- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Υγειονομική – τοξική βόμβα στην καρδιά της Λεκάνης Βεγορίτιδας

Κατά την συνεδρίαση της εβδόμης 7ης στις 16-02-2022 και ογδόης 8ης στις 21-02-2022, συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αντωνιάδης Θεοχάρης έθεσε ένα θέμα το οποίο αν μη τι άλλο είναι από τα σοβαρότερα θέματα πού αφορούν την υγεία των συμπολιτών μας αλλά και της βιωσιμότητας των ζώων. Έθεσε το θέμα της ανεξέλεγκτης ρίψης κενών φιαλιδίων φυτοφαρμάκων στα σημεία υδροληψίας της ευρύτερης λεκάνης της Βεγορίτιδας, με τα οποία οι αγρότες ανεφοδιάζονται με νερό για τις αγροτικές τους εργασίες.

Η κατάσταση όπως άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι τραγική και ταυτόχρονα άκρως επικίνδυνη. Συσκευασίες φυτοφαρμάκων καίγονται εκλύοντας στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες, ενώ άλλες πού βρίσκονται πεταμένες παντού, απελευθερώνουν στον υδροφόρο ορίζοντα επίσης επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο και τα ζώα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα (πλησιέστερος ο Δήμος Έδεσσα), έχουν εφαρμόσει προγράμματα ανακύκλωσης κενών φιαλιδίων φυτοφαρμάκων απομακρύνοντας έτσι αυτήν την τοξική βόμβα με ασφάλεια από την περιοχή.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΕΣΥΦ, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, τα καταστήματα πώλησης φυτοφαρμάκων, και πάνω από όλα ο Δήμος Αμυνταίου πού πρέπει να σκύψει πάνω από αυτό το σοβαρό πρόβλημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας στην περιοχή της Βεγορίτιδας μπορούν και πρέπει να βρουν την λύση.

ΥΓ: Οι εταιρείες ανακύκλωσης κενών φιαλιδίων φυτοφαρμάκων και επικίνδυνων ουσιών υπάρχουν εκεί έξω, καθόσον η υγεία των συμπολιτών μας αναμφίβολα δεν κοστολογείται.

 

Θεοχάρης Αντωνιάδης