότο.

Τι έχει συμβεί;

Ο Δήμος Φλώρινας σε επείγουσα ανακοίνωσή του προκηρύσσει 10 θέσεις εργασίας για την αξιολόγηση/εκτίμηση των ζημιών του μεγάλου σεισμού που έπληξε την πόλη μας. Η διαδικασία του κατεπείγοντος όμως δείχνει να αφορά μοναχά την υποβολή των αιτήσεων, καθώς ο σεισμός έγινε στις 09 Ιανουαρίου ενώ η προκήρυξη έχει ημερομηνία 02 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων έχει χρονικό ορίζοντα τις 4 Φεβρουαρίου!! Με χρονικό ορίζοντα δύο ημερών η Δημοτική Αρχή απαντάει στο πρόβλημα της αντικειμενικής εκτίμησης των συνεπειών του σεισμού, όσο και στην ανάγκη για εργασία! Φυσικά πρόκειται για εμπαιγμό και προσπάθεια με νόμιμο όσο και ΑΝΗΘΙΚΟ τρόπο να «πάρουμε τους δικούς μας» ή με καλύτερη χρήση της ελληνικής να προτιμηθούν οι ημέτεροι.

Η Δημοτική Αρχή για την παραμικρή της κίνηση, ακόμη και ελάχιστης πολιτικής σημασίας (έως και καμίας) εκδίδει ανακοινώσεις, δελτία τύπου, συνεντεύξεις κλπ. Για το καυτό ζήτημα της απασχόλησης νέων πτυχιούχων δεν υπήρξε καμία αναφορά στα τοπικά ΜΜΕ και Blogs. Προσωπικά βρήκα την ανακοίνωση από το Γραφείο Διασύνδεσης του Δ.Π.Θ..

Ένα σύντομο σχόλιο

Η πρόκληση της εν λόγω ενέργειας είναι προφανής. Το κρίσιμο είναι πως έχουμε σταματήσει να ξαφνιαζόμαστε από αυτές τις πρακτικές. Οφείλουμε όμως να τις καταδικάζουμε, να νιώθουμε αποτροπιασμό, ώστε να μην αρχίσουμε να μοιάζουμε και εμείς μαζί τους. Οι κούφιοι λόγοι περί σεβασμού του δικαιώματος στην εργασία, της μόρφωσης των νέων πτυχιούχων, της προσπάθειας αντιστροφής του «brain drain» κ.α. αφορούν μόνο τους λόγους της εξουσίας, την προπαγανδιστική της ισχύ και όχι τις πράξεις της.

Η ερώτηση φαντάζει απλή: «Γιατί δεν φοβούνται;». Η απάντηση όμως μοιάζει εξίσου απλή: οι πρακτικές της εξουσίας αντανακλούν, όσο και εμπεδώνουν, αυτό που συμβαίνει ήδη μέσα στην κοινωνία. Η Δημοτική Αρχή εκφράζει και είναι αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας της πόλης σε όλους τους τομείς (Οικονομία, Κοινωνικές Δομές, Πολιτισμός, Περιβάλλον) , της άρνησής της να διεκδικήσει μαχητικά τα πλέον επιτακτικά και αναγκαίας (Ρεύμα, Πετρέλαιο, Από-λιγνιτοποίηση), την πρόσδεσή της στους μηχανισμούς της αντιπροσώπευσης, της εξουσίας, του Εθνικισμού κτλ.

Υστερογραφικά

Η οξύτητα της παρέμβασης δεν απορρέει από το ύψος της πρόκλησης, ούτε από κάποια ιδιαίτερο συγγραφικό στυλ ή χαρακτηριστικά του γράφοντος. Προκύπτει από την άμεση ανάγκη αντιστροφής αυτής της πορείας και του πολιτικού κλίματος του τόπου μας.

Τζώτζης Βασίλης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ