- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Έχουμε σχολείο αύριο; Τί ώρα;

του Παπαδόπουλου Γ. Θεόδωρου

 

Κάθε, μα κάθε χειμώνα στη Φλώρινα δύο ερωτήματα απασχολούν τη μαθητική κοινότητα. Θα είναι ανοιχτά τα σχολεία αύριο; αν ναι, τι ώρα; και συνήθως η απάντηση δίνεται το προηγούμενο απόγευμα ή νύχτα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μόνιμη αναστάτωση σε μαθητές, γονείς, δασκάλους καθηγητές που δυσκολεύονται να προγραμματίσουν την επόμενη μέρα τους.

Μήπως λοιπόν θα ήταν προτιμότερο να είναι θεσμοθετημένη η έναρξη των μαθημάτων μια ώρα αργότερα με ανάλογη επιμήκυνση το μεσημέρι, για όλο το χειμώνα; Είναι πολύ βάρβαρο το ξύπνημα των παιδιών μέσα στα σκοτάδια και το κρύο. Η πρώτη ώρα είναι ουσιαστικά χαμένη στις παγωμένες αίθουσες. Επιπλέον οι μετεωρολογικές προγνώσεις είναι πλέον αρκετά ακριβείς και μήπως θα έπρεπε να ανακοινώνεται η εβδομαδιαία λειτουργία των σχολείων το μεσημέρι κάθε Κυριακής για όλη την ερχόμενη εβδομάδα, με βάση τη μετεωρολογική πρόγνωση; Σίγουρα θα υπάρξουν και κάποιες αστοχίες και αλκυονίδες μέρες βεβαίως. Ακόμα και έτσι όμως το όφελος του προγραμματισμού είναι πολύ μεγαλύτερο συγκρινόμενο με την σημερινή κατάσταση. Άλλωστε η μαθητική κοινότητα είναι πλέον εξοικειωμένη με την τηλεκπαίδευση και μαθήματα δεν θα χάνονται.

Αν ο Δήμος επιθυμεί, ενθαρρύνει και επιδιώκει την συμμετοχή των δημοτών στη λειτουργία του Δήμου, πιστεύω ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να ρωτηθούν οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές για την συγκεκριμένη πρόταση. Θα πρωτοπορήσει μάλιστα.