- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Διάλεξη του εικαστικού Αλέξανδρου Πλωμαρίτη στο 3ικαστικό 3ργαστήριο του ΤΕΕΤ

Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων του 3ικαστικού 3ργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ο εικαστικός Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, θα παρουσιάσει το έργο του, την Τρίτη 15-03-2022, στις 11:00, σε ανοιχτό κάλεσμα. Ο κύκλος διαλέξεων αφορά την διερεύνηση της εικαστικής σκηνής της Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση θα γίνει διαδικτυακά στην εικονική αίθουσα 3.ΤΕΕΤ Σχολή καλών τεχνών Φλώρινας ΠΔΜ. Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό στον σύνδεσμο https://zoom.us/my/uowm.eetf3, Meeting ID: 680-447-7017.

Παρουσίαση έργου 

Με αφορμή την τελευταία του ατομική έκθεση, με θέμα το μεταναστευτικό και τη ζωή των ανήλικων προσφύγων που διαμένουν στην Ελλάδα, ο καλλιτέχνης θα αναπτύξει και θα σχολιάσει τη στάση της performance art απέναντι στις ένοπλες συρράξεις. Χρησιμοποιώντας δείγματα της δουλειά του καθώς επίσης και άλλων καλλιτεχνών αποσκοπώντας σε ένα ανοιχτό διάλογο με το κοινό.

Δήλωση καλλιτέχνη/artist’s statement

Κάνω περφόρμανς γιατί είναι αυτό που ξέρω να κάνω. Δεν διαχωρίζω τη τέχνη απ’ τη ζωή. Μέσα από τις δράσεις μου και τα έργα μου εκφέρω την άποψη μου για όλα όσα με ενδιαφέρουν και με προβληματίζουν. Χρησιμοποιώ την περφόρμανς ως μέσο για να επεξεργαστώ έννοιες όπως η καταγωγή ,η ταυτότητα και η οικία. Αντλώ έμπνευση από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, την ελληνική ιστορία και, ιδιαίτερα, την ιστορία των αυτοκρατοριών, εστιάζοντας, ωστόσο, πάντα στο προσωπικό και το εφήμερο. Χρησιμοποιώ φυσικά υλικά και αναγνωρίσιμα σύμβολα με στόχο τη δημιουργία μιας άμεσης επαφής με την ιστορική και πολιτική πραγματικότητα αλλά και με το κοινό. Σε πολλές από τις δράσεις μου επιδιώκω τη συμμετοχή του κοινού, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε από κοινού μια εικόνα η ακόμα καλύτερα ένα «ζωντανό» γλυπτό, δεδομένου ότι η γλυπτική επηρεάζει άμεσα τη δουλειά μου .

Βιογραφικό

O Αλέξανδρος Πλωμαρίτης γεννήθηκε στο Άργος Ορεστικό και μεγάλωσε στη Θάσο. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και Θέατρο (BA) στο London Metropolitan University και ειδικεύτηκε στην τέχνη του περφορμανς (MFA – Contemporary Performance Making) στο Brunel University του Λονδίνου. Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί στη Venice International Performance Art Week της Βενετίας, στο Thessaloniki Performance Festival, στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών του Μιλάνου, στο φεστιβάλ CIPAF της Λευκωσίας, στο NRLA φεστιβάλ της Γλασκόβης, στο Re-culture φεστιβάλ της Πάτρας, στο Μουσείο ΜΕΚ του Βερολίνου, στο Contemporary Art Museum των Σκοπίων, στο CAW του Λουξεμβούργου, στο ΜΟΜus, στο ΚΜΣΤ κ.ά.. Επίσης έχει πραγματοποιήσει ατομικές και λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια και projects σε διάφορους ανεξάρτητους χώρους, ενώ έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Ulay, η Bobby Baker, αλλά και με ομάδες καλλιτεχνών όπως η Νεκρή Φύση κ.ά.. Έχει επιμεληθεί δυο περφορμανς projects/ φεστιβάλ – το 1st Thessaloniki Performance Art Festival και το Platformance. Έργα του φιλοξενούνται σε συλλογές, δημόσιες και ιδιωτικές.