- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Να αγοράσω θερμαινόμενο ή ηλεκτρονικό τσιγάρο; Σε τι διαφέρουν;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έκανε την εμφάνιση του γύρω στο 2007, ενώ το θερμαινόμενο γύρω στο 2014. Παγκοσμίως, πολλοί πρώην καπνιστές στράφηκαν σε αυτά με σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος. Αν και το ηλεκτρονικό προτιμάται περισσότερο μιας που είναι το πρώτο που εμφανίστηκε στην αγορά, αρκετοί στρέφονται και στο θερμαινόμενο που είναι νέο προϊόν. Και για τα δύο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στον οργανισμό και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έρευνας ακόμα για τα ευρήματα. Ας δούμε τι είναι το καθένα και ποιες οι διαφορές τους:

Γιατί να αγοράσεις ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει πολλά πλεονεκτήματα από την στιγμή που ένας πρώην καπνιστής το επιλέξει. Το σημαντικότερο είναι η βελτίωση στην υγεία. Τα συστατικά του συνήθως είναι η προπυλενογλυκόλη ή φυτική γλυκερίνη, αρωματικές ουσίες και αναλόγως την προτίμηση, προσθήκη νικοτίνης. Δεν περιέχει καρκινογόνες ουσίες και μέχρι στιγμής οι έρευνες δείχνουν πως δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Επιπλέον, οι ατμιστές εξοικονομούν αρκετά χρήματα σε ετήσια βάση, μιας που τα υγρά αναπλήρωσης είναι οικονομικά και το μόνο που χρειάζεται είναι στην αρχή μόνο η αγορά του κιτατμίσματος.  Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαφέρουν γιατί η ποικιλία υγρών αναπλήρωσης κάνει το άτμισμα μια απόλαυση μιας που δεν δύσκολα θα βαρεθούμε την αλλαγή γεύσεων. Ένα μείον είναι πως μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε κάποιες περιπτώσεις, αν και όχι συχνά. Ένα άλλο μειονέκτημα, είναι η απεξάρτηση από τη νικοτίνη. Βέβαια, όταν επιλέγουμε υγρό αναπλήρωσης με νικοτίνη συμβαίνει αυτό, αλλά σταδιακά μπορούμε να επιλέξουμε υγρό αναπλήρωσης με 0% περιεκτικότητα. Έτσι, μπορεί να γίνει και απεξάρτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γιατί να αγοράσεις θερμαινόμενο τσιγάρο

Εάν δεν θέλετε να αποχωριστείτε την γεύση του καπνού, τότε το θερμαινόμενο τσιγάρο είναι η λύση. Πολλοί πρώην καπνιστές το προτίμησαν λόγω του ότι αν και μοιάζει με το κοινό τσιγάρο δεν έχει τις βλαβερές συνέπειες του. Πρόκειται για μια συσκευή θέρμανσης ενός μικρού τσιγάρου, χωρίς όμως να προκαλείται καύση. Δεν υπάρχουν παράγωγα καπνού, όπως φωτιά και στάχτη. Είναι κατά 90% πιο ασφαλές από το κοινό τσιγάρο, κάνοντας αναφορά στις τοξικές ουσίες λόγω απουσίας καύσης. Επίσης, υπάρχουν κάποια θερμαινόμενα τσιγάρα με διαφορετική γεύση που πλησιάζει όμως στον παραδοσιακό καπνό, σαν μια εναλλακτική λύση στο κάπνισμα. Και εδώ, υπάρχει η ύπαρξη νικοτίνης, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο με την επιθυμητή αναλογία. Οπότε, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει εξάρτηση από τη νικοτίνη. Αν και έχει αποδειχτεί πως η νικοτίνη αυτούσια δεν σκοτώνει, όταν ο οργανισμός κάνει απεξάρτηση υπάρχουν κάποια συμπτώματα που δυσκολεύουν την διακοπή της.

Σημαντικές διαφορές μεταξύ τους

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και θερμαινόμενου. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για το άτμισμα, την παραγωγή ατμού από την θέρμανση του υγρού αναπλήρωσης. Αντίθετα, στην άλλη περίπτωση πρόκειται για επεξεργασμένο ειδικό τσιγάρου που θερμαίνεται ο καπνός του χωρίς παράγωγα. Με το άτμισμα, μπορεί να γίνει σταδιακή απεξάρτηση από τη νικοτίνη μιας που υπάρχει η επιλογή υγρού αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη. Από την άλλη, στο θερμαινόμενο τσιγάρο δεν υπάρχει αυτή η επιλογή. Η συνήθεια του ατμίσματος είναι διαφορετική από το παραδοσιακό κάπνισμα, ενώ με το θερμαινόμενο τσιγάρο υπάρχει η υπόνοια ότι συνεχίζετε να καπνίζετε, αλλά με άλλο μέσον. Αν και το θερμαινόμενο έχει εγκριθεί από τον ΠΟΥ, ως υποκατάστατο του καπνίσματος, το ηλεκτρονικό δεν έχει εγκριθεί ακόμα. Πάντως, και τα δύο δεν θεωρούνται μέθοδοι διακοπής τους καπνίσματος.

Είδαμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ηλεκτρονικού και θερμαινόμενου τσιγάρου. Γνωρίζοντας τες, μπορείτε να αποφασίσετε ποιο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας. Από οικονομική άποψη, βλέπουμε πως το ηλεκτρονικό κερδίζει έδαφος, αν και πρόκειται για άτμισμα και όχι για κάπνισμα. Από την άλλη, το θερμαινόμενο κυμαίνεται σε παρόμοιες τιμές με το κοινό τσιγάρο. Μια έρευνα αγοράς και ζητώντας πληροφορίες από τους επαγγελματίες του χώρου θα σας βοηθήσει να κατασταλάξετε για το ποιο από τα δύο σας ταιριάζει.